Nalewka z agrestu pomaga na wysoki cholesterol, stres i problemy trawienne. Babcine przepisy na trunek z zielonego i czerwonego agrestu

Marta Siesicka-Osiak
Do przygotowania przetworów nadają się zarówno owoce zielonego agrestu, jak i czerwonego. Należy jednak pamiętać, że muszą być one dojrzałe i miękkie. Spożywanie niedojrzałych i cierpkich może skutkować zatruciem pokarmowym.
Do przygotowania przetworów nadają się zarówno owoce zielonego agrestu, jak i czerwonego. Należy jednak pamiętać, że muszą być one dojrzałe i miękkie. Spożywanie niedojrzałych i cierpkich może skutkować zatruciem pokarmowym. GettyImages
Nalewka z agrestu to prawdziwa skarbnica składników aktywnych. Może być pomocna przy problemach z trawieniem, dnie moczanowej, a także przy zbyt wysokim poziomie cholesterolu. Jej niewielkie ilości mogą także pomóc osobom narażonym na stres i potrzebującym pomocy przy mineralizacji zębów i kości. Podajemy babciny przepis na nalewkę z czerwonego agrestu na spirytusie i na agrestówkę z zielonego agrestu z dodatkiem rodzynek.

Spis treści

Nalewka z agrestu czerwonego na spirytusie. Jak ją przygotować?

Świeże owoce agrestu dostępne są zaledwie przez kilka tygodni w roku, dlatego warto wykorzystać ten czas, aby przygotować z nich przetwory, np. nalewki. Alkohol, który jest jednym z głównych składników domowych trunków, działa nie tylko konserwująco, ale także wzmacniająco na zawarte w owocach substancje aktywne, potęgując tym samym ich działanie.

Składniki na nalewkę z agrestu czerwonego:

  • 1 kg czerwonego agrestu,
  • 1 kg cukru,
  • 1 litr spirytusu,
  • 1/2 szklanki wody.

Jak przygotować nalewkę z agrestu czerwonego?

  1. Dojrzałe owoce oczyścić z szypułek i ogonków, umyć.
  2. Przełożyć do dużego, wyparzonego słoja lub gąsiorka.
  3. Zalać alkoholem i wodą.
  4. Naczynie szczelnie zamknąć i pozostawić na słońcu na dwa i pół miesiąca.
  5. Zlać nalewkę, przecedzając przez filtr lub gazę.
  6. Owoce z nalewki zasypać cukrem i odstawić w zamkniętym słoiku. Odczekać 2 tygodnie.
  7. Zlać powstały syrop i zmieszać obydwa płyny.
  8. Odstawić na co najmniej trzy miesiące.

Przepis na smaczną i prostą agrestówkę z zielonego agrestu z rodzynkami

Nalewkę można przygotować także z zielonego agrestu, który pomimo dojrzewania owoców nie zmienia swojego koloru.

Składniki na nalewkę z zielonego agrestu z rodzynkami:

  • 1 kg zielonego agrestu,
  • 1 litr wódki,
  • cukier,
  • rodzynki.

Jak przygotować nalewkę z zielonego agrestu?

  1. Dojrzałe owoce oczyścić z szypułek i ogonków, umyć.
  2. Przełożyć do dużego, czystego słoja lub gąsiorka.
  3. Zalać alkoholem tak, aby zakrył wszystkie owoce.
  4. Zamknąć szczelnie naczynie i odstawić na pół roku.
  5. Zlać nalewkę, przecedzając przez filtr lub gazę.
  6. Rozlać do butek, dodając do każdej 1 dużą rodzynkę i 2 łyżeczki drobnego cukru.
  7. Odstawić jeszcze na 3 miesiące.

Dowiedz się więcej:

Agrest – właściwości odżywcze owoców

Agrest to nieco zapomniany i niedoceniany obecnie owoc. A powinniśmy sięgać po niego jak najczęściej, bo jest świetnym źródłem witaminy C (27,7 mg w 100 gramach) oraz witaminy A (290 IU). Znajdziemy w nim także witaminy z grupy B, żelazo, magnez i kwas foliowy.

Za właściwości zdrowotne agrestu odpowiadają także zawarte w nim pektyny – błonnik rozpuszczalny, któremu owoc zawdzięcza lekko żelową konsystencję miąższu – oraz przeciwutleniacze, m.in. taniny i luteina, która wspiera pracę oczu.

Stugramowa porcja agrestu zapewnia zaledwie 44 kalorie, w tym 10 g węglowodanów, 0,9 g białka i aż 4,4 g błonnika pokarmowego. Ponieważ agrest ma niski indeks glikemiczny (IG 15), może być spożywany z umiarem przez cukrzyków, osoby z insulinoopornością i innymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Dowiedz się więcej:

Na co pomaga nalewka z agrestu? Działanie lecznicze agrestówki

Agestówka nastawiona latem nadaje się do picia zimą. Ten aromatyczny trunek rozgrzewa, wzmacnia organizm i poprawia apetyt. Może pomóc w okresie infekcyjnym ze względu na działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Warto stosować ją także:

  1. Na niestrawność – agrest zawiera kwasy – jabłkowy i cytrynowy – oraz pektyny, które wspomagają trawienie.
  2. Na obniżenie cholesterolu – dzięki zawartości pektyn, które obniżają poziom cholesterolu LDL, agrest ma działanie przeciwmiażdżycowe. Ponadto potas zawarty w owocach zmniejsza jednocześnie ciśnienie krwi, a rutyna uszczelnia naczynia krwionośne, wspierając cały układ krążenia.
  3. Na stres – zawarte w agreście liczne przeciwutleniacze oraz magnez i witaminy z grupy B wspomagają pracę układu nerwowego i redukują stres.
  4. Na mocne zęby i kości – ze względu na zawartość wapnia i magnezu agrest wspiera mineralizację tkanki kostnej.
  5. Na dnę moczanową – dzięki działaniu przeciwzapalnemu, łagodzącemu objawy zwyrodnienia stawów i moczopędnemu może wspomóc leczenie chorych na dnę moczanową, czyli podagrę. Zaleca się jednak, aby nie spożywały one więcej niż 15-20 ml nalewki dziennie, ponieważ alkohol może nasilać dolegliwości.

Przy spożywaniu nalewki z agrestu ostrożność powinny zachować osoby z chorobami dwunastnicy i wrzodami żołądka, zapaleniem jelit i okrężnicy oraz z chorobami nerek. Alkoholu nie powinny spożywać kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz osoby niepełnoletnie, a ponadto przyjmujące leki wchodzące w interakcje z nimi.

Źródło: przepisy na podst. „Wielka księga nalewek”, Wydawnictwo Olesiejuk, rok wyd. 2009

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia