Pomogą ci schudnąć, poprawią zdrowie serca i mózgu. Zobacz, co się stanie z twoim organizmem, gdy codziennie będziesz jeść te owoce

Monika Góralska
Jeśli jesz te owoce tylko od czasu do czasu, to teraz będziesz sięgać po nie częściej. Sprawdź w galerii, jakie korzyści daje jedzenie borówek codziennie.
Jeśli jesz te owoce tylko od czasu do czasu, to teraz będziesz sięgać po nie częściej. Sprawdź w galerii, jakie korzyści daje jedzenie borówek codziennie. volff/123rf.com
Borówki są spokrewnione z naszymi rodzimymi jagodami leśnymi, ale łatwiej jest je dostać, a owoce mają większe i trwalsze. Dzięki temu, że można je kupić przez cały rok często po nie sięgamy i dobrze, bo zawierają dużo witamin i składników odżywczych. Borówki korzystnie wpływają na pamięć, odporność i ciśnienie krwi. Przy tym są niskokaloryczne i działają przeciwzapalnie. Sprawdź, co dzieje się z organizmem, gdy regularnie jesz borówki i czy warto sięgać po nie codziennie.

Spis treści

Borówki to skarbnica witamin i antyoksydantów! Ile kalorii mają borówki?

Borówka amerykańska, inaczej borówka wysoka (Vaccinium corymbosum) należy do tej samej rodziny, co nasza rodzima jagoda leśna (borówka czarna). Pochodzi z Ameryki Północnej, ale uprawiana jest już niemal na całym świecie, również w Polsce, gdzie sezon na nią zaczyna się już w lipcu. Jednak borówkami możemy cieszyć się prawie przez cały rok, ponieważ są one sprowadzane m.in. z Chile czy Hiszpanii.

Soczyste i słodkie owoce borówki możemy jeść na surowo, dodawać do ciast, deserów, koktajli i musów, a także robić z nich przetwory takie jak dżemy, galaretki czy soki.

To się dzieje z twoim organizmem, gdy codziennie jesz borówki. Poznaj 5 korzyści

Borówki są niskokaloryczne, 100 g owoców ma tylko 57 kcal. Ponadto borówki zawierają aż 84 proc. wody, dzięki czemu skutecznie nawadnia organizm, a także 14,5 g węglowodanów (w tym 2,4–3,5 g błonnika), oraz niewielkie ilości tłuszczu (0,4–0,7 g) i białka (0,6 g).

Czytaj także: To nie tylko smaczna przekąska, ale też paliwo dla mózgu. Jedz codziennie, aby poprawić pamięć, obniżyć ciśnienie krwi i uniknąć zawału

Borówki są bogate w witaminę C, której w 100 g zawierają aż 10 mg, co stanowi około 1/3 dziennej ilości zapotrzebowania na tę witaminę. Poza tym w borówkach znajdziemy także witaminę A, E, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, potas, kwas foliowy, kwas elagowy, kwas pantotenowy oraz fitoestrogeny.

Zobacz też: Te pyszne owoce niektórym mogą szkodzić. Kto nie powinien jeść borówki amerykańskiej?

Warto zaznaczyć, że borówki są źródłem polifenoli takich jak flawonoidy, procyjanidyny, flawonole (kwercetyna, mirycetyna), które wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, a także chronią przed chorobami układu krążenia.

Czy warto jeść borówki? Sprawdź, jak ich spożywanie wpływa na organizm

Borówki możesz jeść przez cały rok. Są one źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych oraz mają niezwykłe właściwości odżywcze. Sprawdź, co się dzieje z twoim organizmem, gdy jesz borówki.

Jaki wpływ na organizm ma jedzenie borówek? Zobacz wszystkie korzyści!

Dodaj firmę Autopromocja

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

f
fly
w sezonie na borówki zawsze robię sobie koktajl z nich wystarczy zblendować je z cisowianką i dodać lodu pychota
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia