
Uwaga na wielkanocne słodycze! Mogą być pełne „chemii” i szkodliwych tłuszczów
Wielkanoc to czas, gdy popularnością cieszą się słodkie jajka, zające i baranki, zarówno z czekolady, jak i kolorowe. Zanim jednak obdarujemy dziecko takim...

Te napoje i potrawy niszczą szkliwo. Czego unikać, żeby nie mieć problemów z zębami?
Erozja szkliwa to wrażliwość zębów na słodkie, gorące lub zimne potrawy i napoje. Jest widoczna także w wyglądzie zębów – mogą stać się żółte lub szare oraz...

Domowe sposoby na obniżenie cukru we krwi. Po które zioła sięgać?
Wysoki poziom glukozy we krwi zwiększa ryzyko. Jak obniżyć cukier we krwi? Przede wszystkim należy stosować dietę z niskim indeksem glikemicznym, uprawiać...

Jeżeli masz te objawy, nie jedz orzechów włoskich. Te osoby muszą na nie uważać
Orzechy włoskie to popularna przekąska i dodatek do wypieków. Jeżeli przechowujemy je odpowiednio, możemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Nie każdy może...

Dieta japońska dobra na długowieczność. Jedz tych 5 składników codziennie
Japończycy są jednym z krajów, gdzie ludzie żyją najdłużej na świecie. Długowieczność zawdzięczają przede wszystkim swojemu stylowi życia i diecie bogatej w...

Kawa obniży ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, ale nie każda. Sięgnij po ten rodzaj
Picie kawy obniża ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 poprzez zmniejszenie insulinooporności i stanu zapalnego. Do takich wniosków doszli naukowcy po...

Najpopularniejsze ciasta wielkanocne. Zobacz, które mają najmniej kalorii
Wielkanocne ciasta to tradycja świątecznego stołu. Lubimy wiele z nich i na uroczyste śniadanie najczęściej przygotowujemy kilka. Niektóre z nich to jednak...

Nie wszystko można mrozić. Jakich produktów nie wolno wkładać do zamrażarki?
Mrożenie jedzenia pozwala zachować dłuższą świeżość różnych produktów. Ponadto, dzięki temu nadmiar przygotowanej żywności można odłożyć na później, zamiast ją...

Tych produktów nie odgrzewaj ponownie. Takie jedzenie może być toksyczne
Gotowanie w domu jest nie tylko tańsze, ale często i znacznie zdrowsze, gdyż ma się wpływ na to, co dokładnie znajdzie się na talerzu. Przygotowywanie posiłków...

Jajka dobre, ale nie dla wszystkich. Kto nie powinien ich jeść? Mamy listę osób!
Korzystnie wpływają na wzrok, poprawiają prace mózgu, stanowią źródło witamin i minerałów. Jajka mają naprawdę wiele zalet, a co więcej, można przygotować je na...

Te ryby są najzdrowsze dla człowieka. Sprawdź, które warto jeść
Jedzenie ryb jest zalecane z uwagi na ich dużą wartość odżywczą. Są one źródłem korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3, białka, witaminy D, która jest potrzebna...

Nie jedz tych parówek! Zobacz, co mają w składzie
Parówki są jednymi z najpopularniejszych przekąsek, które można zjeść zarówno na śniadanie, jak i kolację. Ich zaletą jest szybkie i proste przygotowanie....

GIS wycofuje popcorn ze sklepów. Wykryto w nim niebezpieczne substancje
W partii popcornu został przekroczony najwyższy dopuszczalny poziom aflatoksyn – ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny. Osoby, które kupiły ten produkt, nie...

Te osoby nie powinny jeść żółtego sera. Jaki żółty ser jest najzdrowszy?
Ser żółty to produkt, po który sięgamy od tysięcy lat. Już w starożytnym Egipcie i Cesarstwie Rzymskim żółty ser stanowił jedno z podstawowych pożywień. Z...

To najgorsze dodatki do żurku. Unikaj ich, aby zupa była zdrowa i pożywna
Żurek to podstawowe danie na wielkanocnym stole. Do tej tradycyjnej zupy dodaje się zakwas, jajka i białą kiełbasę. Jednak nie wszystkie dodatki wzbogacą jej...

Nie daj się demencji. Ten pierwiastek spowalnia kurczenie się mózgu. Zobacz, co jeść
Na demencję choruje coraz więcej osób na całym świecie, a do 2050 r. ma ich być ponad dwa razy więcej. Niestety, na żadną z form demencji nie ma lekarstwa, a...

Jakie objawy daje niedobór żelaza w organizmie? Sprawdź, co powinno zaniepokoić
Niedobór żelaza w organizmie może wywoływać uciążliwe objawy. Zaliczamy do nich choćby ból głowy oraz wypadanie włosów. Może on manifestować się również na...

Wprowadź te składniki do swojej diety, a będziesz rzadziej chorować
O odporność warto dbać nie tylko w sezonie jesienno-zimowym. Wspomaganie układu odpornościowego powinno być stałą praktyką każdego człowieka, aby cieszyć się...

Dlaczego warto jeść miechunkę? Skorzysta serce, mózg, wzrok i skóra
Miechunka niegdyś znana była z ogrodów jako roślina ozdobna. Ma ona piękne kwiaty w kształcie lampionów, które skrywają jadalne owoce. Dawniej uważano je za...

Post przerywany odchudza najskuteczniej! Zobacz, czym jest dieta intermittent fasting
Przerywany post to nie głodówka, a najlepszy sposób na zrzucenie nadwagi. Odchudzasz się tylko kilka razy w tygodniu, a tracisz kilogramy jak na zwykłej diecie....

Czy nowalijki są zdrowe? Zobacz, kiedy warto je jeść, by były bezpieczne dla zdrowia
Nowalijki to pierwsze wiosenne warzywa, które możemy jeść po zimowej przerwie od świeżych produktów. Pęczki młodej rzodkiewki, szczypiorku czy sałaty zachęcają...

Chcesz mieć świetną figurę latem? Zdradzamy, co jeść i jak ćwiczyć!
Wiosna to czas, kiedy wiele osób zaczyna zwracać większą uwagę na swoją sylwetkę i kondycję fizyczną. Nie zawsze mamy czas lub możliwość, aby regularnie...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 10 godzin temu w kategorii Klimatyzacja
Dodano 13 godzin temu w kategorii Salony kosmetyczne
Dodano 14 godzin temu w kategorii Dewocjonalia