Spis treści
Jak zrobić nalewkę z tymianku na spirytusie? Przepis jest prosty
Nalewka tymiankowa to wodno-alkoholowy wyciąg z ziela tymianku, który jest popularną przyprawą kulinarną. W tak skoncentrowanej i utrwalonej postaci wykazuje ono pełnię swoich zbawiennych właściwości, do których należy przede wszystkim zwalczanie chorobotwórczych drobnoustrojów, zmniejszanie stanu zapalnego zwłaszcza w obrębie układu oddechowego i trawiennego oraz łagodzenie związanych z nim objawów.
Młode, kwitnące pędy rośliny można zbierać od maja do sierpnia i przerabiać na przetwory, takie jak syrop czy właśnie nalewka, a także suszyć (a później spożywać w formie herbatki).
Przepis na nalewkę z tymianku metodą „na zimno” – składniki:
- 50 g kwitnącego ziela tymianku,
- 1 litr spirytusu 90 proc.
- 800 g cukru,
- 800 ml wody.
Przygotowanie:
- Włóż tymianek do dużego słoja i zalej spirytusem, po czym zamknij szczelnie i odstaw na 8 dni.
- Gdy maceracja dobiegnie końca, przygotuj syrop cukrowy, rozpuszczając cukier w wodzie w trakcie jej podgrzewania.
- Schłodź syrop i dodaj go do maceratu, dokładnie wymieszaj, a następnie przecedź i przelej nalewkę do butelek i postaw na min. 3 miesiące w ciemnym i chłodnym miejscu.
Nalewka tymiankowa metodą „na ciepło” – składniki:
- 50 g kwitnącego ziela tymianku,
- 1 litr spirytusu 90 proc.
- 800 ml wody.
Przygotowanie:
- Zalej tymianek wodą, zagotuj i podgrzewaj przez ok. minutę na małym ogniu, a potem schłodź.
- Przelej całość do słoja, dodaj spirytus i odstaw na 48 godzin.
- Po maceracji przecedź nalewkę, przelej do ciemnych butelek. Odstaw w chłodne miejsce na co najmniej miesiąc.
Gotową nalewkę bez cukru można też doprawić wedle uznania miodem pszczelim, który zwiększa korzystne właściwości tego ziołowego przetworu. Wykazano, że produkt ten niezwykle skutecznie łagodzi kaszel, a także ból gardła czy katar.
Nalewka z tymianku - dawkowanie
Nalewka tymiankowa to naturalny środek leczniczy, który nie powinien być przyjmowany w nadmiernych ilościach. Zwyczajowa dawka to łyżeczka do herbaty (5 ml), można ją przyjmować do 3 razy dziennie.
Zobacz także:
Jakie właściwości ma tymianek?
Tymianek to zioło znane i cenione już w czasach starożytnych. Spośród różnych jego odmian najpopularniejszy i najlepiej przebadany pod kątem zdrowotnym jest tymianek zwyczajny lub pospolity, a właściwie macierzanka tymianek (Thymus vulgaris). Jego drobne listki mają mocny, balsamiczny zapach, który polepsza walory i przedłuża świeżość mięs i ryb. Jako zioło kulinarne poprawia trawienie zwłaszcza tłustych dań. Natomiast jako surowiec leczniczy ma znacznie więcej zastosowań.
Wśród najsilniejszych składników aktywnych tymianku wymienia się składniki antyoksydacyjne, a zwłaszcza tymol, który wykazuje właściwości antygrzybiczne, przeciwbakteryjne i zwalczające wirusy. Podobnie działa karwakrol, natomiast saponiny rozluźniają wydzielinę śluzową w drogach oddechowych i ułatwiają jej odkrztuszanie.
Dzięki swoim przeciwutleniaczom tymianek wykazuje rozkurczowe, wykrztuśne, rozgrzewające napotne, uspokajające, poprawiające trawienie i krążenie krwi. Przekłada się to na jego szerokie wykorzystanie w ziołolecznictwie.
Przeczytaj także:
Na co pomaga ziele tymianku?
Tymianek i przygotowane z niego przetwory są pomocne w wielu problemach zdrowotnych. Przede wszystkim są to schorzenia oddechowe, w których leczeniu nie ma sobie równych.
Pomaga m.in. w sytuacji, gdy dokucza nam:
- suchy kaszel, również astmatyczny,
- chrypa,
- przeziębienie,
- zapalenie zatok,
- zapalenie oskrzeli
- zapalenie gardła i krtani,
- nieżyt nosa, czyli katar,
- czyraki, ropnie i wrzody na skórze i błonach śluzowych,
- pleśniawki i afty w jamie ustnej,
- trądzik pospolity,
- łupież skóry głowy,
- grzybica skóry,
- ugryzienia owadów,
- bóle reumatyczne,
- niestrawność, w tym odbijanie się, wzdęcia i gazy,
- kolka jelitowa,
- zespół napięcia przedmiesiączkowego,
- nadmierne napięcie nerwowe,
- brak łaknienia.
Tymianek można wykorzystywać wewnętrznie w postaci herbatek, nalewek czy syropów, a także stosować napary do płukania gardła, przemywania skóry, w tym niewielkich ran, a także okładów na chore miejsca. Warte polecenia są też płukanki do włosów, nacieranie skóry głowy wyciągiem alkoholowym (bez cukru czy miodu) oraz kąpiele w naparze z tymianku.
Kto powinien uważać na tymianek i nalewkę z tego zioła? Przeciwwskazania i środki ostrożności
Nalewki jako napoje alkoholowe na pewno nie powinny być stosowane w przypadku kobiet w ciąży, karmiących piersią, osób niepełnoletnich, a także wszystkich tych, którzy przyjmują leki mogące wchodzić z nim w interakcje.
Sam tymianek przyjmowany doustnie w większych ilości również nie jest wskazany dla kobiet oczekujących potomstwa, a ponadto z zaburzeniami czynności serca. Nadmierne dawki lub zbyt częste przyjmowanie może być przyczyną występowania mdłości, wymiotów i biegunek, a nawet przyczyniać się do rozwoju zapalenia żołądka i uszkodzenia nerek.
Należy wspomnieć, że główny składnik aktywny tymianku, jakim jest tymol, to związek w czystej postaci trujący. Znajduje jednak zastosowanie m.in. w stomatologii, gdzie stosowano go do odkażania narzędzi. W olejku eterycznym tymiankowym związek ten stanowi aż 20-50 proc. jego masy. Przed stosowaniem zioła w tej postaci wskazana jest konsultacja z lekarzem.
Polecamy także:
- Babcine sposoby na katar. Od moczenia nóg w gorącej wodzie po ziołowe napary
- Zioła na alergię zmniejszą katar i świąd. Wypróbuj 7 ziół i naturalnych składników
- Gęś pieczona na 11 listopada. Tradycyjny przepis na rodzinny obiad
- Soczysta gęsina na wyciągnięcie ręki. Sprawdź prosty przepis na wyśmienite mięso