Smak lata w butelce. To naturalny środek na trawienie, odporność i nadciśnienie. Wypróbuj babciny przepis na nalewkę z czerwonej porzeczki

Monika Góralska
Monika Góralska
Te czerwone, drobne i dość kwaśne owoce działają przeciwstarzeniowo, wspomagają produkcję kolagenu w skórze i poprawiają jej jędrność oraz wygładzają zmarszczki.
Te czerwone, drobne i dość kwaśne owoce działają przeciwstarzeniowo, wspomagają produkcję kolagenu w skórze i poprawiają jej jędrność oraz wygładzają zmarszczki. fahrwasser/123rf.com
To właśnie jej czas. Wiele osób lubi podjadać owoce prosto z krzaczka, a inni wolą zrobić z niej przetwory. Nie tylko dżemy, konfitury i kompoty z czerwonej porzeczki smakują wybornie. Również nalewka z czerwonej porzeczki jest pyszna, a do tego niezwykle zdrowa, m.in. wspomaga trawienie, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia odporność, a nawet dba o urodę i poprawia kondycję cery. Wypróbuj przepis na smaczną i wytrawną nalewkę z czerwonej porzeczki.

Spis treści

Właściwości czerwonej porzeczki. Na co pomaga czerwona porzeczka?

Owoce czerwonej porzeczki zawierają dużo witaminy C, PP, K, witamin z grupy B, a poza tym wapń, żelazo, garbniki i pektyny (rozpuszczalny w wodzie błonnik). Pektyny usprawniają pracę układu pokarmowego, zapobiegają zaparciom, pobudzają perystaltykę jelit. Zawartość dużych ilości witaminy C wspomaga odporność organizmu, a także uszczelnia naczynia krwionośne, co wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia oraz reguluje ciśnienie krwi.

Witamina C zawarta w czerwonych porzeczkach jest również antyoksydantem, który chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu porzeczki działają przeciwstarzeniowo, wspomagają produkcję kolagenu w skórze i poprawiają jej jędrność oraz wygładzają zmarszczki. Jedzenie owoców czerwonej porzeczki wpływa też korzystnie na kondycję włosów i paznokci, które stają się mniej łamliwe, mocniejsze i odporniejsze na uszkodzenia.

Czerwone porzeczki mają wiele cennych dla zdrowia właściwości:

  • wspomagają układ krążenia,
  • zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu,
  • wspomagają leczenie anemii, czyli niedokrwistości z powodu niedoboru żelaza,
  • regulują poziom cholesterolu we krwi,
  • wspomagają trawienie,
  • pobudzają apetyt,
  • wspierają rozwój mikroflory jelitowej,
  • zapobiegają zaparciom,
  • wzmacniają odporność organizmu,
  • wspomagają leczenie stanów zapalnych dróg moczowych,
  • łagodzą bóle menstruacyjne.

Nalewka z czerwonej porzeczki. Wypróbuj ten przepis!

Owoce czerwonej porzeczki można spożywać na surowo, dodawać do ciast, deserów i sałatek, ale można z nich również przygotować przetwory takie jak dżemy, soki, nalewki, a nawet wina. Dowiedz się więcej, co zrobić z czerwonych porzeczek we własnej kuchni.

Przepis na nalewkę z czerwonej porzeczki
Składniki:

  • 2 kg czerwonych porzeczek,
  • 1 kg cukru,
  • 0,7 litra spirytusu 95 proc. zaw. alk.,
  • 1 szklanka wody.

Wykonanie:

  1. Owoce wypłukać i usunąć łodyżki. Przełożyć do dużego, szklanego słoja i zasypać cukrem.
  2. Słój przykryć gazą i postawić w nasłonecznionym miejscu, np. na balkonie czy parapecie. Pozostawić na 5 dni, codziennie potrząsnąć lekko słojem, aby cukier łatwiej się rozpuścił.
  3. Po tym czasie do słoja wlać spirytus i wodę (zamiast wody można dodać wódkę, ale wtedy nalewka będzie mocniejsza). Wymieszać, zakręcić słój nakrętką i odstawić na ok. 2-3 miesiące, a najlepiej pół roku, aby nalewka dojrzała.
  4. Po tym czasie nalewkę z czerwonej porzeczki odcedzić i zlać do szklanych butelek lub karafki. Owoce natomiast można wykorzystać do deserów czy ciast, będą oryginalnym i esencjonalnym dodatkiem, a przy tym nic się nie zmarnuje zgodnie z zasadą zero waste.
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia