Agata Siemiaszko
471 materiałów
Jak wybrać świeżego karpia? Sprawdź właściwości odżywcze i zdrowotne karpia królewskiego. Czy warto jeść karpia?
Karp nieodłącznie kojarzy się z kolacją wigilijną. Ta ryba to symbol Bożego Narodzenia w Polsce. Karp królewski często nazywany jest karpiem galicyjskim lub...
Kaki, chińska śliwka, persymona to ten sam owoc. Jak go jeść i kto powinien go unikać? Zobacz, co daje jedzenie kaki
Pytanie - jak jeść kaki, było jednym z najczęściej zadawanych w wyszukiwarce Google w 2025 roku w kategorii „Jak jeść..”. Kaki to wyjątkowo słodki, soczysty...
Jakie są nietypowe objawy zapalenia wyrostka robaczkowego? Nie bagatelizuj ich, bo rozlanie wyrostka grozi poważnym zakażeniem lub sepsą!
Zapalenie wyrostka robaczkowego to częsta przypadłość, która dotyka głównie osoby przed 30. rokiem życia. Istnieje wiele przyczyn jego rozwoju, jednak wśród...
Popularne i zdrowe! Morsowanie niesie szereg korzyści zdrowotnych. Teraz jest idealny czas, by zacząć
Choć sama myśl o wejściu do lodowatej wody potrafi wywołać dreszcze, morsowanie może okazać się nie tylko wyjątkowym przeżyciem, ale także źródłem licznych...
Niepozorne warzywa, moc właściwości. Barszcz i buraki wspierają układ krążenia, obniżają ciśnienie krwi, pomagają w niestrawności
Regularnie sięgasz po buraki, sok lub syrop buraczany czy domowy barszcz czerwony? To dobry wybór – produkty z buraków dostarczają cennych witamin i minerałów...
Zdrowsza niż myślisz! Zaskakujące właściwości gęsiny, dla których pokochają ją twoje serce i... stawy
Gęsina to jeden z najtłustszych gatunków mięsa drobiowego. Mimo swojej kaloryczności mięso gęsi jest uznawane za zdrowe i stanowi doskonałe źródło kwasów...
Zapomniane warzywo na nadciśnienie i zaparcia. Zrób z niego syrop na kaszel, ale nie podawaj dzieciom!
Brukiew to niezbyt popularne warzywo korzeniowe, które najczęściej spożywane jest w tradycyjnej zupie z brukwi na gęsinie. Karpiel wykazuje jednak wiele...
Od zupy po kawę. Dlaczego warto jeść dynię właśnie teraz? Tak działa na zdrowie
Dynia i jej pestki to prawdziwe, polskie superfoods. Choć królują w zupach, frytkach i aromatycznej pumpkin spice latte, ich prawdziwa moc kryje się we...
Zjedz jabłko, a zyskasz wiele. Polski superowoc wzmocni serce, poprawi figurę i wzrok
Chociaż jabłka są dostępne przez cały rok, to jesienią smakują najlepiej. Te popularne owoce są nie tylko pyszne, ale też wyjątkowo zdrowe. Są bogate w błonnik...
Jej objawy łatwo pomylić ze zwykłym zmęczeniem. Jesienią daje się we znaki
Nadchodzi jesień, a z nią pogoda w kratkę, która może odbić się na twoim samopoczuciu. Spadki temperatur i ciśnienia, a także mniejsza ilość słońca mogą nasilać...















