Spis treści
Jak zrobić nalewkę z pigwy? Wypróbuj prosty przepis babci na nalewkę z pigwy lub pigwowca
Przygotowanie nalewki z pigwy lub pigwowca nie jest trudne, jednak wymaga cierpliwości, ponieważ należy pozbyć się wszystkich pestek, które licznie występują szczególnie w owocach pigwowca japońskiego. Owoce pigwy i pigwowca należy zbierać w październiku, kiedy ich skórka osiągnie żółto-zielony kolor. W lodówce można przechowywać je przez kilka tygodni.
Sprawdź też: Jaka nalewka na przeziębienie?
Jak zrobić z nich leczniczą nalewkę? Potrzebujesz tylko kilku ogólnodostępnych produktów.
Składniki na pigwówkę:
- 3 kg owoców pigwy lub pigwowca – waga owoców jeszcze z pestkami,
- 700 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
- 450 ml spirytusu rektyfikowanego o 95 proc. zaw. alk.,
- 500 g cukru.
Nalewkę można przygotować również na samym spirytusie nalewkowym o 60-70 proc. zaw. alk.
Jak przygotować nalewkę?
- Owoce dokładnie umyć, wysuszyć i przekroić na pół i pozbyć się wszystkich pestek. Przekroić na mniejsze kawałki.
- Wrzucić owoce do wyparzonego wcześniej słoika, zasypać cukrem i zakręcić. Odstawić na 14 dni, pamiętając o codziennym zamieszaniu słoikiem.
- Po dwóch tygodniach do owoców dodać alkohol, wymieszać, zakręcić i odstawić na minimum 3 miesiące w ciepłe, ale nie słoneczne miejsce.
- Po tym czasie nalewkę przefiltrować, a z owoców wycisnąć cały sok.
- Roztwór alkoholowy przelać do butelek, zakręcić i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na minimum 6 miesięcy.
- Po tym czasie lecznicza nalewka jest gotowa do spożycia.
- Warto pamiętać, że owoce pigwowca japońskiego mają bardziej kwaśny smak i mocniejszy aromat, niż pigwy pospolitej.
Jak odróżnić pigwę od pigwowca?
Pigwówka to nalewka produkowana z owoców pigwy pospolitej (Cydonia oblonga), czyli drzewa popularnie występującego w naszym kraju lub z owoców krzewu pigwowca japońskiego (Chaenomeles japonica). Obie te rośliny często nazywane są pigwą, jednak jest to mylne nazewnictwo. Jak odróżnić pigwę od pigwowca? Oto kilka różnic:
- owoce pigwowca rosną na krzewach, a pigwy na drzewie,
- kwiaty pigwowca są pomarańczowe, a pigwy białe,
- owoce pigwowca są wielkości piłki golfowej, a pigwy wielkości pomarańczy,
- waga owoców pigwowca nie przekracza 50 g, natomiast jeden owoc pigwy może ważyć nawet 1 kg,
- owoce pigwowca są bardziej aromatyczne niż pigwy.
Co łączy owoce tych dwóch roślin? Przede wszystkim mają wysoką zawartość witaminy C, antyoksydantów, a także charakteryzują się niską zawartością cukrów prostych. Dodatkowo owoce zarówno pigwowca, jak i pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ mają bardzo cierpki smak.
Właściwości zdrowotne pigwówki. Na co pomaga tradycyjna nalewka z pigwy?
Pigwa i pigwowiec to znakomite źródło cennych witamin i składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim obfitują w witaminę C (15 mg na 100 g w przypadku pigwy i nawet 92 mg w przypadku pigwowca), która jako silny przeciwutleniacz chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, a także zmniejsza stan zapalny w organizmie. Przeciwutleniacze wspierają również układ sercowo-naczyniowy i zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym zawału serca i miażdżycy.
Sprawdź też: Ocet z pigwy – naturalny sposób na odporność i zdrowe włosy. Sprawdź, jak go stosować i jakie są jego właściwości
Pigwówka to źródło kwasów organicznych, takich jak jabłkowy, winowy, cytrynowy i fumarowy, które nadają nalewce charakterystyczny, lekko cierpki i kwaśny smak. Dodatkowo te związki ułatwiają wchłanianie żelaza i wapnia z pokarmów.
Dodatkowo ta lecznicza mikstura obfituje w garbniki, które działają ściągająco, czyli obkurczają naczynia krwionośne. Dzięki tym właściwościom stosowanie nalewki może zmniejszyć częstotliwość uporczywych biegunek.
Jakie właściwości wykazuje pigwówka? Według ekspertów medycyny naturalnej, działa ona:
- antyoksydacyjnie,
- przeciwbakteryjnie,
- przeciwwirusowo,
- przeciwzapalnie,
- rozgrzewająco,
- napotnie,
- oczyszczająco,
- detoksykująco,
- wzmacniająco,
- żółciopędnie i żółciotwórczo,
- przyspiesza metabolizm,
- zwiększa wydzielanie soków trawiennych,
- ułatwia wchłanianie związków wapnia i żelaza.
Dodatkowo sugeruje się, że pigwówka działa wiatropędnie, dzięki czemu ułatwia pozbycie się nadmiernej ilości gazów w jelitach, które często towarzyszą niestrawności.
Na co jeszcze pomaga nalewka z pigwy? Fitoterapeuci radzą stosowanie dawki leczniczej w przypadku:
- przeziębienia i grypy,
- gorączki,
- obniżenia odporności,
- miażdżycy,
- hipercholesterolemii,
- niestrawności,
- wzdęć,
- zaparć,
- refluksu żołądkowo-przełykowego,
- zaburzeń pracy wątroby,
- zaburzenia krążenia,
- przewlekłego zmęczenia,
- objawach przesilenia wiosennego i jesiennego.
Zobacz też: Aromatyczny dżem z pigwy
Jak stosować nalewkę z pigwy lub pigwowca?
Fitoterapeuci zaznaczają, że pigwówka to lecznicza nalewka, która może być stosowana w przypadku pojawienia się dolegliwości, ale również jako element profilaktyki chorób. Ze względu na znaczną zawartość alkoholu, który niekorzystnie wpływa na stan zdrowia organizmu, nie powinno się przekraczać dawki leczniczej, która wynosi maksymalnie 60 ml dziennie.
Natomiast w przypadku osób z cukrzycą, stanem przedcukrzycowym lub insulinoopornością dawka ta jest mniejsza i wynosi 45 ml dziennie. Dodatkowo w tych schorzeniach picie pigwówki powinno być wcześniej skonsultowane z lekarzem prowadzącym.
Przeciwwskazania do stosowania nalewki w pigwy i pigwowca
Niestety, mimo dobroczynnych właściwości pigwówki nie wszyscy mogą bezpiecznie po nią sięgać. Kto powinien jej unikać? Do głównych przeciwwskazań należą:
- alergia na pigwę lub pigwowiec,
- ciąża i karmienie piersią,
- dzieci i młodzież do 18. roku życia,
- alergia na alkohol lub jego nietolerancja,
- stosowanie leków, których składniki aktywne wchodzą w reakcję z alkoholem,
- zapalenie opłucnej,
- przewlekłe zaparcia,
- stany zapalne żołądka i jelit.