Spis treści
Przepis na nalewkę z kwiatów czarnego bzu
Kwiaty czarnego bzu należy zbierać od maja do lipca, najlepiej w słoneczny poranek, zaraz po odparowaniu rosy. Najlepsze będą kwiaty mocno rozwinięte z dużą ilością żółtego pyłku, ponieważ w nim znajduje się największa ilość cennych antyoksydantów.
Do zrobienia nalewki z kwiatów czarnego bzu trzeba przygotować kilka składników:
- 45-50 baldachów kwiatów czarnego bzu,
- 600 ml wody oraz niewielką ilość wrzącej wody,
- 600 g cukru,
- 3 cytryny,
- 2 limonki,
- litr wódki lub pół litra spirytusu.
Jak przygotować nalewkę z kwiatów czarnego bzu?
- Świeżo zebrane baldachy rozłóż na ręczniku lub papierze na 2-3 godziny po to, aby pozbyć się ewentualnych owadów.
- Kwiaty zalej niewielką ilością wrzącej wody i odstaw na 2 godziny.
- W garnku gotuj cukier z wodą do momentu otrzymania konsystencji syropu.
- Cytryny pokrój w plastry.
- Do słoika o pojemności 3 litrów wlej wodę z kwiatami czarnego bzu i wrzuć plastry cytryny.
- Następnie całość zalej syropem, wieczko przykryj gazą i odstaw na minimum 5-7 dni w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie przecedź miksturę, a cytrynę i kwiaty wyrzuć do pojemnika z odpadkami bio.
- Powstały płyn wymieszaj z wyciśniętym sokiem z limonek i wódką lub spirytusem.
- Całość przelej do dużej butelki lub słoika i odstaw na 2 miesiące w ciemne miejsce. Pamiętaj, aby raz w tygodniu zamieszać słoikiem.
- Po upływie 2 miesięcy przefiltruj miksturę przez grubą gazę lub bibułę i rozlej do właściwych butelek. Nalewkę trzymaj w zacienionym i chłodnym miejscu.