Nalewka z jagody kamczackiej pomaga przy zakażeniach bakteryjnych, nadciśnieniu i miażdżycy. Dlaczego warto sięgać po jagodę kamczacką?

Agata Siemiaszko
Warto korzystać z darów natury i sięgać po sezonowe owoce, w tym jagody kamczackie. Dlaczego są tak cennym i pożądanym produktem spożywczym? Sprawdź powody, dla których warto jeść te owoce.  Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Warto korzystać z darów natury i sięgać po sezonowe owoce, w tym jagody kamczackie. Dlaczego są tak cennym i pożądanym produktem spożywczym? Sprawdź powody, dla których warto jeść te owoce. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. fot. Getty Images
Jagoda kamczacka, często nazywana borówką kamczacką to smaczny owoc sezonowy, który w naszym kraju zyskuje na popularności. Stanowi ona doskonałe źródło witamin, związków mineralnych i antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Zaobserwowano, że zarówno surowe owoce, jak i nalewka z jagody kamczackiej mogą obniżać stężenie cholesterolu we krwi, a także regulować ciśnienie tętnicze. Podpowiadamy, dlaczego jeszcze warto sięgać po borówki kamczackie i podajemy prosty przepis na nalewkę z tych owoców.

Spis treści

Nalewka z jagody kamczackiej – tradycyjny przepis na smaczną nalewkę

Jagoda kamczacka (a tak naprawdę wiciokrzew kamczacki) to roślina, którą często nazywa się również borówką kamczacką, jagodą kaukaską lub suchodrzewem jadalnym. Mylona jest także z borówką amerykańską, jednak nie jest z nią ani spokrewniona, ani nawet do niej podobna. Owoce jagody kamczackiej są ciemnoniebieskie na zewnątrz i w środku, a ich smak jest słodko-kwaśny. Doskonale nadają się do przygotowania dżemów, powideł, a także nalewek.

Sprawdź także: Jesz jagody prosto z krzaczka? Możesz zarazić się groźnym dla życia pasożytem. Mycie jagód jest konieczne. Zobacz, jak robić to prawidłowo

Nalewka z jagody kamczackiej ma intensywny ciemny kolor, a także słodki smak z wyczuwalną cierpką nutą. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i wymaga tylko czterech składników. Warto zaopatrzyć się również w słoik o pojemności 3 litrów, gęste sitko do filtracji nalewek lub gazę i kilka ozdobnych, szklanych butelek.

Składniki na 1,5 litra nalewki:

  • 1 kg jagód kamczackich,
  • 500 ml spirytusu rektyfikowanego,
  • 500 ml wódki 40 proc.,
  • 450 g cukru.

Jak przygotować nalewkę z jagody kamczackiej?

  1. Owoce należy dokładnie umyć i wysuszyć na papierowym ręczniku, a następnie przesypać do wyparzonego wcześniej słoika.
  2. Jagody zalać spirytusem i wódką, wymieszać, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na minimum 6 tygodni. Jeśli chcemy, aby nalewka była delikatniejsza, zamiast spirytusu należy użyć 500 ml wódki. Co kilka dni mieszaj słojem po to, aby owoce szybciej wypuściły sok.
  3. Po tym czasie należy odcedzić płyn, a powstały nalew, czyli sok z alkoholem przelać do butelki, szczelnie zakręcić i odstawić w ciemne miejsce.
  4. Natomiast odsączone owoce trzeba ponownie wrzucić do słoika, zasypać cukrem, dokładnie zakręcić i odstawić na 2-3 tygodnie. Należy pamiętać, że przez pierwsze 7 dni należy słoikiem energicznie potrząsać 2 razy dziennie, po to, aby cukier znacznie szybciej się rozpuścił.
  5. Po tym czasie odcedzić powstały syrop i połączyć z wcześniej odlanym alkoholem.
  6. Całość dokładnie wymieszać i przefiltrować przez gazę lub sito. Aby uzyskać klarowną nalewkę należy przynajmniej 3 razy przefiltrować płyn przez gęstą gazę lub specjalny papierowy filtr.
  7. Nalewkę należy szczelnie zamknąć i odstawić na minimum 2 miesiące, jednak najlepszy smak osiąga dopiero po pół roku przechowywania.

Dlaczego warto jeść jagodę kamczacką? Korzyści są zaskakujące

Jakie właściwości wykazuje jagoda kamczacka i przygotowywane z niej przetwory, w tym nalewki? W galerii podpowiadamy, co się dzieje z organizmem, gdy regularnie jesz te owoce.

Tak na organizm działa jagoda kamczacka

Jagoda kamczacka nazywana jest przez mieszkańców japońskiej wyspy Hokkaido „eliksirem życia”, ponieważ stanowi bogactwo witamin i cennych związków mineralnych. Owoce są źródłem antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, dzięki czemu opóźniają proces starzenia się komórek.

Borówka kamczacka zawiera beta-karoten, witaminy z grupy B, a także wapń, żelazo, potas, magnez, kwasy fenolowe i błonnik pokarmowy.

Warto przeczytać też:

Uzupełnij domową apteczkę

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia