Spis treści
Nalewka poziomkowa. Poznaj tradycyjny przepis na nalewkę z poziomek
Poziomki (Fragaria) to niewielkie owoce leśne, z których można przygotować wiele przetworów, w tym soki, dżemy, a nawet lecznicze nalewki. Należy pamiętać, aby przed spożyciem owoców dokładnie je umyć, ponieważ na ich powierzchni mogą być obecne jaja pasożytniczego bąblowca jedno- lub wielojamowego, który wywołuje groźną chorobę – bąblowicę.
Przygotowanie nalewki z poziomek jest łatwe, a jedyną trudność może stanowić nazbieranie odpowiedniej ilości owoców. Do jej zrobienia potrzebujesz tylko 5 składników, a także dużego słoika, gazy i szklanych butelek.
Składniki na nalewkę z poziomek:
- 1,5 kg poziomek,
- 500 ml wódki 40 proc. alkoholu,
- 300 ml spirytusu rektyfikowanego 90 proc.,
- 500 g cukru,
- sok z jednej cytryny.
Jak przygotować nalewkę z poziomek?
- Nalewkę przygotowuje się z dojrzałych i nieuszkodzonych owoców bez przebarwień. Niektórzy dodają do nalewki również liście poziomki, dzięki czemu zyskuje ona lekko gorzki smak i zwiększa się jej trwałość.
- Poziomki należy oczyścić z liści i dokładnie umyć kilka razy pod bieżącą wodą.
- Owoce wsypać do wyparzonego wcześniej słoika. Można je również delikatnie rozgnieść, aby szybciej puściły sok.
- Poziomki zasypać cukrem i przykryć naczynie ściereczką lub kilkakrotnie złożoną gazą. Warto przymocować gazę gumką recepturką, aby do środka nie dostały się muszki owocówki.
- Słoik odstawić na 3-4 dni w słoneczne miejsce, np. na parapet okna. Aby cukier szybciej się rozpuścił, warto codziennie wstrząsnąć słoikiem.
- Po tym czasie powstały roztwór przecedzić przez gazę. Sok ponownie wlać do słoika, po czym zalać alkoholem, dodając sok z jednej cytryny.
- Słoik zakręcić i odstawić na 6-7 dni. Po tym czasie należy ponownie przecedzić płyn, najlepiej dwukrotnie.
- Nalewkę rozlać do szklanych butelek, zakręcić i odstawić na 6-7 miesięcy w chłodne miejsce.
Nalewka z poziomek na przeziębienie i grypę
Poziomki to niskokaloryczne owoce, a porcja 100 g stanowi źródło tylko 37 kcal. Znajdziemy w nich również witaminę C (58 mg na 100 g), która jako silny przeciwutleniacz chroni komórki i tkanki przed utlenianiem, a więc degeneracją.
Te niewielkie leśne owoce zawierają także żelazo, wapń, kobalt i witaminy z grupy B. Poziomki to również źródło garbników, czyli związków o działaniu przeciwbakteryjnym.
Nalewka poziomkowa obfituje również w kwasy organiczne, w tym kawowy, salicylowy, cynamonowy i chlorogenowy, które obniżają wydzielanie glukozy do układu krwionośnego, a tym samym pomagają stabilizować poziom cukru i insuliny we krwi.
Nalewka poziomkowa wykazuje szereg korzystnych właściwości, działając:
- antyoksydacyjnie,
- przeciwnowotworowo,
- przeciwzapalnie,
- przeciwbakteryjnie,
- przeciwgorączkowo,
- przeciwreumatycznie,
- oczyszczająco,
- wzmacniająco.
Ta lecznicza mikstura korzystnie wpływa również na układ sercowo-naczyniowy, ponieważ dzięki właściwościom moczopędnym w łagodny sposób obniża ciśnienie tętnicze krwi i pomaga likwidować obrzęki.
Ze względu na zdrowotne właściwości nalewkę z poziomek zaleca się spożywać przy różnych dolegliwościach, do których należą:
- przeziębienie,
- grypa,
- infekcje górnych dróg oddechowych,
- gorączka,
- niestrawność,
- biegunka,
- bakteryjne zakażenie układu pokarmowego,
- zaburzenia pracy wątroby,
- reumatyzm,
- cukrzyca typu 2,
- insulinooporność.
Eksperci medycyny naturalnej zaznaczają, że w przypadku nalewki poziomkowej nie powinno się przekraczać ustalonej dawki, która wynosi maksymalnie 50 ml dziennie. Natomiast w przypadku osób z cukrzycą typu 2, stanem przedcukrzycowym, insulinoopornością lub dną moczanową, nie powinno się pić więcej niż 20 ml dziennie.
Przeciwwskazania do stosowania nalewki z poziomek
Niestety, nie wszyscy mogą bezpiecznie spożywać nalewkę z poziomek. Ze względu na zawartość alkoholu nie powinny jej pić kobiety ciężarne i karmiące, a także dzieci i młodzież do 18. roku życia.
Dodatkowo powinno się jej unikać w tych przypadkach takich, jak:
- alergia na alkohol lub jego nietolerancja,
- alergia na poziomki i truskawki,
- alergia lub nadwrażliwość na salicylany, czyli na popularną aspirynę,
- zaburzenia krzepnięcia krwi,
- przyjmowanie leków, które wchodzą w reakcję z alkoholem,
- stany po rozległych zabiegach operacyjnych,
- leczenie nowotworowe za pomocą chemioterapii i radioterapii.
Przed spożyciem nalewki poziomkowej warto skonsultować się z ekspertem. Dodatkowo, jeśli po jej wypiciu pojawią się niepokojące dolegliwości, należy bezzwłocznie udać się do lekarza pierwszego kontaktu.