Spis treści
Nalewka z ogórecznika lekarskiego – babciny przepis na ziołową nalewkę
Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) to niedoceniana roślina, która wykazuje wiele cennych właściwości zdrowotnych. Surowcem zielarskim są jej kwiaty, nasiona, a także liście i łodygi, które charakteryzują się kwaskowatym i lekko ogórkowym aromatem i smakiem.
Aby zachować cenne właściwości ogórecznika, warto zasuszyć jego ziele lub przygotować z niego leczniczą nalewkę. Zbiór kwiatów należy przeprowadzić w lipcu lub sierpniu, natomiast jego liście można zbierać przez cały okres wegetacji.
Składniki na nalewkę z ogórecznika lekarskiego:
- 300 g świeżego lub suszonego ziela ogórecznika lekarskiego,
- 500 ml wódki 40 proc.,
- 300 ml spirytusu rektyfikowanego,
- 200 ml wody,
- 450 g cukru,
- sok z jednej cytryny.
Jak suszyć ogórecznik lekarski? Kwiaty należy zbierać razem z liśćmi i łodygami i związać sznurkiem. Powiesić łodygami do góry na 10 dni w przewiewnym oraz suchym pomieszczeniu, ale bez dostępu promieni słonecznych. Po wysuszeniu ziele można pociąć na mniejsze kawałki.
Jak przygotować leczniczą nalewkę?
- Świeże ziele ogórecznika rozłożyć na ściereczce i pozostawić na 30-45 minut, aby pozbyć się ewentualnych owadów. W przypadku nalewki z suszonego ziela pomijamy ten krok.
- Ogórecznika wrzucić do dużego słoika, zalać alkoholem, dodać sok z cytryny i odstawić w ciemne miejsce na 10-14 dni, pamiętając o tym, żeby codziennie potrząsnąć słoikiem.
- Po tym czasie przecedzić miksturę przez sito lub grubą gazę złożoną w kilka warstw. Alkohol wlać ponownie do słoika.
- Przygotować syrop cukrowy – zagotować cukier z wodą i mieszać do momentu uzyskania gęstej konsystencji.
- Syrop przelać do alkoholu, dokładnie wymieszać.
- Całość rozlać do butelek i pozostawić w ciemnym miejscu na 4-5 miesięcy.
- Po tym czasie lecznicza nalewka jest gotowa do spożycia.
Właściwości leczniczej nalewki z ogórecznika lekarskiego. Przy jakich dolegliwościach pomaga?
Ogórecznik lekarski od wieków stosowany był jako surowiec zielarski wspierający leczenie chorób układu oddechowego, a szczególnie zapalenia płuc i gruźlicy. Jak podaje ceniony fitoterapeuta doktor Henryk Różański, ziele ogórecznika jest bogate w śluzy, garbniki, saponiny, allantoinę, cholinę, tokoferole, kwasy organiczne i związki mineralne, z których największy odsetek stanowi krzem, wapń i potas.
Śluzy roślinne zawarte w nalewce wykazują działanie powlekające i osłaniające na błony śluzowe, a także wykrztuśnie, dlatego ten leczniczy trunek ułatwia pozbycie się zalegającej w płucach wydzieliny. Nie bez znaczenia jest obecność krzemu, który wspomaga regenerację tkanek układu oddechowego. Natomiast cholina wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego i jest niezbędna do tworzenia osłonek mielinowych, które chronią komórki nerwowe.
Zawarty w ogóreczniku krzem, który odpowiada za prawidłową budowę włosów, paznokci i skóry, ułatwia też usuwanie z organizmu toksyn i szkodliwym produktów przemiany materii. Lecznicza mikstura z ogórecznika to również źródło antyoksydantów, które chronią zmniejszają stan zapalny i spowalniają proces starzenia się i degeneracji komórek.
Jakie właściwości wykazuje nalewka z ogórecznika? Fitoterapeuci sugerują, że wykazuje ona działanie:
- antyoksydacyjne,
- przeciwzapalne,
- przeciwbakteryjne,
- moczopędne,
- przeciwobrzękowe,
- napotne,
- osłaniające,
- przyspieszające przemianę materii,
- uspokajające,
- żółciopędne,
- pobudzające wydzielanie kwasu solnego w żołądku.
Eksperci medycyny naturalnej zalecają stosowanie nalewki z ogórecznika w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów, ponieważ substancje aktywne tego leczniczego trunku wykazują również działanie przeciwbólowe.
W jakich dolegliwościach pomaga nalewka z ogórecznika lekarskiego? Ta lecznicza mikstura może pomóc przy:
- przeziębieniu i grypie,
- zapaleniu płuc,
- uporczywym kaszlu,
- zapaleniu gardła – do przygotowania płukanki z wodą w proporcji 1:1,
- gorączce,
- niestrawności,
- skurczach brzucha,
- umiarkowanym nadciśnieniu tętniczym krwi,
- obrzękach kończyn,
- przewlekłym stresie.
Dawkowanie i przeciwwskazania do stosowania nalewki z ogórecznika
Nalewka z ogórecznika to zdrowotna mikstura, która wspomaga leczenie wielu dolegliwości, jednak nie zastąpi leczenia farmakologicznego zleconego przez lekarza specjalistę. Nalewka powinna być stosowana tylko w momencie pojawienia się dolegliwości, a nie jako element profilaktyki.
Nie powinno się przekraczać ustalonej dawka leczniczej, która wynosi maksymalnie 35 kropli nalewki ogórecznikowej dziennie. Natomiast w przypadku cukrzycy, insulinooporności, stanu przedcukrzycowego i dny moczanowej dozwolona dawka jest mniejsza i wynosi tylko 15 kropli dziennie.
Jakie są przeciwwskazania do spożywania nalewki z ogórecznika? W tych przypadkach jej picie nie jest zalecane:
- ciąża i laktacja,
- dzieci i młodzież do ukończenia 18. roku życia,
- alergia na ziele ogórecznika,
- alergia na alkohol lub jego nietolerancja,
- stosowanie leków mogących wchodzić w reakcję z alkoholem,
- stosowanie leków rozrzedzającego krew, m.in. aspiryny czy warfaryny,
- niedobór czynników krzepnięcia krwi,
- padaczka,
- stan zapalny żołądka i jelit.
Źródło: Herba Boraginis – ziele ogórecznika lekarskiego w fitoterapii Medycyna Dawna i Współczesna