Nalewka z poziomek łagodzi objawy anginy i wspiera leczenie kataru, kaszlu i gorączki. Podajemy babciny przepis na nalewkę z poziomek

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Nalewka poziomkowa ma słodki i owocowy smak. Wspomaga trawienie, a także łagodzi objawy przeziębienia i grypy, w tym katar, kaszel i gorączkę.
Nalewka poziomkowa ma słodki i owocowy smak. Wspomaga trawienie, a także łagodzi objawy przeziębienia i grypy, w tym katar, kaszel i gorączkę. fot. Getty Images
Poziomki są skarbnicą witamin i antyoksydantów, czyli związków chroniących komórki i tkanki przed niszczeniem. Owoce te można jeść na surowo lub przygotować z nich leczniczą nalewkę o właściwościach oczyszczających, przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych. Ten trunek pomaga łagodzić objawy przeziębienia i grypy, a nawet ból związany z reumatyzmem. Podpowiadamy, dlaczego warto przygotować poziomkówkę i podajemy przeciwwskazania do jej spożycia. Sprawdź prosty przepis na nalewkę z poziomek.

Spis treści

Nalewka poziomkowa. Poznaj tradycyjny przepis na nalewkę z poziomek

Poziomki (Fragaria) to niewielkie owoce leśne, z których można przygotować wiele przetworów, w tym soki, dżemy, a nawet lecznicze nalewki. Należy pamiętać, aby przed spożyciem owoców dokładnie je umyć, ponieważ na ich powierzchni mogą być obecne jaja pasożytniczego bąblowca jedno- lub wielojamowego, który wywołuje groźną chorobę – bąblowicę.

Przygotowanie nalewki z poziomek jest łatwe, a jedyną trudność może stanowić nazbieranie odpowiedniej ilości owoców. Do jej zrobienia potrzebujesz tylko 5 składników, a także dużego słoika, gazy i szklanych butelek.

Składniki na nalewkę z poziomek:

  • 1,5 kg poziomek,
  • 500 ml wódki 40 proc. alkoholu,
  • 300 ml spirytusu rektyfikowanego 90 proc.,
  • 500 g cukru,
  • sok z jednej cytryny.

Jak przygotować nalewkę z poziomek?

  1. Nalewkę przygotowuje się z dojrzałych i nieuszkodzonych owoców bez przebarwień. Niektórzy dodają do nalewki również liście poziomki, dzięki czemu zyskuje ona lekko gorzki smak i zwiększa się jej trwałość.
  2. Poziomki należy oczyścić z liści i dokładnie umyć kilka razy pod bieżącą wodą.
  3. Owoce wsypać do wyparzonego wcześniej słoika. Można je również delikatnie rozgnieść, aby szybciej puściły sok.
  4. Poziomki zasypać cukrem i przykryć naczynie ściereczką lub kilkakrotnie złożoną gazą. Warto przymocować gazę gumką recepturką, aby do środka nie dostały się muszki owocówki.
  5. Słoik odstawić na 3-4 dni w słoneczne miejsce, np. na parapet okna. Aby cukier szybciej się rozpuścił, warto codziennie wstrząsnąć słoikiem.
  6. Po tym czasie powstały roztwór przecedzić przez gazę. Sok ponownie wlać do słoika, po czym zalać alkoholem, dodając sok z jednej cytryny.
  7. Słoik zakręcić i odstawić na 6-7 dni. Po tym czasie należy ponownie przecedzić płyn, najlepiej dwukrotnie.
  8. Nalewkę rozlać do szklanych butelek, zakręcić i odstawić na 6-7 miesięcy w chłodne miejsce.

Nalewka z poziomek na przeziębienie i grypę

Poziomki to niskokaloryczne owoce, a porcja 100 g stanowi źródło tylko 37 kcal. Znajdziemy w nich również witaminę C (58 mg na 100 g), która jako silny przeciwutleniacz chroni komórki i tkanki przed utlenianiem, a więc degeneracją.

Te niewielkie leśne owoce zawierają także żelazo, wapń, kobalt i witaminy z grupy B. Poziomki to również źródło garbników, czyli związków o działaniu przeciwbakteryjnym.

Nalewka poziomkowa obfituje również w kwasy organiczne, w tym kawowy, salicylowy, cynamonowy i chlorogenowy, które obniżają wydzielanie glukozy do układu krwionośnego, a tym samym pomagają stabilizować poziom cukru i insuliny we krwi.

Nalewka poziomkowa wykazuje szereg korzystnych właściwości, działając:

  • antyoksydacyjnie,
  • przeciwnowotworowo,
  • przeciwzapalnie,
  • przeciwbakteryjnie,
  • przeciwgorączkowo,
  • przeciwreumatycznie,
  • oczyszczająco,
  • wzmacniająco.

Ta lecznicza mikstura korzystnie wpływa również na układ sercowo-naczyniowy, ponieważ dzięki właściwościom moczopędnym w łagodny sposób obniża ciśnienie tętnicze krwi i pomaga likwidować obrzęki.

Ze względu na zdrowotne właściwości nalewkę z poziomek zaleca się spożywać przy różnych dolegliwościach, do których należą:

  • przeziębienie,
  • grypa,
  • infekcje górnych dróg oddechowych,
  • gorączka,
  • niestrawność,
  • biegunka,
  • bakteryjne zakażenie układu pokarmowego,
  • zaburzenia pracy wątroby,
  • reumatyzm,
  • cukrzyca typu 2,
  • insulinooporność.

Eksperci medycyny naturalnej zaznaczają, że w przypadku nalewki poziomkowej nie powinno się przekraczać ustalonej dawki, która wynosi maksymalnie 50 ml dziennie. Natomiast w przypadku osób z cukrzycą typu 2, stanem przedcukrzycowym, insulinoopornością lub dną moczanową, nie powinno się pić więcej niż 20 ml dziennie.

Przeciwwskazania do stosowania nalewki z poziomek

Niestety, nie wszyscy mogą bezpiecznie spożywać nalewkę z poziomek. Ze względu na zawartość alkoholu nie powinny jej pić kobiety ciężarne i karmiące, a także dzieci i młodzież do 18. roku życia.

Dodatkowo powinno się jej unikać w tych przypadkach takich, jak:

  • alergia na alkohol lub jego nietolerancja,
  • alergia na poziomki i truskawki,
  • alergia lub nadwrażliwość na salicylany, czyli na popularną aspirynę,
  • zaburzenia krzepnięcia krwi,
  • przyjmowanie leków, które wchodzą w reakcję z alkoholem,
  • stany po rozległych zabiegach operacyjnych,
  • leczenie nowotworowe za pomocą chemioterapii i radioterapii.

Przed spożyciem nalewki poziomkowej warto skonsultować się z ekspertem. Dodatkowo, jeśli po jej wypiciu pojawią się niepokojące dolegliwości, należy bezzwłocznie udać się do lekarza pierwszego kontaktu.

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia