Spis treści
Nalewka z kwiatów lawendy – przepis na tradycyjną nalewkę lawendową
Lawenda (Lavandula) to powszechnie występująca roślina, która w naszym kraju uprawiana jest głównie w celach przemysłowych. Najcenniejszym surowcem zielarskim są jej fioletowe i aromatyczne kwiaty.
Lawenda ma szerokie zastosowanie, ponieważ wykorzystuje się ją do produkcji naturalnych kosmetyków, a także olejków do aromaterapii lub jako element wypełniający poduszki antystresowe. Z kwiatów tej rośliny można również zrobić nalewkę leczniczą, zdrowotny napar i lemoniadę.
Przygotowanie nalewki z lawendy jest proste, a do jej zrobienia wystarczy 6 składników oraz duży słoik, gaza lub sito i szklane butelki.
Składniki na nalewkę lawendową:
- 10 łyżek świeżej lub suszonej lawendy,
- 500 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
- 500 ml spirytusu rektyfikowanego,
- 150 ml wody,
- 100 g cukru,
- sok z dwóch cytryn.