Czym jest nalewka bursztynowa?
Nalewka bursztynowa wytwarzana jest przez zalanie drobnych kawałków bursztynu wysokoprocentowym alkoholem.
Bursztyn (jantar, amber, łac. sucinum oraz elektrum) to twarde, skamieniałe kawałki żywicy – kopalna żywica drzew iglastych pochodząca sprzed milionów lat. Najstarsze bursztyny kopalne pochodzą z dewonu, przy czym bursztyn bałtycki powstał w eocenie, najprawdopodobniej z drzew sosnowych. Sama żywica jest naturalnym środkiem antyseptycznym o licznych właściwościach prozdrowotnych – wydzielana jest przez drzewo w miejscu, gdzie zostało ono uszkodzone i ma na celu zabezpieczenie i „zaleczenie” uszkodzenia.
Alkohol rozpuszcza drobinki bursztynu (żywicy) i powoduje, że do nalewki uwalniane są zawarte w nich substancje. Mają one dobroczynny wpływ na organizm, podobnie, jak korzystnie działa żywica świeża, szczególnie sosnowa.
Jak rozpoznać bursztyn i jakie ma właściwości?
Prawdziwy, autentyczny, naturalny bursztyn dość łatwo rozpoznać: w słonej wodzie unosi się, natomiast w wodzie słodkiej opada na dno. Po lekkim podgrzaniu wydziela zapach żywicy, a po potarciu go materiałem, najlepiej wełną, przyciąga kawałki papieru.
Bursztyn bałtycki (inna jego nazwa to jantar) ma wiele cennych właściwości pochodzących ze związków zawartych w żywicy, z której się składa. Prozdrowotne i lecznicze właściwości bursztynu znane i cenione były już w czasach starożytnych. Bursztyn stosowano w całości, robiąc z niego naszyjniki i ozdoby, których noszenie miało być korzystne dla zdrowia, jak i w formie maści, proszku czy nalewek.
Polecamy również:
Tradycyjnie stosowano bursztyn na problemy z sercem i bezsenność, a także w bólach reumatycznych i chorobach układu nerwowego. Maść z bursztynu stosowana była także na trudno gojące się rany, by przyspieszyć proces ich zabliźniania i regeneracji skóry.
Bursztyny zawierają wiele cennych substancji. Są to między innymi:
- magnez,
- potas,
- wapń,
- żelazo,
- krzem,
- kwas bursztynowy,
- związki organiczne,
- fenole,
- terpeny,
- kwasy karboksylowe.