Spis treści
Orzechówka – przepis na nalewkę z orzecha włoskiego
Przygotowanie orzechówki jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnego sprzętu i umiejętności. Zielone orzechy włoskie należy zbierać w czerwcu i lipcu, ponieważ powinny być dość miękkie, aby bez problemu można było je przekroić. Warto pamiętać o rękawiczkach, ponieważ niedojrzałe orzechy mocno brudzą ręce, a plamy są trudne do zmycia.
Na nalewkę z orzecha włoskiego potrzebne będą 3 składniki:
- 20 zielonych orzechów włoskich,
- 1 litr wódki lub 500 ml spirytusu wymieszanego z 500 ml zimnej wody,
- 180 g cukru.
Jak przygotować nalewkę z orzecha włoskiego?
Orzechy włoskie umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój orzechy na ćwiartki i wrzuć do wyparzonego słoika o pojemności 3 litrów. Orzechy zasyp cukrem, zakręć słoik i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie dolej wódkę lub spirytus z wodą, zakręć i odstaw w ciemne miejsce na 4-6 tygodni. Gotową nalewkę przecedź przez sito lub gazę i wlej do szklanej butelki z zakrętką.
Sprawdź również: Prosty przepis na napar z liści orzecha włoskiego, który pomaga przy zatruciu pokarmowym i dnie moczanowej
Nalewka z orzecha włoskiego na pasożyty, niestrawność i nadciśnienie
Orzechówka jest przede wszystkim źródłem garbników, które wykazują silne działanie ściągające, czyli obkurczające naczynia krwionośne. Dodatkowo zawarte w niej roślinne substancje gorzkie i olejki eteryczne pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, co korzystnie wpływa na regulację pracy układu pokarmowego. Ten zdrowotny trunek obfituje również w kwas elagowy, czyli silny antyoksydant o właściwościach przeciwzapalnych.
Nalewka z orzechów włoskich stanowi źródło steroli roślinnych, które zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi i zapobiegają odkładaniu się blaszki miażdżycowej w tętnicach. Spożywanie orzechówki może zatem obniżyć ryzyko rozwoju miażdżycy i zawału serca. Należy jednak pamiętać, że najważniejszą profilaktyką tych chorób jest zbilansowana dieta, umiarkowana aktywność fizyczna i utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Zawarty w zielonych orzechach włoskich kwas alfa-linolenowy (ALA) obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz łagodzi stany zapalne organizmu.
Orzechówkę, ze względu na jej zdrowotne właściwości, zaleca się spożywać przy różnych dolegliwościach, do których należą:
- niestrawność,
- nudności i wymioty,
- zgaga,
- biegunki,
- zatrucie pokarmowe,
- pasożytnicze zakażenie układu pokarmowego,
- umiarkowane nadciśnienie tętnicze krwi,
- hipercholesterolemia.
Czytaj także: To jedne z najzdrowszych orzechów. Sięgaj po nie codziennie, aby mieć zdrowe serce i dobrą pamięć
Fitoterapeuci zaznaczają, że orzechówka jest środkiem leczniczym i należy go stosować tylko w przypadku pojawienia się wyżej wymienionych dolegliwości, a nie jako element profilaktyki zdrowotnej. Nalewka w swoim składzie zawiera alkohol, który wykazuje niekorzystny wpływ na organizm, dlatego nie należy przekraczać ustalonej dawki leczniczej, która wynosi maksymalnie 20-40 kropel dziennie.
Przeciwwskazania do stosowania nalewki z orzechów włoskich
Mimo dobroczynnych właściwości orzechówki nie wszyscy mogą bezpiecznie sięgać po ten leczniczy produkt. Nalewki z orzechów włoskich powinny unikać przede wszystkim kobiety ciężarne i karmiące piersią, dzieci i młodzież, a także osoby z:
- cukrzycą,
- wrzodami żołądka i dwunastnicy,
- refluksem żołądkowo-przełykowym,
- nietolerancją alkoholową,
- alergią na orzechy włoskie.
Jeśli po wypiciu orzechówki pojawią się niepokojące dolegliwości, należy bezzwłocznie przerwać kurację i udać się do lekarza pierwszego kontaktu.
Zobacz też: Dlaczego warto jeść orzechy włoskie? Sprawdź ich kaloryczność i właściwości zdrowotne