Spis treści
Prosty przepis na nalewkę z pigwy lub pigwowca
Przygotowanie nalewki z pigwy lub pigwowca nie jest trudne, jednak wymaga cierpliwości, ponieważ należy pozbyć się wszystkich pestek, które licznie występują szczególnie w owocach pigwowca japońskiego. Owoce pigwy i pigwowca należy zbierać w październiku, kiedy ich skórka osiągnie żółto-zielony kolor. Jak zrobić leczniczą nalewkę? Potrzebujesz tylko kilku ogólnodostępnych produktów.
Składniki na pigwówkę:
- 3 kg owoców pigwy lub pigwowca – waga owoców jeszcze z pestkami,
- 700 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
- 450 ml spirytusu rektyfikowanego o 95 proc. zaw. alk.,
- 500 g cukru.
Nalewkę można przygotować również na samym spirytusie nalewkowym o 60-70 proc. zaw. alk.
Jak przygotować nalewkę?
- Owoce dokładnie umyć, wysuszyć i przekroić na pół i pozbyć się wszystkich pestek. Przekroić na mniejsze kawałki.
- Wrzucić owoce do wyparzonego wcześniej słoika, zasypać cukrem i zakręcić. Odstawić na 14 dni, pamiętając o codziennym zamieszaniu słoikiem.
- Po dwóch tygodniach do owoców dodać alkohol, wymieszać, zakręcić i odstawić na minimum 3 miesiące w ciepłe, ale nie słoneczne miejsce.
- Po tym czasie nalewkę przefiltrować, a z owoców wycisnąć cały sok.
- Roztwór alkoholowy przelać do butelek, zakręcić i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na minimum 6 miesięcy.
- Po tym czasie lecznicza nalewka jest gotowa do spożycia.
- Warto pamiętać, że owoce pigwowca japońskiego mają bardziej kwaśny smak i mocniejszy aromat, niż pigwy pospolitej.