Nalewki na niestrawność, lepszą odporność, a także nadciśnienie tętnicze i wysoki cholesterol. Sprawdź właściwości zdrowotne nalewek

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Każda nalewka lecznicza wykazuje inne właściwości, jednak większość z nich, ze względu na dużą zawartość alkoholu pobudza wydzielanie soków trawiennych i łagodzi objawy niestrawności.
Każda nalewka lecznicza wykazuje inne właściwości, jednak większość z nich, ze względu na dużą zawartość alkoholu pobudza wydzielanie soków trawiennych i łagodzi objawy niestrawności. Getty Images
Nalewki od wieków stosowane były jako środek wspomagający leczenie wielu dolegliwości. Każda z nich ma swoje unikalne właściwości zdrowotne, w tym przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, wzmacniające, oczyszczające, a nawet moczopędne. Niektóre nalewki regulują ciśnienie tętnicze i obniżają stężenie cholesterolu we krwi, a inne wzmacniają odporność i przyspieszają leczenie infekcji wirusowych. Podpowiadamy, jakie nalewki warto zrobić oraz podajemy ich właściwości zdrowotne.

Spis treści

Historia nalewek prawdopodobnie sięga starożytności, a za pierwszy taki wyrób uważa się „Hipokras”, czyli trunek robiony przez Hipokratesa z miodu, wina i różnych przypraw. Natomiast w VIII wieku naszej ery arabscy alchemicy wytworzyli pierwszy na świecie bimber, który zapoczątkował produkcję wysokoprocentowych trunków. Z czasem zaobserwowano, że alkohol wzmacnia właściwości lecznicze ziół, dlatego zaczęto tworzyć unikalne receptury nalewek o zdrowotnych właściwościach.

Czym są nalewki lecznicze? Rodzaje nalewek

Nalewka to napój produkowany z alkoholu oraz roślin, a w szczególności z ich kwiatów, korzeni lub owoców. Dawniej ten leczniczy trunek nosił również inne nazwy, takie jak likwor (nalewki korzenne i ziołowe), ratafia (owocowe), likier lub kordiał (bardzo mocne ziołowo-korzenne). Nalewki to nic innego jak alkoholowe wyciągi z roślin, które powstają w procesie maceracji. Proces ten polega na zalaniu składników wysokoprocentowym alkoholem w celu wydobycia właściwości zdrowotnych, a także utrwalenia smaku i aromatu.

Nalewki można przygotować praktycznie z każdej jadalnej części rośliny, a ich smak będzie zależał przede wszystkim od zawartości gorzkich substancji roślinnych i cukrów.

Istnieje wiele rodzajów tych leczniczych trunków, jednak najczęściej dzieli się je na:

  • owocowe – dawniej nazywano je również ratafiami. Wśród najpopularniejszych wymienia się: wiśniówkę, malinówkę, czereśniówkę, dereniówkę, pigwówkę, aroniówkę, jarzębinówkę i smorodinówkę, czyli nalewkę z czarnej porzeczki,
  • kwiatowe – przygotowane z kwiatów np. czarnego bzu, lipy, lawendy, mniszka lekarskiego, jaśminu, akacji lub głogu,
  • ziołowe – do ich produkcji wykorzystuje się liście lub całe ziele roślin. Najpopularniejsze ziołowe nalewki produkowane są z liści pokrzywy, oregano, bazylii, szałwii lekarskiej, mięty pieprzowej, melisy, a także z ziół szwedzkich lub benedyktyńskich,
  • korzenne – trunki na bazie przypraw, w tym imbiru, anyżu, goździków, kardamonu i pieprzu,
  • miodowe – nalewki miodowe zamiast cukrem słodzone są miodem, dzięki czemu zyskują charakterystyczny smak i aromat.

Czy nalewki lecznicze naprawdę pomagają? Właściwości zdrowotne nalewek

Właściwości zdrowotne nalewek zależą przede wszystkim od użytego do produkcji surowca i obecnych w nim związków aktywnych.

Warto pamiętać, że nalewki w swoim składzie zawierają znaczą ilość alkoholu, dlatego nie powinno się ich pić profilaktycznie, a jedynie jako środek wspomagający leczenie. Fitoterapeuci zaznaczają, że są to lecznicze trunki i nie powinno się przekraczać ustalonej dawki leczniczej, która w większości nalewek wynosi od kilku kropel do 50 ml dziennie.

Co sprawia, że nalewki korzystnie wpływają na zdrowie organizmu? Przede wszystkim to zasługa tych związków:

  • antyoksydanty – związki te korzystnie wpływają na odporność, ponieważ chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Największą ilością antyoksydantów charakteryzują się nalewki: z aronii, czarnych jagód, ciemnych winogron, rokitnika, derenia i czarnej porzeczki,
  • roślinne substancje śluzowe – działają ściągająco na naczynia krwionośne i osłaniająco na błony śluzowe, dzięki czemu wspierają układ oddechowy. Wśród najpopularniejszych nalewek z tej grupy można wymienić trunki: z pędów sosny, kwiatów lipy, mięty, eukaliptusa, miodunki, omanu, oregano i lobelii rozdętej,
  • gorzkie substancje roślinne – zwiększają wydzielanie soków trawiennych i pobudzają apetyt oraz łagodzą objawy niestrawności, w tym ból i skurcze brzucha, zgagę, nudności i wzdęcia. Największa ilością tych związków charakteryzują się nalewki z orzecha włoskiego, mięty, goździków, cynamonu i jarzębiny,
  • sterole roślinne – w łagodny sposób obniżają stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Bogate w sterole są nalewki z zielonych orzechów włoskich, kopru włoskiego i kozłka lekarskiego,
  • olejki eteryczne – związki te wykazują szereg korzystnych właściwości, m.in. łagodzące, osłaniające, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze. Największe ilości olejków eterycznych zawierają nalewki ziołowe, takie jak miętowa, tymiankowa, eukaliptusowa i lawendowa.

Każda nalewka lecznicza wykazuje inne właściwości, jednak większość z nich, ze względu na dużą zawartość alkoholu pobudza wydzielanie soków trawiennych i łagodzi objawy niestrawności.

Uwaga! Nalewki zdrowotne mogą wspierać leczenie wielu dolegliwości, jednak nie zastąpią terapii farmakologicznej zleconej przez lekarza prowadzącego. Za każdym razem przed włączeniem kuracji nalewkowej należy skonsultować się ze specjalistą.

Przepis na nalewki krok po kroku

Zrobienie nalewki nie jest trudnym zadaniem i nie wymaga specjalnych umiejętności oraz sprzętu. Pierwszy proces produkcji zależy przede wszystkim od rodzaju użytego surowca:

  • kwiaty należy najpierw rozłożyć na płótnie po to, aby pozbyć się ewentualnych owadów, a dopiero później umyć. W przypadku nalewki z kwiatów bzu należy je również sparzyć wrzątkiem,
  • owoce wystarczy umyć, ponieważ większość nalewek przygotowuje się wraz ze skórką i pestkami,
  • liście należy umyć, pamiętajmy, by zbierać tylko zdrowe, bez rdzawych przebarwień,
  • korzenie trzeba dokładnie umyć, aby pozbyć się pozostałości ziemi.

Nalewkę przygotowuje się jeszcze z kilku składników, takich jak wódka o minimum 40 proc. zaw. alk., spirytus rektyfikowany, woda, cukier, miód lub syrop cukrowy.

Jak przygotować nalewkę? Poniżej przedstawiamy podstawowy proces robienia leczniczych trunków:

  1. Owoce, liście, ziele lub przyprawy (po opisanym wyżej przygotowaniu) wrzucić do dużego słoika. W przypadku owoców można je delikatnie rozgnieć, aby puściły sok.
  2. Zasypać cukrem, dodać miód lub syrop cukrowy, a następnie zakręcić słoik i odstawić na 5-10 dni.
  3. Potrząsać codziennie słoikiem, aby cukier dokładnie się rozpuścił, a surowiec szybciej puścił sok.
  4. Po tym czasie przecedzić przez sito lub grubą gazę. Owoce można użyć do przygotowania deserów lub ciast. Natomiast do soku należy dodać alkohol i ewentualnie wodę.
  5. Słoik zakręcić i odstawić na kolejne 5-10 dni. Po tym czasie ponownie przecedzić, rozlać do butelek i zakręcić.
  6. Nalewki najlepszy smak i wartości zdrowotne zyskują po upływie 3-6 miesięcy leżakowania.

