Spis treści
Nalewka z aronii – przepis na babciną nalewkę aroniową
Aronia czarna (Aronia melanocarpa) to krzew, który pospolicie występuje na terenie naszego kraju. Roślina ta nie należy do wymagających, dlatego rośnie zarówno na glebach suchych, jak i podmokłych terenach.
Surowcem zielarskim są jej liście, kwiaty oraz owoce. Z kwiatów warto zaparzyć napar, jednak najcenniejsze są owoce, z których przygotowuje się soki, dżemy, a także lecznicze nalewki.
Zrobienie nalewki z aronii nie jest trudne i wymaga tylko 6 składników. Warto także przygotować duży słoik, gazę lub sito do filtrowania oraz szklane butelki.
Składniki na nalewkę aroniową:
- 1000 g owoców aronii,
- 500 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
- 500 ml spirytusu rektyfikowanego,
- 550 ml wody,
- 350 g cukru,
- sok z jednej cytryny.
Jak przygotować nalewkę z owoców aronii?
- Owoce należy zbierać tylko dojrzałe, bez przebarwień lub uszkodzeń, a następnie dokładnie umyć je pod bieżącą wodą. Jeśli chcesz uzyskać słodszą nalewkę, to po umyciu zamroź je na 12-24 godziny – tak przygotowanych owoców nie musisz już gotować.
- Świeżą aronię wsyp do garnka, dodaj 150 ml wody i gotuj pod przykryciem przez 10 minut – dzięki temu owoce stracą swój cierpki smak. Odstawi do wystudzenia.
- Całość przelej do wyparzonego wcześniej słoika, zalej alkoholem i odstaw w ciemne miejsce na 5 dni, pamiętając o codziennym wstrząśnięciu słoikiem.
- Powstałą miksturę przecedź przez sito lub gazę. Roztwór alkoholowy ponownie wlej do słoika.
- Przygotuj syrop – zagotuj cukier z wodą i mieszaj do momentu uzyskania lekko gęstej konsystencji.
- Syrop cukrowy przelej do roztworu soku i alkoholu, dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Przelej do butelek i pozostaw w ciemnym miejscu na minimum 6 miesięcy.
- Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
Nalewka z aronii na odporność i objawy przeziębienia. Kiedy warto stosować leczniczą nalewkę aroniową?
Owoce aronii znane są ze swoich cennych właściwości zdrowotnych, dlatego często zaliczane są do tych najzdrowszych na świecie. Co sprawia, że jest to tak cenny i pożądany produkt spożywczy? To zasługa antocyjanów, czyli związków należących do grupy antyoksydantów, które chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.
Sprawdź też: Jaka nalewka na przeziębienie?
Aronia obfituje również w błonnik pokarmowy, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Jego niedobór powoduje zaparcia, a także zwiększa ryzyko rozwoju raka jelita grubego.
Nalewka aroniowa jest źródłem wielu cennych witamin i związków mineralnych, w tym żelaza, magnezu i potasu, który korzystnie wpływa na układ krwionośny, łagodnie obniża ciśnienie tętnicze krwi, a także wspiera walkę z obrzękami.
Ten leczniczy trunek to również bogactwo rutyny, która wraz z witaminą C uszczelnia naczynia krwionośne i zmniejsza podatność organizmu na infekcje.
Jakie właściwości wykazuje nalewka aroniowa? Według ekspertów medycyny naturalnej działa:
- antyoksydacyjnie,
- przeciwzapalnie,
- przeciwwirusowo,
- przeciwbakteryjnie,
- przeciwpasożytniczo,
- moczopędnie,
- wzmacniająco,
- obniża stężenie cholesterolu frakcji LDL,
- hipoglikemizująco, czyli obniża poziom cukru we krwi.
W jakich dolegliwościach pomaga nalewka aroniowa? Fitoterapeuci zalecają stosowanie jej w przypadku:
- infekcji dróg moczowych,
- miażdżycy,
- hipercholesterolemii,
- umiarkowanego nadciśnienia tętniczego krwi,
- choroby niedokrwiennej serca,
- jaskry,
- niestrawności,
- pasożytniczych zakażeń układu pokarmowego,
- przeziębienia,
- grypy.
Nalewka z aronii – dawkowanie
Nalewka z aronii jest leczniczą miksturą i nie powinno się przekraczać ustalonej dawki, która wynosi maksymalnie 50 ml dziennie. Aroniówka wykazuje działanie hipoglikemizujące, dlatego osoby z cukrzycą typu 2, stanem przedcukrzycowym lub insulinoopornością nie powinny przekraczać ilości 20 ml dziennie. Dodatkowo przy tych schorzeniach spożywanie nalewki aroniowej warto skonsultować z lekarzem prowadzącym.
Przeciwwskazania do spożywania nalewki z aronii
Nalewka z aronii wykazuje wiele korzystnych właściwości, jednak nie wszyscy mogą bezpiecznie ją spożywać. Ze względu na dużą zawartość alkoholu nie powinny jest pić kobiety ciężarne i karmiące, a także dzieci i młodzież przed ukończeniem 18. roku życia.
Przeciwwskazaniami do spożywania tego leczniczego trunku są również:
- alergia na aronię,
- alergia na alkohol lub jego nietolerancja,
- przewlekłe stosowanie leków, które wchodzą w reakcję z alkoholem,
- niskie ciśnienie tętnicze krwi,
- choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy,
- stan zapalny żołądka i jelit,
- zaparcia,
- zakrzepowe zapalenie żył głębokich.