https://stronazdrowia.pl
reklama

Jak zmniejszyć ryzyko nowotworu? Sprawdź zasady diety antyrakowej

Bartosz Boruciak
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
To, co jemy, mamy wpływ na nasze zdrowie. W żadnym wypadku nie jest to frazes. Justyna Stępniewska, dietetyczka kliniczna w rozmowie ze Stroną Zdrowia wyjaśnia, która dieta jest najlepsza, żeby się strzec nowotworów.

Spis treści

Dieta antyrakowa – co jeść, a czego nie jeść?

Dieta antyrakowa to sposób żywienia, którego celem jest zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe. Produkty antyrakowe bogate są w składniki o działaniu przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym oraz przeciwmutagennym. Nie tylko dieta antyrakowa jest ważna, ale także to, w jakim środowisku żyjemy, jaki jest poziom naszej aktywności fizycznej.

Justyna Stępniewska, dietetyczka klinicznatłumaczy, jakie jedzenie przyczynia się do rozwoju chorób nowotworowych, a jakie produkty są zbawienne dla naszego organizmu.

Czynniki środowiskowe wpływają na powstawanie nowotworów, a przede wszystkim jest to dieta i styl życia. Nie jedzmy fast foodów. Nie reklamujemy ich. Nie jedzmy żywności przetworzonej. Jedzmy błonnik, czyli warzywa. Trochę owoców, roślin strączkowwych. Jedzmy również mięso, bo to jest żelazo hemowe. Zdrowe oleje, orzechy jak najmniej przetworzonego produktów.

Jaka dieta jest najlepsza?

Specjalistka w dziedzinie żywności rozstrzyga, która dieta jest najlepsza, żeby przeciwstawić się nowotworom.

Dieta nieprzetworzona, różnorodna, opierająca się na modelu diety śródziemnomorskiej, który został dokładnie przebadany epidemiologicznie.

W rozmowie zostały również poruszone wątki dotyczące diety ketogenicznej, jaki wpływ ma cukier na rozwój nowotworów oraz co jeść, jeżeli leczymy się onkologicznie.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia