Spis treści
Nalewka z agrestu czerwonego na spirytusie. Jak ją przygotować?
Świeże owoce agrestu dostępne są zaledwie przez kilka tygodni w roku, dlatego warto wykorzystać ten czas, aby przygotować z nich przetwory, np. nalewki. Alkohol, który jest jednym z głównych składników domowych trunków, działa nie tylko konserwująco, ale także wzmacniająco na zawarte w owocach substancje aktywne, potęgując tym samym ich działanie.
Składniki na nalewkę z agrestu czerwonego:
- 1 kg czerwonego agrestu,
- 1 kg cukru,
- 1 litr spirytusu,
- 1/2 szklanki wody.
Jak przygotować nalewkę z agrestu czerwonego?
- Dojrzałe owoce oczyścić z szypułek i ogonków, umyć.
- Przełożyć do dużego, wyparzonego słoja lub gąsiorka.
- Zalać alkoholem i wodą.
- Naczynie szczelnie zamknąć i pozostawić na słońcu na dwa i pół miesiąca.
- Zlać nalewkę, przecedzając przez filtr lub gazę.
- Owoce z nalewki zasypać cukrem i odstawić w zamkniętym słoiku. Odczekać 2 tygodnie.
- Zlać powstały syrop i zmieszać obydwa płyny.
- Odstawić na co najmniej trzy miesiące.
Przepis na smaczną i prostą agrestówkę z zielonego agrestu z rodzynkami
Nalewkę można przygotować także z zielonego agrestu, który pomimo dojrzewania owoców nie zmienia swojego koloru.
Składniki na nalewkę z zielonego agrestu z rodzynkami:
- 1 kg zielonego agrestu,
- 1 litr wódki,
- cukier,
- rodzynki.
Jak przygotować nalewkę z zielonego agrestu?
- Dojrzałe owoce oczyścić z szypułek i ogonków, umyć.
- Przełożyć do dużego, czystego słoja lub gąsiorka.
- Zalać alkoholem tak, aby zakrył wszystkie owoce.
- Zamknąć szczelnie naczynie i odstawić na pół roku.
- Zlać nalewkę, przecedzając przez filtr lub gazę.
- Rozlać do butek, dodając do każdej 1 dużą rodzynkę i 2 łyżeczki drobnego cukru.
- Odstawić jeszcze na 3 miesiące.
Dowiedz się więcej:
Agrest – właściwości odżywcze owoców
Agrest to nieco zapomniany i niedoceniany obecnie owoc. A powinniśmy sięgać po niego jak najczęściej, bo jest świetnym źródłem witaminy C (27,7 mg w 100 gramach) oraz witaminy A (290 IU). Znajdziemy w nim także witaminy z grupy B, żelazo, magnez i kwas foliowy.
Za właściwości zdrowotne agrestu odpowiadają także zawarte w nim pektyny – błonnik rozpuszczalny, któremu owoc zawdzięcza lekko żelową konsystencję miąższu – oraz przeciwutleniacze, m.in. taniny i luteina, która wspiera pracę oczu.
Stugramowa porcja agrestu zapewnia zaledwie 44 kalorie, w tym 10 g węglowodanów, 0,9 g białka i aż 4,4 g błonnika pokarmowego. Ponieważ agrest ma niski indeks glikemiczny (IG 15), może być spożywany z umiarem przez cukrzyków, osoby z insulinoopornością i innymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Dowiedz się więcej:
Na co pomaga nalewka z agrestu? Działanie lecznicze agrestówki
Agestówka nastawiona latem nadaje się do picia zimą. Ten aromatyczny trunek rozgrzewa, wzmacnia organizm i poprawia apetyt. Może pomóc w okresie infekcyjnym ze względu na działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Warto stosować ją także:
- Na niestrawność – agrest zawiera kwasy – jabłkowy i cytrynowy – oraz pektyny, które wspomagają trawienie.
- Na obniżenie cholesterolu – dzięki zawartości pektyn, które obniżają poziom cholesterolu LDL, agrest ma działanie przeciwmiażdżycowe. Ponadto potas zawarty w owocach zmniejsza jednocześnie ciśnienie krwi, a rutyna uszczelnia naczynia krwionośne, wspierając cały układ krążenia.
- Na stres – zawarte w agreście liczne przeciwutleniacze oraz magnez i witaminy z grupy B wspomagają pracę układu nerwowego i redukują stres.
- Na mocne zęby i kości – ze względu na zawartość wapnia i magnezu agrest wspiera mineralizację tkanki kostnej.
- Na dnę moczanową – dzięki działaniu przeciwzapalnemu, łagodzącemu objawy zwyrodnienia stawów i moczopędnemu może wspomóc leczenie chorych na dnę moczanową, czyli podagrę. Zaleca się jednak, aby nie spożywały one więcej niż 15-20 ml nalewki dziennie, ponieważ alkohol może nasilać dolegliwości.
Przy spożywaniu nalewki z agrestu ostrożność powinny zachować osoby z chorobami dwunastnicy i wrzodami żołądka, zapaleniem jelit i okrężnicy oraz z chorobami nerek. Alkoholu nie powinny spożywać kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz osoby niepełnoletnie, a ponadto przyjmujące leki wchodzące w interakcje z nimi.
Źródło: przepisy na podst. „Wielka księga nalewek”, Wydawnictwo Olesiejuk, rok wyd. 2009