Spis treści
Jak zrobić syrop z pigwowca?
Syrop z pigwowca zrobisz z owoców pigwowca japońskiego (Chaenomeles japonica). Często mylony jest on z pigwą, bo ma do niej podobną nazwę i właściwości zdrowotne. Jednak pigwowiec to niewielki krzew dorastający do 2 m wysokości, a pigwa to drzewo mające nawet 8 m wysokości. Owoce pigwowca są też dużo mniejsze i mają średnicę ok. 2 cm, a pigwy ok. 6 cm. Natomiast oba są żółte, przypominają z wyglądu jabłka i mają w sobie duże ilości witaminy C.
Pigwowiec jest jednak bardziej aromatyczny, jest też ceniony za swój intensywny, kwaskowaty smak i bardzo wysoką zawartość witaminy C, co czyni go idealnym dodatkiem do herbaty i zamiennikiem cytryny.
Wypróbuj prosty przepis na syrop z pigwowca bez gotowania, który idealnie sprawdzi się jako pyszny i zdrowy dodatek na zimę wspierający odporność organizmu. Dzięki temu, że przygotowuje się go bez podgrzewania zachowuje on większość swoich witamin. Ten przepis wykorzystuje właściwości cukru do wyciągnięcia soku z twardych owoców.
Składniki:
1 kg dojrzałych owoców pigwowca (najlepiej żółtych),
0,7 – 1 kg cukru (w zależności od preferowanej słodyczy). Można użyć cukru białego, brązowego, lub częściowo zastąpić miodem (choć miód może spowolnić proces ekstrakcji soku),
duży, wyparzony szklany słój.
Jak zrobić syrop z pigwowca?
Owoce pigwowca umyj, pokrój na ćwiartki, a następnie usuń z nich gniazda nasienne (pestki). Wnętrze jest twarde i cierpkie.
Oczyszczone owoce pokrój w cienkie plasterki lub małą kostkę. Im drobniej pokroisz, tym szybciej puszczą sok.
W wyparzonym słoju układaj warstwami pokrojone owoce pigwowca, przesypując każdą warstwę cukrem. Na wierzch nasyp solidną warstwę cukru.
Słój szczelnie zakręć i odstaw w ciepłe, słoneczne miejsce (np. na parapet) na 2 do 4 dni.
Codziennie delikatnie potrząsaj słoikiem (lub raz dziennie zamieszaj drewnianą łyżką), aby cukier się rozpuścił i równomiernie wymieszał z sokiem. Pod wpływem cukru owoce zaczną bardzo intensywnie wydzielać sok.
Gdy cały cukier się rozpuści, zlej gotowy syrop przez sitko wyłożone gazą do czystych, wyparzonych butelek lub słoików. Szczelnie zakręć butelki.
Nie pasteryzowany syrop przechowuj w lodówce. Jeśli chcesz przechowywać syrop poza lodówką przez dłuższy czas (np. w spiżarni), możesz go zapasteryzować (np. poprzez gotowanie zamkniętych butelek w wodzie przez ok. 15 minut).
Co zrobić z pigwowca po odlaniu soku?
Po odlaniu soku z pigwowca nie wyrzucaj pozostałych owoców. Są one dość miękkie, idealnie słodkie i aromatyczne, dzięki czemu można je wykorzystać na wiele sposobów:
dodaj je do jesiennych ciast (np. szarlotki),
zrób z nich dżem lub konfiturę,
dodaj do kompotu,
zalej je alkoholem, tworząc popularną nalewkę pigwowcową (pigwowcówkę),
wrzucaj do herbaty zamiast cytryny.
Na co pomaga syrop z pigwowca?
Syrop z pigwowca sprawdzi się idealnie w czasie jesienno-zimowych infekcji jako naturalny środek wzmacniający odporność. Syrop z pigwowca przede wszystkim:
wzmacnia odporność – owoce pigwowca są jednym z najbogatszych lokalnych źródeł witaminy C. Z tego względu syrop jest doskonałym wsparciem układu odpornościowego, pomagając organizmowi w walce z infekcjami i przeziębieniem. Pigwowiec jest bogaty w polifenole i flawonoidy, które działają jako silne przeciwutleniacze. Pomagają one neutralizować wolne rodniki, chroniąc komórki organizmu.
pomaga w leczeniu przeziębienia i grypy – gorąca herbata z syropem z pigwowca i plasterkami owoców doskonale rozgrzewa, co jest pomocne podczas pierwszych objawów przeziębienia. Kwaśny smak syropu sprawia, że jest świetnym, a przy tym zdrowszym (ze względu na wyższą zawartość witaminy C), substytutem cytryny w herbacie.
poprawia trawienie – owoce pigwowca zawierają dużą ilość pektyn (rodzaj błonnika), które po przejściu do syropu wspomagają pracę układu pokarmowego. Pomagają w regulacji procesów trawiennych i wspierają prawidłową pracę jelit.
Syrop z pigwowca jest więc idealnym, naturalnym dodatkiem do domowej apteczki, który należy stosować profilaktycznie (codziennie do herbaty, wody lub po prostu pić łyżeczką) w okresie zwiększonej zachorowalności.









