Nalewki na niestrawność, lepszą odporność, a także nadciśnienie tętnicze i wysoki cholesterol. Sprawdź właściwości zdrowotne letnich nalewek

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Nalewka to środek łagodzący wiele dolegliwości, jednak nie jest lekiem, dlatego nie może zastąpić terapii farmakologicznej zleconej przez lekarza. Przed włączeniem do diety tych  zdrowotnych mikstur należy skonsultować się ze specjalistą.
Nalewka to środek łagodzący wiele dolegliwości, jednak nie jest lekiem, dlatego nie może zastąpić terapii farmakologicznej zleconej przez lekarza. Przed włączeniem do diety tych zdrowotnych mikstur należy skonsultować się ze specjalistą. Fot. Getty Images
Udostępnij:
Nalewki od wieków stosowane były jako środek wspomagający leczenie wielu dolegliwości. Każda z nich ma swoje unikalne właściwości zdrowotne, w tym przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, wzmacniające, oczyszczające, a nawet moczopędne. Niektóre nalewki regulują ciśnienie tętnicze i obniżają stężenie cholesterolu we krwi, a inne wzmacniają odporność i przyspieszają leczenie infekcji wirusowych. Podpowiadamy, jakie letnie nalewki warto teraz zrobić oraz podajemy ich właściwości zdrowotne.

Spis treści

Historia nalewek prawdopodobnie sięga starożytności, a za pierwszy taki wyrób uważa się „Hipokras”, czyli trunek robiony przez Hipokratesa z miodu, wina i różnych przypraw. Natomiast w VIII wieku naszej ery arabscy alchemicy wytworzyli pierwszy na świecie bimber, który zapoczątkował produkcję wysokoprocentowych trunków. Z czasem zaobserwowano, że alkohol wzmacnia właściwości lecznicze ziół, dlatego zaczęto tworzyć unikalne receptury nalewek o zdrowotnych właściwościach.

Czym są nalewki lecznicze? Rodzaje nalewek

Nalewka to napój produkowany z alkoholu oraz roślin, a w szczególności z ich kwiatów, korzeni lub owoców. Dawniej ten leczniczy trunek nosił również inne nazwy, takie jak likwor (nalewki korzenne i ziołowe), ratafia (owocowe), likier lub kordiał (bardzo mocne ziołowo-korzenne). Nalewki to nic innego jak alkoholowe wyciągi z roślin, które powstają w procesie maceracji. Proces ten polega na zalaniu składników wysokoprocentowym alkoholem w celu wydobycia właściwości zdrowotnych, a także utrwalenia smaku i aromatu.

Nalewki można przygotować praktycznie z każdej jadalnej części rośliny, a ich smak będzie zależał przede wszystkim od zawartości gorzkich substancji roślinnych i cukrów.

Istnieje wiele rodzajów tych leczniczych trunków, jednak najczęściej dzieli się je na:

  • owocowe – dawniej nazywano je również ratafiami. Wśród najpopularniejszych wymienia się: wiśniówkę, malinówkę, czereśniówkę, dereniówkę, pigwówkę, aroniówkę, jarzębinówkę i smorodinówkę, czyli nalewkę z czarnej porzeczki,
  • kwiatowe – przygotowane z kwiatów np. czarnego bzu, lipy, lawendy, mniszka lekarskiego, jaśminu, akacji lub głogu,
  • ziołowe – do ich produkcji wykorzystuje się liście lub całe ziele roślin. Najpopularniejsze ziołowe nalewki produkowane są z liści pokrzywy, oregano, bazylii, szałwii lekarskiej, mięty pieprzowej, melisy, a także z ziół szwedzkich lub benedyktyńskich,
  • korzenne – trunki na bazie przypraw, w tym imbiru, anyżu, goździków, kardamonu i pieprzu,
  • miodowe – nalewki miodowe zamiast cukrem słodzone są miodem, dzięki czemu zyskują charakterystyczny smak i aromat.

Czy nalewki lecznicze naprawdę pomagają? Właściwości zdrowotne nalewek

Właściwości zdrowotne nalewek zależą przede wszystkim od użytego do produkcji surowca i obecnych w nim związków aktywnych.

Warto pamiętać, że nalewki w swoim składzie zawierają znaczą ilość alkoholu, dlatego nie powinno się ich pić profilaktycznie, a jedynie jako środek wspomagający leczenie. Fitoterapeuci zaznaczają, że są to lecznicze trunki i nie powinno się przekraczać ustalonej dawki leczniczej, która w większości nalewek wynosi od kilku kropel do 50 ml dziennie.

Co sprawia, że nalewki korzystnie wpływają na zdrowie organizmu? Przede wszystkim to zasługa tych związków:

  • antyoksydanty – związki te korzystnie wpływają na odporność, ponieważ chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Największą ilością antyoksydantów charakteryzują się nalewki: z aronii, czarnych jagód, ciemnych winogron, rokitnika, derenia i czarnej porzeczki,
  • roślinne substancje śluzowe – działają ściągająco na naczynia krwionośne i osłaniająco na błony śluzowe, dzięki czemu wspierają układ oddechowy. Wśród najpopularniejszych nalewek z tej grupy można wymienić trunki: z pędów sosny, kwiatów lipy, mięty, eukaliptusa, miodunki, omanu, oregano i lobelii rozdętej,
  • gorzkie substancje roślinne – zwiększają wydzielanie soków trawiennych i pobudzają apetyt oraz łagodzą objawy niestrawności, w tym ból i skurcze brzucha, zgagę, nudności i wzdęcia. Największa ilością tych związków charakteryzują się nalewki z orzecha włoskiego, mięty, goździków, cynamonu i jarzębiny,
  • sterole roślinne – w łagodny sposób obniżają stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Bogate w sterole są nalewki z zielonych orzechów włoskich, kopru włoskiego i kozłka lekarskiego,
  • olejki eteryczne – związki te wykazują szereg korzystnych właściwości, m.in. łagodzące, osłaniające, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze. Największe ilości olejków eterycznych zawierają nalewki ziołowe, takie jak miętowa, tymiankowa, eukaliptusowa i lawendowa.

Każda nalewka lecznicza wykazuje inne właściwości, jednak większość z nich, ze względu na dużą zawartość alkoholu pobudza wydzielanie soków trawiennych i łagodzi objawy niestrawności.

Uwaga! Nalewki zdrowotne mogą wspierać leczenie wielu dolegliwości, jednak nie zastąpią terapii farmakologicznej zleconej przez lekarza prowadzącego. Za każdym razem przed włączeniem kuracji nalewkowej należy skonsultować się ze specjalistą.

Przepis na nalewki krok po kroku

Zrobienie nalewki nie jest trudnym zadaniem i nie wymaga specjalnych umiejętności oraz sprzętu. Pierwszy proces produkcji zależy przede wszystkim od rodzaju użytego surowca:

  • kwiaty należy najpierw rozłożyć na płótnie po to, aby pozbyć się ewentualnych owadów, a dopiero później umyć. W przypadku nalewki z kwiatów bzu należy je również sparzyć wrzątkiem,
  • owoce wystarczy umyć, ponieważ większość nalewek przygotowuje się wraz ze skórką i pestkami,
  • liście należy umyć, pamiętajmy, by zbierać tylko zdrowe, bez rdzawych przebarwień,
  • korzenie trzeba dokładnie umyć, aby pozbyć się pozostałości ziemi.

Nalewkę przygotowuje się jeszcze z kilku składników, takich jak wódka o minimum 40 proc. zaw. alk., spirytus rektyfikowany, woda, cukier, miód lub syrop cukrowy.

Jak przygotować nalewkę? Poniżej przedstawiamy podstawowy proces robienia leczniczych trunków:

  1. Owoce, liście, ziele lub przyprawy (po opisanym wyżej przygotowaniu) wrzucić do dużego słoika. W przypadku owoców można je delikatnie rozgnieć, aby puściły sok.
  2. Zasypać cukrem, dodać miód lub syrop cukrowy, a następnie zakręcić słoik i odstawić na 5-10 dni.
  3. Potrząsać codziennie słoikiem, aby cukier dokładnie się rozpuścił, a surowiec szybciej puścił sok.
  4. Po tym czasie przecedzić przez sito lub grubą gazę. Owoce można użyć do przygotowania deserów lub ciast. Natomiast do soku należy dodać alkohol i ewentualnie wodę.
  5. Słoik zakręcić i odstawić na kolejne 5-10 dni. Po tym czasie ponownie przecedzić, rozlać do butelek i zakręcić.
  6. Nalewki najlepszy smak i wartości zdrowotne zyskują po upływie 3-6 miesięcy leżakowania.

Przeciwwskazania do spożywania nalewek

Mimo dobroczynnych właściwości nalewek nie wszyscy mogą bezpiecznie je stosować. Każdy trunek może mieć inne przeciwwskazania do jego spożycia, jednak istnieje grupa schorzeń i dolegliwości, w których nie powinno się sięgać po te lecznicze mikstury.

Kto nie powinien pić zdrowotnych nalewek? Do głównych przeciwwskazań zalicza się:

  • ciąża i karmienie piersią,
  • wiek poniżej 18. roku życia,
  • alergia na alkohol lub jego nietolerancja,
  • alergia na składniki nalewki,
  • przyjmowanie leków, które wchodzą w reakcję z alkoholem,
  • stany po rozległych zabiegach operacyjnych,
  • leczenie nowotworowe za pomocą chemioterapii i radioterapii.

Każda nalewka inaczej wpływa na organizm, a zawarte w niej składniki aktywne mogą wchodzić w różne reakcje chemiczne z lekami i suplementami diety. Dlatego przed jej spożyciem warto poznać przeciwwskazania do spożycia. Dodatkowo, jeśli po jej wypiciu pojawią się niepokojące objawy, należy bezzwłocznie udać się do lekarza pierwszego kontaktu.

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Nalewka z kwiatów czarnego bzu to tradycyjny środek wspierający odporność i łagodzący objawy przeziębienia, w tym katar, kaszel i gorączkę. Dodatkowo dzięki dużej zawartości rutyny i witaminy C wspiera pracę układu krążenia i w łagodny sposób obniża stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Nalewka z czereśni

Czereśnie to popularne owoce, które stanowią bogactwo antyoksydantów, czyli związków chroniących organizm przed wolnymi rodnikami tlenowymi. Czereśniówkę stosuje się w przypadku nadciśnienia tętniczego krwi, wysokiego stężenia cholesterolu, a także jako środek łagodzący bóle reumatyczne.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z czereśni

Nalewka z truskawek

Truskawki to owoce sezonowe, które są źródłem antyoksydantów i witaminy C, korzystnie wpływającej na układ odpornościowy. Nalewkę z truskawek stosuje się w przypadku niestrawności, zaparć, a także jako środek wspierający pracę układu krążenia.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z truskawek

Nalewka z pokrzywy

Pokrzywa to powszechna roślina, będąca źródłem wielu cennych składników odżywczych, w tym witaminy C i steroli roślinnych, które w łagodny sposób obniżają stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi. Nalewkę z ziela pokrzywy stosuje się w przypadku zakażeń układu pokarmowego, zwyrodnienia stawów i dny moczanowej, a także obrzęków.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z pokrzywy

Nalewka z wiśni

Ten leczniczy trunek charakteryzuje się właściwościami wzmacniającymi, usprawniającymi krążenie krwi, a także pobudzającymi wydzielanie soków trawiennych. Wiśniówkę stosuje się zatem w przypadku umiarkowanego nadciśnienia tętniczego krwi, przeziębienia i zapalenia stawów.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z wiśni

Nalewka z jagody kamczackiej

Nalewkę z jagody kamczackiej stosuje się w przypadku nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2, a także przy objawach przeziębienia i grypy, w tym kataru, kaszlu i gorączki. Jest ona również źródłem antyoksydantów, które wzmacniają organizm i zmniejszają ryzyko rozwoju infekcji.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z jagody kamczackiej

Nalewka z malin

Malinówka wspiera układ odpornościowy, a dzięki właściwościom napotnym w łagodny sposób obniża gorączkę. Można ją również stosować w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, bolesnym miesiączkowaniu i niestrawności.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z malin

Nalewka z czerwonej porzeczki

Stosuje się ją w przypadku umiarkowanego nadciśnienia tętniczego krwi, anemii z niedoboru żelaza, niestrawności i przy wysokim poziomie cholesterolu LDL we krwi. Fitoterapeuci uważają, że może także zapobiegać zaparciom.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z czerwonej porzeczki

Nalewka z czarnej porzeczki

Ta lecznicza mikstura pozytywnie wpływa na wzrok, odporność i układ krążenia. Wykazuje właściwości moczopędne, dzięki czemu łagodnie obniża ciśnienie tętnicze krwi i redukuje obrzęki. Wykazano, że zawarta w owocach czarnej porzeczki rutyna wzmacnia naczynia krwionośne i chroni przed odkładaniem się złogów cholesterolu.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka z orzechów włoskich

Orzechówka to tradycyjny środek na pasożyty układu pokarmowego, a także wysoki poziom cholesterolu LDL. Ten leczniczy trunek zwiększa wydzielanie kwasu solnego w żołądku, dzięki czemu pobudza trawienia i łagodzi objawy niestrawności.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z orzechów włoskich

Nalewka z czarnej morwy

Nalewka z jej owoców wspiera układ krążenia i zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Natomiast zawarte w nalewce pektyny działają lekko przeczyszczająco, dzięki czemu łagodzą zaparcia i wzdęcia.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z czarnej morwy

Nalewka z mięty

Nalewka z mięty jest źródłem mentolu, który wykazuje właściwości przeciwbólowe i odświeżające. Dodatkowo związek ten pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego, dzięki czemu przyspiesza trawienie i łagodzi objawy niestrawności.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z mięty

Nalewka z kwiatów lipy

Ten leczniczy trunek stosowany jest w przypadku przeziębienia, grypy i innych stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Nalewka z kwiatów lipy w łagodny sposób obniża ciśnienie tętnicze krwi i reguluje poziom cholesterolu, tym samym zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z kwiatów lipy

Nalewka z agrestu

Owoce agrestu to znakomite źródło przeciwutleniaczy, dlatego korzystnie wpływają na układ odpornościowy, a także zmniejszają stan zapalny w organizmie. Nalewka z tych owoców sprawdzi się przy objawach niestrawności, wysokim poziomie cholesterolu, a także w dnie moczanowej.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z agrestu

Nalewka z borówki amerykańskiej

Ta zdrowotna mikstura działa przeciwzapalnie, moczopędnie, a także hipotensyjnie, czyli w łagodny sposób obniża ciśnienie tętnicze krwi. Dodatkowo zawarte w niej związki aktywne sprawiają, że może wzmacniać układ odpornościowy, a także wspomagać profilaktykę nowotworową.

Tu dowiesz się więcej o jej właściwościach i poznasz przepis: Nalewka z borówki amerykańskiej

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

miejsce #1

ZF Polpharma S.A.

Alugastrin 3 Forte 20 Sasz

52,58 zł37,99 zł-28%
miejsce #2

USP Zdrowie

Multilac 3 x 20 kaps.

66,89 zł48,30 zł-28%
miejsce #3

CaliVita

CaliVita Nopalin 200 tabl

176,00 zł132,00 zł-25%
miejsce #6

Biocodex

Symbiosys Alflorex 30 kapsułek

40,62 zł
miejsce #7

Aflofarm

HepaSlimin 30 tabl.

8,48 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Deszczówka zatruta na całej planecie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie