Spis treści
Morwa biała – co to za roślina?
Morwa biała (Morus alba) to gatunek niewielkich drzew liściastych z rodziny morwowatych pochodzących z Chin i Indii. Do rodzaju morwa należą gatunki: morwa biała, czarna (Morus nigra) i czerwona (Morus rubra). Morwę białą często błędnie nazywa się morwą czarną, ponieważ jej owoce utleniając się ciemnieją i przybierają barwę fioletowoczarną. Są one jednak mniejsze i bardziej słodkie niż owoce morwy czarnej. Dodatkowo morwa biała jest dość powszechna w Polsce, rośnie dziko i w ogrodach, podczas gdy czarna jest rzadko spotykana.
Owoce morwy białej przypominają nieco owoce jeżyny, ale są bardziej podłużne. Mogą mieć kolor od białego, przez różowy i bordowy, aż po fioletowoczarny. Ich smak jest słodki, lekko mdły. Można je jeść na surowo, ale można też zasuszyć, co przedłuży ich trwałość, ponieważ w świeżej postaci wytrzymają tylko 3-5 dni. Z owoców morwy warto również przygotować nalewkę, która jest nie tylko smaczna, ale też wykazuje wiele cennych dla zdrowia właściwości.
Nalewka z morwy białej na spirytusie. Sprawdzony przepis
Nalewka z morwy białej wspomaga leczenie cukrzycy, ponieważ skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Wspomaga również pracę serca oraz działanie układu krwionośnego i pokarmowego, zapobiega powstawaniu złogów cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Często działa odżywczo, regenerująco, a nawet odmładzająco na organizm. Do przygotowania nalewki wystarczy duży słój, gaza, szklane butelki oraz te składniki:
- 1 kg owoców morwy białej świeżych lub suszonych,
- 0,5 l spirytusu 95-procentowego,
- 1 szklanka (250 ml) wody,
- 0,7 kg cukru.
Jak przygotować nalewkę z morwy białej?
- Umyte owoce wsyp do słoja i zasyp cukrem. Przykryj gazą i odstaw w słoneczne miejsce na ok. 2-3 tygodnie. Codziennie potrząsaj słojem, żeby cukier się łatwiej rozpuścił, a owoce dały więcej soku.
- Po tym czasie zlej sok do czystego słoja i dolej do niego alkohol.
- Słój szczelnie zakręć i odstaw tym razem w ciemne miejsce na ok. 7 dni.
- Po tym czasie przecedź płyn, aby nie był mętny i rozlej do małych butelek. Pozostaw nalewkę do leżakowania na 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka z morwy białej jest gotowa.
Morwa biała pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, odmładza, regeneruje i oczyszcza organizm
Zarówno owoce morwy białej, jak i jej liście oraz kora i korzenie mają wiele właściwości leczniczych. Morwa znana jest przede wszystkim z tego, że reguluje poziom glukozy we krwi. Zawarte w jej liściach alkaloidy sprawiają, że nawet po spożyciu węglowodanów, nie następuje nagły wzrost poziomu cukru we krwi, co zapobiega rozwojowi hiperglikemii (przecukrzenia).