Spis treści
Jak przygotować napar z owoców jałowca?
Jałowiec pospolity (Juniperus communis) to roślina należąca do rodziny cyprysowatych. W Polsce jest bardzo rozpowszechniony, a można go spotkać i na bagnach, i na terenach suchych, w lasach iglastych, a także w górach na terenach skalistych. Surowcem zielarskim są zarówno liście jak i owoce, których zbiór odbywa się późną jesienią, tuż po pierwszych przymrozkach. Uwaga: używajmy wyłącznie jagód jałowca pospolitego (łatwo je kupić jako przyprawę), wiele innych gatunków, które są uprawiane w ogrodach jako rośliny ozdobne, ma trujące owoce.
Przygotowanie naparu jest niezwykle proste i wymaga tylko 2 składników:
- 5 g świeżych lub suszonych owoców jałowca,
- 180 ml wrzącej wody.
Przygotowanie:
- Owoce jałowca (świeże lub suszone) najlepiej przepłukać pod bieżącą wodą.
- Do kubka wsypać owoce i wlać 180 ml (ok. 3/4 szklanki) wrzącej wody.
- Parzyć pod przykryciem przez 20 minut.
- Po tym czasie przecedzić przez sitko i pić małymi łykami.
Zaleca się pić 2-3 szklanki niesłodzonego naparu dziennie. Efekty w postaci złagodzenia zapalenia pęcherza można zaobserwować po upływie 2-3 dni, natomiast zauważalne obniżenie ciśnienia następuje średnio po 7-10 dniach codziennego picia naparu.
Jałowiec na zapalenie pęcherza i lepszą pracę wątroby. Właściwości zdrowotne herbatki
Owoce jałowca są znakomitym źródłem cennych związków odżywczych i mineralnych. Jak podaje znany fitoterapeuta i zielarz dr Henryk Różański, stanowią one źródło olejku eterycznego, w którym dominuje kamfora jałowcowa. Dodatkowo te niewielkie owoce obfitują w garbniki, żywice i woski, gorzkie substancje roślinne, antocyjany i kwasy organiczne, w tym walerianowy, octowy, jabłkowy i glikolowy.
Kamfora to związek o silnych właściwościach rozgrzewających, przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych. Fitoterapeuci podkreślają, że to właśnie zawartość kamfory sprawia, że napar z jałowca może wspierać leczenie bakteryjnego zakażenia pęcherza moczowego. Herbatkę jałowcową można również stosować jako element inhalacji. W tym celu należy wrzucić 2-3 łyżki owoców do miski, wlać 500 ml wrzącej wody, a po 1,5 minuty parzenia pochylić się nad miską, założyć na głowę koc i wdychać parę wodną, uważając, żeby się nie poparzyć.
Antocyjany to związki należące do grupy flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy. Wpływają one na zmniejszenie ilości szkodliwych rodników tlenowych w organizmie, spowalnianie procesu starzenia się komórek i łagodzenie stanu zapalnego. Dodatkowo wykazano, że antocyjany łagodnie obniżają poziom cukru we krwi, a także zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi i działają przeciwnowotworowo.
Dowiedz się więcej: Naturalne antyoksydanty w żywności. Po które produkty warto sięgać?
Natomiast żywice i woski to związki o działaniu powlekającym, czyli łagodzącym podrażnienia. Wykazują one również działanie odkażające, przeciwbakteryjne i przeciwbólowe. Z kolei kwasy organiczne odpowiadają za cierpki smak owoców jałowca, jednak dzięki swoim właściwościom poprawiają pracę układu trawiennego oraz zwiększają wchłanianie wapnia i żelaza ze spożytych pokarmów.
Fitoterapeuta podaje, że regularne spożywanie naparów z owoców jałowca może wykazywać działanie:
- przeciwzapalne,
- przeciwwirusowe,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwbólowe,
- przeciwzakrzepowe,
- obniżające ciśnienie tętnicze krwi,
- przyspieszające metabolizm,
- wzmacniające odporność,
- pobudzające wydzielanie soków trawiennych i soku trzustkowego,
- zwiększające apetyt.
Przy jakich dolegliwościach pomaga napar z owoców jałowca?
Napary jałowcowe polecane są szczególnie osobom z problemami układu moczowego, w tym zakażeniu pęcherza i kamicy nerkowej. Wśród innych wskazań do stosowania naparu z tej rośliny można wymienić:
- osłabienie organizmu,
- stany zapalne organizmu,
- przeziębienie i grypę,
- zakażenia wirusowe i bakteryjne,
- umiarkowane nadciśnienie tętnicze krwi,
- niestrawność,
- ból brzucha,
- wzdęcia.
Sprawdź też: Dzikie owoce, z których warto przygotować domowe nalewki
Przeciwwskazania do spożywania herbatki z jałowca
Pomimo dobroczynnych właściwości jałowca nie wszyscy mogą bezpiecznie po niego sięgać. Bezwzględnym przeciwwskazaniem jest czas ciąży, ponieważ jałowiec może nasilać skurcze macicy, a w konsekwencji prowadzić do poronienia lub przedwczesnego porodu.
Wśród innych przeciwwskazań można wymienić:
- alergię na jałowiec,
- niewydolność nerek, wymagającą dializowania,
- niewydolność lub marskość wątroby,
- zapalenie pęcherzyka żółciowego,
- zapalenie wyrostka robaczkowego,
- wrzody żołądka,
- refluks żołądkowo-przełykowy,
- chorobę Leśniowskiego-Crohna,
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
- silne krwawienia miesiączkowe,
- zaburzenia krzepnięcia krwi, w tym hemofilię,
- stosowanie leków, które mogą reagować z jałowcem, w tym leki na nadciśnienie tętnicze krwi.
Źródło: Jałowiec – Juniperus Medycyna Dawna i Współczesna