Spis treści
Nalewka z kwiatów lawendy – przepis na tradycyjną nalewkę lawendową
Lawenda (Lavandula) to powszechnie występująca roślina, która w naszym kraju uprawiana jest głównie w celach przemysłowych. Najcenniejszym surowcem zielarskim są jej fioletowe i aromatyczne kwiaty.
Lawenda ma szerokie zastosowanie, ponieważ wykorzystuje się ją do produkcji naturalnych kosmetyków, a także olejków do aromaterapii lub jako element wypełniający poduszki antystresowe. Z kwiatów tej rośliny można również zrobić nalewkę leczniczą, zdrowotny napar i lemoniadę.
Przygotowanie nalewki z lawendy jest proste, a do jej zrobienia wystarczy 6 składników oraz duży słoik, gaza lub sito i szklane butelki.
Składniki na nalewkę z lawendy:
- 10 łyżek świeżej lub suszonej lawendy,
- 500 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
- 500 ml spirytusu rektyfikowanego,
- 150 ml wody,
- 100 g cukru,
- sok z dwóch cytryn.
Jak wysuszyć lawendę? Należy zbierać ją razem z łodyżkami i powiesić na 10 dni w przewiewnym oraz suchym pomieszczeniu, ale bez dostępu do promieni słonecznych. Chcąc zebrać kwiaty, należy zawinąć wysuszoną lawendę w papier lub gazetę i delikatnie wałkować na płaskiej powierzchni.
Jak przygotować nalewkę lawendową?
- Nalewkę przygotowuje się z suszonych lub świeżych kwiatów lawendy. W przypadku świeżych kwiatów należy je najpierw rozłożyć na ścierce, aby pozbyć się ewentualnych owadów.
- Kwiaty wsypać do wyparzonego wcześniej słoika, zalać alkoholem i odstawić w ciemne miejsce na 7 dni, pamiętając o codziennym wstrząśnięciu słoikiem.
- Powstałą miksturę przecedzić przez sito lub gazę. Roztwór alkoholowy ponownie wlać do słoika.
- Przygotować syrop cukrowy – zagotować cukier z wodą i mieszać do momentu uzyskania lekko gęstej konsystencji.
- Syrop przelać do roztworu alkoholowego, dodać sok z cytryn i dokładnie wymieszać.
- Przelać do butelek i pozostawić w ciemnym miejscu na 3-4 miesiące.
- Po tym czasie lecznicza nalewka jest gotowa do spożycia.
Właściwości lecznicze nalewki lawendowej. W jakich dolegliwościach pomaga nalewka z kwiatów lawendy?
Kwiaty lawendy to znakomite źródło antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, zmniejszają stan zapalny w organizmie oraz spowalniają proces starzenia się komórek.
Nalewka lawendowa zawiera w swoim składnie garbniki, czyli związki o działaniu obkurczającym naczynia krwionośne. Z tego względu tę miksturę stosuje się w przypadku zatruć pokarmowych przebiegających z biegunką.
Ten leczniczy trunek to dodatkowo źródło unikalnego olejku eterycznego, który wykazuje właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne, ale przede wszystkim odprężające i uspokajające. Eksperci medycyny naturalnej sugerują, że kwiaty lawendy charakteryzują się również działaniem moczopędnym, dzięki czemu wspierają walkę z nadciśnieniem tętniczym krwi, obrzękami i cellulitem wodnym.
Nalewka lawendowa wykazuje również szereg innych korzystnych właściwości, działając:
- antyoksydacyjnie,
- przeciwnowotworowo,
- przeciwzapalnie,
- przeciwbakteryjnie,
- przeciwbólowo,
- przeciwdrgawkowo,
- rozkurczowo,
- detoksykująco,
- żółciopędnie,
- uspokajająco,
- odprężająco.
Ze względu na właściwości prozdrowotne nalewkę z kwiatów lawendy zaleca się spożywać przy różnych schorzeniach i dolegliwościach, do których należą:
- przewlekły stres,
- problemy z zasypianiem,
- umiarkowane nadciśnienie tętnicze krwi,
- przeziębienie i grypa,
- migreny,
- bolesne miesiączkowanie,
- zatrucie pokarmowe,
- biegunki,
- pasożytnicze zakażenie układu pokarmowego.
Fitoterapeuci i eksperci medycyny naturalnej podkreślają, że nalewka lawendowa jest leczniczą miksturą i nie powinno się przekraczać ustalonej dawki, która wynosi maksymalnie 45 ml dziennie. Natomiast ze względu na zawartość cukru i alkoholu, osoby z cukrzycą typu 2, stanem przedcukrzycowym, insulinoopornością lub dną moczanową nie powinny przekraczaj ilości 15 ml dziennie.
Przeciwwskazania do spożywania nalewki z kwiatów lawendy
Niestety, mimo dobroczynnych właściwości nalewki nie wszyscy mogą ją bezpiecznie stosować. Ze względu na dużą zawartość alkoholu nie powinny jej spożywać kobiety ciężarne i karmiące oraz dzieci i młodzież do 18. roku życia.
Kto jeszcze powinien unikać tej zdrowotnej mikstury? Dodatkowo przeciwwskazaniem do jej spożycia są:
- alergia na lawendę,
- zapalenie jelit,
- wrzody żołądka i nadżerki,
- alergia na alkohol lub jego nietolerancja,
- przyjmowanie leków, które wchodzą w reakcję z alkoholem.
Spożywanie nalewki lawendowej warto najpierw skonsultować z ekspertem, a jeśli po jej wypiciu pojawią się objawy niepożądane, należy bezzwłocznie udać się do lekarza prowadzącego.