Przeciwwskazania do spożywania nalewek

Mimo dobroczynnych właściwości nalewek nie wszyscy mogą bezpiecznie je stosować. Każdy trunek może mieć inne przeciwwskazania do jego spożycia, jednak istnieje grupa schorzeń i dolegliwości, w których nie powinno się sięgać po te lecznicze mikstury.

Kto nie powinien pić zdrowotnych nalewek? Do głównych przeciwwskazań zalicza się:

  • ciąża i karmienie piersią,
  • wiek poniżej 18. roku życia,
  • alergia na alkohol lub jego nietolerancja,
  • alergia na składniki nalewki,
  • przyjmowanie leków, które wchodzą w reakcję z alkoholem,
  • stany po rozległych zabiegach operacyjnych,
  • leczenie nowotworowe za pomocą chemioterapii i radioterapii.

Każda nalewka inaczej wpływa na organizm, a zawarte w niej składniki aktywne mogą wchodzić w różne reakcje chemiczne z lekami i suplementami diety. Dlatego przed jej spożyciem warto poznać przeciwwskazania do spożycia. Dodatkowo, jeśli po jej wypiciu pojawią się niepokojące objawy, należy bezzwłocznie udać się do lekarza pierwszego kontaktu.

Nalewka z anginki (geranium)

Nalewka z geranium może wspierać leczenie: przeziębienia, grypy, spadku odporności, zapalenia gardła, anginy, zapalenia ucha. Nalewkę z anginki można stosować jako nasączenie do okładów, które warto przykładać w miejsca dotknięte obrzękami lub cellulitem.

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Nalewka z kwiatów czarnego bzu to tradycyjny środek wspierający odporność i łagodzący objawy przeziębienia, w tym katar, kaszel i gorączkę. Dodatkowo dzięki dużej zawartości rutyny i witaminy C wspiera pracę układu krążenia i w łagodny sposób obniża stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Nalewka z czereśni

Czereśnie to popularne owoce, które stanowią bogactwo antyoksydantów, czyli związków chroniących organizm przed wolnymi rodnikami tlenowymi. Czereśniówkę stosuje się w przypadku nadciśnienia tętniczego krwi, wysokiego stężenia cholesterolu, a także jako środek łagodzący bóle reumatyczne.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z czereśni

Nalewka z truskawek

Truskawki to owoce sezonowe, które są źródłem antyoksydantów i witaminy C, korzystnie wpływającej na układ odpornościowy. Nalewkę z truskawek stosuje się w przypadku niestrawności, zaparć, a także jako środek wspierający pracę układu krążenia.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z truskawek

Nalewka z pokrzywy

Pokrzywa to powszechna roślina, będąca źródłem wielu cennych składników odżywczych, w tym witaminy C i steroli roślinnych, które w łagodny sposób obniżają stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi. Nalewkę z ziela pokrzywy stosuje się w przypadku zakażeń układu pokarmowego, zwyrodnienia stawów i dny moczanowej, a także obrzęków.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z pokrzywy

Nalewka z wiśni

Ten leczniczy trunek charakteryzuje się właściwościami wzmacniającymi, usprawniającymi krążenie krwi, a także pobudzającymi wydzielanie soków trawiennych. Wiśniówkę stosuje się zatem w przypadku umiarkowanego nadciśnienia tętniczego krwi, przeziębienia i zapalenia stawów.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z wiśni

Nalewka z jagody kamczackiej

Nalewkę z jagody kamczackiej stosuje się w przypadku nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2, a także przy objawach przeziębienia i grypy, w tym kataru, kaszlu i gorączki. Jest ona również źródłem antyoksydantów, które wzmacniają organizm i zmniejszają ryzyko rozwoju infekcji.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z jagody kamczackiej

Nalewka z malin

Malinówka wspiera układ odpornościowy, a dzięki właściwościom napotnym w łagodny sposób obniża gorączkę. Można ją również stosować w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, bolesnym miesiączkowaniu i niestrawności.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z malin

Nalewka z czerwonej porzeczki

Stosuje się ją w przypadku umiarkowanego nadciśnienia tętniczego krwi, anemii z niedoboru żelaza, niestrawności i przy wysokim poziomie cholesterolu LDL we krwi. Fitoterapeuci uważają, że może także zapobiegać zaparciom.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z czerwonej porzeczki

Nalewka z czarnej porzeczki

Ta lecznicza mikstura pozytywnie wpływa na wzrok, odporność i układ krążenia. Wykazuje właściwości moczopędne, dzięki czemu łagodnie obniża ciśnienie tętnicze krwi i redukuje obrzęki. Wykazano, że zawarta w owocach czarnej porzeczki rutyna wzmacnia naczynia krwionośne i chroni przed odkładaniem się złogów cholesterolu.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka z orzechów włoskich

Orzechówka to tradycyjny środek na pasożyty układu pokarmowego, a także wysoki poziom cholesterolu LDL. Ten leczniczy trunek zwiększa wydzielanie kwasu solnego w żołądku, dzięki czemu pobudza trawienia i łagodzi objawy niestrawności.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z orzechów włoskich

Nalewka z czarnej morwy

Nalewka z jej owoców wspiera układ krążenia i zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Natomiast zawarte w nalewce pektyny działają lekko przeczyszczająco, dzięki czemu łagodzą zaparcia i wzdęcia.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z czarnej morwy

Nalewka z morwy białej

Ten leczniczy trunek łagodnie obniża poziom cukru we krwi i zwiększa wrażliwość komórek na działanie insuliny. Dodatkowo stosowanie dawek leczniczych działa uspokajająco, ułatwia zasypianie i wspiera leczenie bezsenności. Natomiast obecny w owocach morwy białej resweratrol łagodzi stan zapalny organizmu i spowalnia proces starzenia się komórek.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z morwy białej

Nalewka z mięty

Nalewka z mięty jest źródłem mentolu, który wykazuje właściwości przeciwbólowe i odświeżające. Dodatkowo związek ten pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego, dzięki czemu przyspiesza trawienie i łagodzi objawy niestrawności.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z mięty

Nalewka z kwiatów lipy

Ten leczniczy trunek stosowany jest w przypadku przeziębienia, grypy i innych stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Nalewka z kwiatów lipy w łagodny sposób obniża ciśnienie tętnicze krwi i reguluje poziom cholesterolu, tym samym zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z kwiatów lipy

Nalewka z agrestu

Owoce agrestu to znakomite źródło przeciwutleniaczy, dlatego korzystnie wpływają na układ odpornościowy, a także zmniejszają stan zapalny w organizmie. Nalewka z tych owoców sprawdzi się przy objawach niestrawności, wysokim poziomie cholesterolu, a także w dnie moczanowej.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z agrestu

Nalewka z borówki amerykańskiej

Ta zdrowotna mikstura działa przeciwzapalnie, moczopędnie, a także hipotensyjnie, czyli w łagodny sposób obniża ciśnienie tętnicze krwi. Dodatkowo zawarte w niej związki aktywne sprawiają, że może wzmacniać układ odpornościowy, a także wspomagać profilaktykę nowotworową.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z borówki amerykańskiej

Nalewka z borówki czarnej

Borówki czernice, często nazywane są czarnymi jagodami lub jagodami leśnymi. Nalewka z tych owoców wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, w tym przeciwbiegunkowe i przeciwpasożytnicze. Jej spożywanie zaleca się również w przypadku niestrawności, umiarkowanego nadciśnienia tętniczego krwi i wysokiego poziomu cholesterolu.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z borówki czarnej

Nalewka z poziomek

Poziomki to aromatyczne owoce leśne, które działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwreumatycznie. Nalewka z tych owoców polecana jest osobom z cukrzyca typu 2, insulinoopornością, reumatyzmem, a także przeziębieniem i grypą. Dodatkowo ta lecznicza mikstura może wspierać leczenie zaburzeń układu trawienia.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z poziomek

Nalewka z kwiatów lawendy

Lawenda to aromatyczne ziele, które wykorzystywane jest do produkcji naturalnych kosmetyków i olejków eterycznych. Nalewka z kwiatów lawendy działa uspokajająco, odprężająco i hipotensyjnie, czyli w łagodny sposób obniża ciśnienie tętnicze krwi. Dodatkowo ten leczniczy trunek może wspierać walkę z objawami przejedzenia.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z kwiatów lawendy

Nalewka z moreli

Morele to aromatyczne owoce, które wspierają odporność organizmu, a dzięki dużej zawartości beta-karotenu chronią plamkę żółta oka przed jej zwyrodnieniem. Dodatkowo nalewka z moreli jest źródłem potasu, który łagodnie obniża ciśnienie tętnicze krwi, a także wspiera układ sercowo-naczyniowy i mięśniowy.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z moreli

Nalewka z aronii

Aronia to jedna z najzdrowszych owoców świata, która jest znakomitym źródłem przeciwutleniaczy, czyli związków wspierających odporność i chroniących organizm przed wolnymi rodnikami tlenowymi. Nalewka z owoców aronii stosowana jest w przypadku przeziębienia, grypy, wysokiego poziomu cholesterolu, choroby niedokrwiennej serca, pasożytniczego zakażenia układu pokarmowego i infekcji dróg moczowych.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z owoców aronii

Nalewka z rokitnika

Rokitnik, często nazywany syberyjskim złotem to skarbnica związków mineralnych i witamin, w tym kwasu askorbinowego. Nalewka z rokitnika w łagodny sposób obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a także wspiera leczenie reumatyzmu, zaburzeń pracy wątroby i zmian skórnych, takich jak trądzik lub łuszczyca.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z rokitnika

Nalewka z szałwii lekarskiej

Szałwia lekarska to popularna roślina, której liście wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze i ściągające. Nalewka szałwiowa polecana jest w przypadku zatruć pokarmowych, zapaleń jamy ustnej, skurczy brzucha i jako nasączenie do okładów przykładanych w miejsca po ugryzieniu komarów, much końskich lub ślepaków.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z szałwii lekarskiej

Nalewka ze śliwek węgierek

Tradycyjna śliwowica to babciny środek wspierający leczenie zatruć pokarmowych, zaparć i pasożytniczego zakażenia układu pokarmowego. Dodatkowo działa napotnie, dzięki czemu łagodzi gorączkę i wspiera organizm w walce z infekcjami. Warto także wspomnieć o działaniu przeciwskurczowym, co korzystnie wpływa na łagodzenie skurczy i ból u brzucha.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka ze śliwek węgierek

Nalewka z bazylii

Bazylia to cenione ziele, którego liście stanowią nieodłączny element dań kuchni włoskiej, w tym pesto i spaghetti. Nalewka bazyliowa pobudza wydzielanie kwasu solnego i enzymów trawiennych, dzięki czemu łagodzi objawy przejedzenia. Stosowanie dawek leczniczych może zmniejszyć stężenie kwasu moczowego we krwi, a tym samym wspierać leczenie dny moczanowej.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z liści bazylii

Nalewka z jeżyn

Leczniczy trunek z owoców jeżyny stanowi bogactwo antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami tlenowymi i spowalniają proces starzenia się komórek. Natomiast dzięki zawartości kwasu salicylowego działa napotnie i przeciwgorączkowo, dlatego może wspierać leczenie infekcji wirusowych. Zawarte w nalewce chronią naczynia krwionośne i zmniejszają ryzyko rozwoju choroby wieńcowej serca.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z jeżyn

Nalewka z czarnego bzu

Owoce czarnego bzu to znakomite źródło antyoksydantów, witamin i związków mineralnych. Nalewkę z czarnego bzu poleca się osobom z obniżoną odpornością, a także w profilaktyce infekcji wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych. Ten leczniczy trunek może również zmniejszać ciśnienie tętnicze krwi i obniżać poziom cholesterolu frakcji LDL.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z owoców czarnego bzu

Nalewka z ogórecznika

Ogórecznik znany jest przede wszystkim pod postacią oleju, który dba o wygląd włosów, skóry i paznokci. Niewiele osób jednak wie, że z jego ziela można przygotować leczniczą nalewkę o działaniu: przeciwzapalnym, wzmacniającym, wykrztuśnym i oczyszczającym. Tę ziołową miksturę poleca się szczególnie przy gruźlicy, zapaleniu płuc uporczywym kaszlu, również tym alergicznym.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z ogórecznika

Nalewka z anyżu

Anyż gwiaździsty to korzenna przyprawa, która nadaje charakterystyczny smak i aromat potrawom, szczególnie słodkim wypiekom. Korzenna nalewka z tej przyprawy wspiera układ pokarmowy i skutecznie zmniejsza uciążliwe dolegliwości, takie jak ból brzucha, wzdęcia i głośne przelewanie się w jelitach. Dodatkowo ten leczniczy trunek może służyć jako nasączenie do okładów przykładanych w miejsca dotknięte obrzękami.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z anyżu gwiaździstego

Nalewka z czeremchy

Domowa nalewka z owoców czeremchy to tradycyjny środek na objawy przeziębienia i grypy. Sprawdzi się również jako element łagodzący objawy PMS i bolesnego miesiączkowania. Warto także wspomnieć, że czeremcha działa hipotensyjnie i w łagodny sposób obniża ciśnienie tętnicze krwi.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z owoców czeremchy

Nalewka z owoców dzikiej róży

Owoce dzikiej róży to skarbnica witaminy C i beta-karotenu, które jako silne przeciwutleniacze wzmacniają układ immunologiczny i krążenia. Nalewka różana wpływa na elastyczność skóry i produkcję kolagenu, łagodzi stan zapalny organizmu, zmniejsza ryzyko chorób serca, a także łagodzi problemy trawienne.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z owoców dzikiej róży

Nalewka z żurawiny

Żurawina znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości antyseptycznych, dlatego często stosowana jest w przypadku zakażeń bakteryjnych układu moczowego. Wykazano, że alkoholowy wyciąg z owoców żurawiny zmniejsza namnażanie się bakterii Helicobacter Pylori, która odpowiedzialna jest za stany zapalne i wrzody żołądka, a także polipy na dwunastnicy. Dodatkowo ten leczniczy trunek może w łagodny sposób obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z żurawiny

Nalewka z głogu

Głóg to niedoceniana roślina, która zwiększa dotlenienie serca i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Dodatkowo działa uspokajająco, moczopędnie i łagodzi objawy menopauzy. Nalewkę głogową poleca się szczególnie w przypadku dny moczanowej, schorzeń układu krążenia, miażdżycy i stanach lękowych.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z głogu

Nalewka z gruszek

Gruszki to aromatyczne owoce, które zawierają znaczne ilości witamin i związków mineralnych. Nalewka z gruszek działa moczopędnie, wzmacnia naczynia krwionośne i wspomaga leczenie infekcji oddechowych. Dodatkowo ten złocisty trunek pomaga przy wszelkich dolegliwościach trawiennych: wzdęciach, bólu i skurczach brzucha, niestrawności, zaparciach i głośnym przelewaniu się w jelitach.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z gruszek

Nalewka tybetańska, czyli z czosnku

Czosnek należy do najzdrowszych warzyw świata, ponieważ zawarte w nim składniki wykazują właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Nalewka tybetańska zawiera znaczne ilości antyoksydantów i związków mineralnych. Natomiast zawarta w niej allicyna działa bakteriobójczo, dlatego stosowanie dawek leczniczych poleca się w przypadku zakażeń bakteryjnych różnego pochodzenia np. bakteryjnej infekcji górnych dróg oddechowych, w tym gardła.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z czosnku

Nalewka z piołunu

Piołunówka to tradycyjna nalewka na problemy trawienne. Zwiększa wydzielanie kwasu solnego i soku trzustkowego, dzięki czemu w szybki sposób łagodzi ból brzucha związany z niestrawnością. Dodatkowo ten leczniczy trunek polecany jest jako element wspierający odrobaczanie organizmu. Piołunówka łagodzi również objawy PMS i bolesne miesiączkowanie.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z piołunu

Nalewka z tarniny

Nalewka ze śliwy tarniny to tradycyjny środek na zaparcia i pasożyty układu pokarmowego. Tarninówka dodatkowo obniża poziom cholesterolu frakcji LDL we krwi, poprawia krążenie krwi, zmniejsza obrzęki, a także działa rozkurczowo. Z tego względu ten leczniczy trunek polecany jest szczególnie w przypadku miażdżycy, hipercholesterolemii, a także stanów zapalnych jamy ustnej.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z tarniny

Nalewka z kasztanów

Kasztany to nie tylko jesienna ozdoba, ale również znakomity surowiec zielarski. Owoce kasztanowca idealnie nadają się do przygotowania nalewki. Ten leczniczy trunek wykazuje działanie przeciwzapalne i wzmacniające naczynia krwionośne. Nalewka kasztanowa polecana jest w przypadku bóli reumatycznych, a także jako nasączenie do okładów przykładanych w miejsca dotknięte żylakami.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z kasztanów

Nalewka z pieprzu i ziela angielskiego, czyli pieprzówka

Pieprzówka to nalewka o wielu cennych właściwościach zdrowotnych. Zawarte w niej piperyna i eugoenol pobudzają wydzielanie kwasu solnego w żołądku, a tym samym wspierają trawienie i łagodzą objawy przejedzenia. Pieprzówka wykazuje również działanie przeciwbólowe i lekko znieczulające, dlatego często jest składnikiem płukanek do jamy ustnej w przypadku zapalenia dziąseł.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Pieprzówka, czyli nalewka z pieprzu i ziela angielskiego

Nalewka bursztynowa

Nalewka bursztynowa wykazuje właściwości antybakteryjne, szczególnie w przypadku gronkowca złocistego. Dodatkowo ten złocisty trunek dzięki zawartości jodu może wspierać pracę tarczycy, szczególnie jej niedoczynności. Warto także wspomnieć, że nalewka z bursztynów wzmacnia odporność oraz działa przeciwbólowo, przeciwdrgawkowo i przeciwgorączkowo.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka bursztynowa

Nalewka z aloesu

Nalewka aloesowa wspiera regenerację organizmu, a stosowana na skórę może łagodzić podrażnienia i trądzik. Nalewka z miąższu aloesowego działa przeczyszczająco, dlatego często stosowana jest w przypadku zaparć. Warto rozważyć jej spożywanie w innych dolegliwościach, do których należą: zaburzenia trawienia, insulinooporność i cukrzyca typu 2.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z aloesu

Nalewka kawowa

Ta aromatyczna nalewka z ziaren kawy pomaga przy senności i zmęczeniu, łagodzi bóle głowy i wspiera trawienie. Dodatkowo działa przeciwzapalnie, poprawia libido, a dodatkowo może w łagodny sposób obniżać poziom cukru we krwi, a tym samym zmniejszać ryzyko rozwoju stanu przedcukrzycowego.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka kawowa

Nalewka z jałowca

Jagody jałowca to znany środek na różnego rodzaju problemy z układem moczowym. Stosowanie dawek leczniczych jałowcówki może wspierać leczenie zakażenia pęcherza, a nawet kamicy nerkowej. Dodatkowo nacieranie skóry nalewką zmniejsza ból i obrzęk stawów, a także przyspiesza proces znikania siniaków.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka jałowcowa

Nalewka z tymianku

Nalewka z tymianku często nazywana jest ludowym antybiotykiem, ponieważ zwalcza przyczynę infekcji, wspiera odporność organizmu, a także łagodzi objawy przeziębienia i grypy, w tym kaszel, katar i ból gardła. Natomiast stosowana jako nasączenie do okładów może łagodzić objawy trądziku, a także zmniejszać łuszczenie się i świąd skóry.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z tymianku

Nalewka z jarzębiny

Jarzębiak to dość gorzka nalewka, o charakterystycznym smaku i owocowym aromacie. Stosowanie dawek leczniczych łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Dodatkowo wykazano, że nalewka z jarzębiny może w łagodny sposób obniżać wysoki poziom cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejszać ryzyko rozwoju miażdżycy.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z jarzębiny

Nalewka z pigwy

Pigwówka to aromatyczna nalewka przygotowywana z owoców pigwy lub pigwowca. Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością witaminy C oraz antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem rodników tlenowych, spowolniają proces starzenia się komórek, a także łagodzą stan zapalny w organizmie.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z pigwy lub pigwowca

Nalewka propolisu

Nalewka propolisowa to lecznicza mikstura, która wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Propolisówka ze względu na swoje cenne właściwości wspiera leczenie nadciśnienia tętniczego krwi, miażdżycy, a nawet zakażenia Helicobacter Pylori. Dodatkowo wzmacnia odporność i łagodzi objawy przeziębienia i grypy.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z propolisu

Dodaj firmę Autopromocja
od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia