Nalewka z aronii wzmacnia odporność, pomaga na niestrawność i objawy przeziębienia oraz grypy. Wypróbuj tradycyjny przepis na aroniówkę

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Wideo
od 16 lat
Nalewka z aronii to naturalny środek, który pomaga wzmocnić odporność oraz łagodzić objawy przeziębienia i grypy, w tym gorączkę, kaszel i katar. Aroniówka to świetnie źródło przeciwutleniaczy, które chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, a także łagodzą stan zapalny w organizmie. Zobacz, w jakich jeszcze dolegliwościach warto stosować ten leczniczy trunek, a kiedy należy go unikać. Wypróbuj babciny przepis na nalewkę z aronii mrożonej.

Spis treści

Aroniówka to owocowe remedium na wiele dolegliwości, w tym obniżenie odporności.
Aroniówka to owocowe remedium na wiele dolegliwości, w tym obniżenie odporności. arfo/Getty Images

Nalewka z aronii – przepis na babciną nalewkę aroniową

Aronia czarna (Aronia melanocarpa) to krzew, który pospolicie występuje na terenie naszego kraju. Roślina ta nie należy do wymagających, dlatego rośnie zarówno na glebach suchych, jak i podmokłych terenach.

Surowcem zielarskim są jej liście, kwiaty oraz owoce. Z kwiatów warto zaparzyć napar, jednak najcenniejsze są owoce, z których przygotowuje się soki, dżemy, a także lecznicze nalewki.

Zrobienie nalewki z aronii nie jest trudne i wymaga tylko 6 składników. Warto także przygotować duży słoik, gazę lub sito do filtrowania oraz szklane butelki.

Składniki na nalewkę aroniową:

  • 1000 g owoców aronii,
  • 500 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
  • 500 ml spirytusu rektyfikowanego,
  • 550 ml wody,
  • 350 g cukru,
  • sok z jednej cytryny.

Jak przygotować nalewkę z owoców aronii?

  • Owoce należy zbierać tylko dojrzałe, bez przebarwień lub uszkodzeń, a następnie dokładnie umyć je pod bieżącą wodą. Jeśli chcesz uzyskać słodszą nalewkę, to po umyciu zamroź je na 12-24 godziny – tak przygotowanych owoców nie musisz już gotować.
  • Świeżą aronię wsypać do garnka, dodać 150 ml wody i gotować pod przykryciem przez 10 minut – dzięki temu owoce stracą swój cierpki smak. Odstawić do wystudzenia.
  • Całość przelać do wyparzonego wcześniej słoika, zalać alkoholem i odstawić w ciemne miejsce na 5 dni, pamiętając o codziennym wstrząśnięciu słoikiem.
  • Powstałą miksturę przecedzić przez sito lub gazę. Roztwór alkoholowy ponownie wlać do słoika.
  • Należy przygotować syrop – zagotować cukier z wodą i mieszać do momentu uzyskania lekko gęstej konsystencji.
  • Syrop cukrowy przelać do roztworu soku i alkoholu, dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
  • Przelać do butelek i pozostawić w ciemnym miejscu na minimum 6 miesięcy.
  • Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.

Nalewka z aronii na odporność i objawy przeziębienia. Kiedy warto stosować leczniczą nalewkę aroniową?

Owoce aronii znane są ze swoich cennych właściwości zdrowotnych, dlatego często zaliczane są do tych najzdrowszych na świecie. Co sprawia, że jest to tak cenny i pożądany produkt spożywczy? To zasługa antocyjanów, czyli związków należących do grupy antyoksydantów, które chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.

Sprawdź też: Jaka nalewka na przeziębienie?

Aronia obfituje również w błonnik pokarmowy, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Jego niedobór powoduje zaparcia, a także zwiększa ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Nalewka aroniowa jest źródłem wielu cennych witamin i związków mineralnych, w tym żelaza, magnezu i potasu, który korzystnie wpływa na układ krwionośny, łagodnie obniża ciśnienie tętnicze krwi, a także wspiera walkę z obrzękami.

Ten leczniczy trunek to również bogactwo rutyny, która wraz z witaminą C uszczelnia naczynia krwionośne i zmniejsza podatność organizmu na infekcje.

Jakie właściwości wykazuje nalewka aroniowa? Według ekspertów medycyny naturalnej działa:

  • antyoksydacyjnie,
  • przeciwzapalnie,
  • przeciwwirusowo,
  • przeciwbakteryjnie,
  • przeciwpasożytniczo,
  • moczopędnie,
  • wzmacniająco,
  • obniża stężenie cholesterolu frakcji LDL,
  • hipoglikemizująco, czyli obniża poziom cukru we krwi.

W jakich dolegliwościach pomaga nalewka aroniowa? Fitoterapeuci zalecają stosowanie jej w przypadku:

Nalewka z aronii – dawkowanie

Nalewka z aronii jest leczniczą miksturą i nie powinno się przekraczać ustalonej dawki, która wynosi maksymalnie 50 ml dziennie. Aroniówka wykazuje działanie hipoglikemizujące, dlatego osoby z cukrzycą typu 2, stanem przedcukrzycowym lub insulinoopornością nie powinny przekraczać ilości 20 ml dziennie. Dodatkowo przy tych schorzeniach spożywanie nalewki aroniowej warto skonsultować z lekarzem prowadzącym.

Przeciwwskazania do spożywania nalewki z aronii

Nalewka z aronii wykazuje wiele korzystnych właściwości, jednak nie wszyscy mogą bezpiecznie ją spożywać. Ze względu na dużą zawartość alkoholu nie powinny jest pić kobiety ciężarne i karmiące, a także dzieci i młodzież przed ukończeniem 18. roku życia.

Przeciwwskazaniami do spożywania tego leczniczego trunku są również:

  • alergia na aronię,
  • alergia na alkohol lub jego nietolerancja,
  • przewlekłe stosowanie leków, które wchodzą w reakcję z alkoholem,
  • niskie ciśnienie tętnicze krwi,
  • choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy,
  • stan zapalny żołądka i jelit,
  • zaparcia,
  • zakrzepowe zapalenie żył głębokich.
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia