Spis treści
Nalewka z rokitnika na spirytusie i wódce
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) jest często nazywany syberyjskim złotem, gdyż jego właściwości zdrowotne docenia się zwłaszcza w Azji Północnej. Tamtejsze odmiany, które znoszą mrozy do minus pięćdziesięciu stopni, są szczególnie bogate związki ochronne zarówno dla rośliny, jak i dla ludzi.
Rokitnik jest krzewem, który występuje powszechnie również na terenie naszego kraju. Surowcem zielarskim są jej niewielkie żółtopomarańczowe owoce, z których można zrobić wiele przetworów, w tym nalewkę, dżem, sok, a także herbatkę czy lemoniadę.
Zbierając owoce rokitnika należy jednak pamiętać o tym, że krzew ten ma bardzo kłujące kolce, które potrafią wbić się w skórę lub nawet ją rozciąć. Ułatwieniem może być zbieranie owoców za pomocą widelca. Przygotowanie samej nalewki nie jest trudne i potrzebnych jest tylko kilka składników.
Składniki na nalewkę z rokitnika:
- 800-1000 g owoców rokitnika,
- 500 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
- 250 ml spirytusu rektyfikowanego o 95 proc. zaw. alk. obj.,
- 500 g cukru.
Zobacz też: Jak uprawiać rokitnik, aby co roku dawał duże plony?
Jak przygotować nalewkę z owoców rokitnika? Przepis babci
- Owoce zbierać w momencie, gdy ich kolor jest intensywnie żółty. Zielone i niedojrzałe owoce nie nadają się do przygotowania nalewki, ponieważ są cierpkie i mogą znacznie zmienić smak leczniczego trunku.
- Owoce rokitnika dokładnie umyć i przesypać do dużego słoika. Można je delikatnie rozgnieść widelcem.
- Wsypać cukier, zakręcić i odstawić na 5-6 dni w ciemne miejsce. Warto raz dziennie zamieszać słoikiem, aby cukier łatwiej się rozpuścił, a owoce szybciej puściły sok.
- Dodać alkohol, zamieszać, zakręcić i odstawić na 2-3 miesiące w ciemne miejsce, pamiętając, żeby przynajmniej raz w tygodniu zamieszać słoikiem.
- Po tym czasie całość przecedzić przez sito lub gazę, a z owoców wycisnąć jak najwięcej soku.
- Nalewkę przelać do szklanych butelek, zakręcić i odstawić na kolejne 5-6 miesięcy.
- Po tym czasie zdrowotna nalewka z rokitnika jest gotowa do spożycia.
Jakie właściwości ma nalewka z rokitnika?
Owoce rokitnika stanowią znakomite źródło witaminy C (nawet 600 mg na 100 g), która jako silny antyoksydant chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Dodatkowo owoce obfitują w witaminę A w postaci barwników karotenowych – beta-karoten, likopen, zeaksantynę i kantaksantynę.
Likopen zawarty w owocach rokitnika wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten chroni również plamkę żółtą oka przed jej zwyrodnieniem, dlatego picie nalewki rokitnikowej jest polecane przy problemach ze wzrokiem.
Nalewka z rokitnika ma intensywnie żółty kolor, który zawdzięcza między innymi rutynie, która wraz z witaminą C uszczelnia naczynia krwionośne i zmniejsza podatność organizmu na infekcje. Wykazano, że rutyna hamuje również rozpad płytek krwi i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów.
Sprawdź: Jakie właściwości wykazuje napar z liści rokitnika? Wypróbuj prosty przepis
Ten leczniczy trunek to także źródło fitosteroli roślinnych, które łagodnie obniżają stężenie cholesterolu we krwi, co jest korzystne w profilaktyce miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
Nalewka z rokitnika wykazuje szereg korzystnych właściwości zdrowotnych, działając:
- antyoksydacyjnie,
- przeciwnowotworowo,
- przeciwzapalnie,
- przeciwbakteryjnie,
- przeciwwirusowo,
- przeciwgorączkowo,
- lekko przeciwbólowo,
- oczyszczająco,
- wzmacniająco,
- hipoglikemizująco – obniża poziom glukozy we krwi,
- hipotensyjnie – obniża i reguluje ciśnienie tętnicze krwi.
Fitoterapeuci sugerują, że nalewka z rokitnika spożywana w zalecanych dawkach może działać również neuroprotekcyjnie, czyli ochronnie na komórki nerwowe.
Na co pomaga nalewka z rokitnika? To nie tylko domowy środek na odporność, przeziębienie i grypę
Nalewkę rokitnikową zaleca się spożywać przy różnych dolegliwościach i chorobach. Należą do nich nie tylko osłabienie organizmu i infekcje oddechowe.
Nalewka rokitnikowa może być pomocna przy problemach takich, jak:
- spadki odporności,
- przeziębienie, grypa i COVID-19,
- miażdżyca,
- hipercholesterolemia,
- umiarkowane nadciśnienie tętnicze krwi,
- zwyrodnienie plamki żółtej oka,
- cukrzyca typu 2,
- insulinooporność,
- trądzik,
- przeziębienie,
- grypa,
- infekcje górnych dróg oddechowych,
- gorączka,
- zaburzenia pracy wątroby,
- choroby zapalne stawów i mięśni.
Dawkowanie i przeciwwskazania do spożycia nalewki z rokitnika
W przypadku cukrzycy typu 2, insulinooporności lub stanu przedcukrzycowego, włączenie nalewki z rokitnika należy najpierw skonsultować z lekarzem prowadzącym. Przy tych schorzeniach dawka lecznicza nie powinna przekraczać 25 ml dziennie. Natomiast pozostałe osoby nie powinny spożywać więcej niż 60 ml tego leczniczego trunku.
Ze względu na znaczną zawartość alkoholu nie powinny jej spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także dzieci i młodzież do ukończenia 18. roku życia. Wśród innych przeciwwskazań wymienia się również:
- alergię na rokitnika,
- refluks żołądkowo-przełykowy,
- wrzody żołądka,
- wrzody dwunastnicy,
- kamicę nerkową,
- alergię na alkohol lub jego nietolerancję,
- stosowanie leków wchodzących w reakcję z alkoholem,
- stany po rozległych zabiegach operacyjnych,
- leczenie nowotworowe za pomocą chemioterapii i radioterapii.