Babcina orzechówka na wysoki cholesterol i zatrucie pokarmowe. Dlaczego warto przygotować nalewkę z orzechów? Podajemy przepis na orzechówkę

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Nalewka z orzechów włoskich to środek leczniczy, dlatego nie powinno się pić jej więcej niż 20-40 kropel dziennie.
Nalewka z orzechów włoskich to środek leczniczy, dlatego nie powinno się pić jej więcej niż 20-40 kropel dziennie. fot. Getty Images
Udostępnij:
Orzechówka, czyli nalewka z niedojrzałych orzechów włoskich, to babciny środek na łagodzenie dolegliwości układu pokarmowego, szczególnie niestrawności, zgagi i biegunki. Zaobserwowano, że zawarte w zielonych orzechach włoskich sterole roślinne skutecznie obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Spożywanie orzechówki może również przyspieszyć usuwanie pasożytów z układu pokarmowego. W jakich jeszcze schorzeniach pomaga ta tradycyjna nalewka? Niestety nie wszyscy mogą bezpiecznie stosować leczniczą miksturę z orzechów włoskich, a unikać jej powinni szczególnie chorzy na cukrzycę i osoby z wrzodami żołądka. Sprawdź babciny przepis na nalewkę z orzecha włoskiego.

Spis treści

Orzechówka – przepis na nalewkę z orzecha włoskiego

Przygotowanie orzechówki jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnego sprzętu i umiejętności. Zielone orzechy włoskie należy zbierać w czerwcu i lipcu, ponieważ powinny być dość miękkie, aby bez problemu można było je przekroić. Warto pamiętać o rękawiczkach, ponieważ niedojrzałe orzechy mocno brudzą ręce, a plamy są trudne do zmycia.

Na nalewkę z orzecha włoskiego potrzebne będą 3 składniki:

  • 20 zielonych orzechów włoskich,
  • 1 litr wódki lub 500 ml spirytusu wymieszanego z 500 ml zimnej wody,
  • 180 g cukru.

Jak przygotować nalewkę z orzecha włoskiego?
Orzechy włoskie umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój orzechy na ćwiartki i wrzuć je do wyparzonego słoika o pojemności 3 litrów. Orzechy zasyp cukrem, zakręć słoik i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie dolej wódkę lub spirytus z wodą, zakręć i odstaw w ciemne miejsce na 4-6 tygodni. Gotową nalewkę przecedź przez sito lub gazę i wlej do szklanej butelki z zakrętką.

Nalewka z orzecha włoskiego na pasożyty, niestrawność i nadciśnienie

Orzechówka jest przede wszystkim źródłem garbników, które wykazują silne działanie ściągające, czyli obkurczające naczynia krwionośne. Dodatkowo zawarte w niej roślinne substancje gorzkie i olejki eteryczne pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, co korzystnie wpływa na regulację pracy układu pokarmowego. Ten zdrowotny trunek obfituje również w kwas elagowy, czyli silny antyoksydant o właściwościach przeciwzapalnych.

Nalewka z orzechów włoskich stanowi źródło steroli roślinnych, które zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi i zapobiegają odkładaniu się blaszki miażdżycowej w tętnicach. Spożywanie orzechówki może zatem obniżyć ryzyko rozwoju miażdżycy i zawału serca. Należy jednak pamiętać, że najważniejszą profilaktyką tych chorób jest zbilansowana dieta, umiarkowana aktywność fizyczna i utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Zawarty w zielonych orzechach włoskich kwas alfa-linolenowy (ALA) obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz łagodzi stany zapalne organizmu.

Orzechówkę, ze względu na swoje zdrowotne właściwości zaleca się spożywać przy różnych dolegliwościach, do których należą:

  • niestrawność,
  • nudności i wymioty,
  • zgaga,
  • biegunki,
  • zatrucie pokarmowe,
  • pasożytnicze zakażenie układu pokarmowego,
  • umiarkowane nadciśnienie tętnicze krwi,
  • hipercholesterolemia.

Fitoterapeuci zaznaczają, że orzechówka jest środkiem leczniczym i należy go stosować tylko w przypadku pojawienia się wyżej wymienionych dolegliwości, a nie jako element profilaktyki zdrowotnej. Nalewka w swoim składzie zawiera alkohol, który wykazuje niekorzystny wpływ na organizm, dlatego nie należy przekraczać ustalonej dawki leczniczej, która wynosi maksymalnie 20-40 kropel dziennie.

Przeciwwskazania do stosowania nalewki z orzechów włoskich

Mimo dobroczynnych właściwości orzechówki, nie wszyscy mogą bezpiecznie sięgać po ten leczniczy produkt. Nalewki z orzechów włoskich powinny unikać przede wszystkim kobiety ciężarne i karmiące piersią, dzieci i młodzież, a także osoby z:

  • cukrzycą,
  • wrzodami żołądka i dwunastnicy,
  • refluksem żołądkowo-przełykowym,
  • nietolerancją alkoholową,
  • alergią na orzechy włoskie.

Jeśli po wypiciu orzechówki pojawią się niepokojące dolegliwości, należy bezzwłocznie przerwać kurację i udać się do lekarza pierwszego kontaktu.

Dodaj firmę
Logo firmy Ministerstwo Zdrowia
Warszawa, ul. Miodowa 15
Reklama

Zadbaj o optymalne trawienie

miejsce #1

TEVA

Hepatil 150mg 80 tabletek

27,50 zł16,61 zł-40%
miejsce #2

Bonimed

Bonimed Syrop Vernikabon complex 100 ml

36,29 zł22,29 zł-39%
miejsce #3

USP Zdrowie

Multilac 3 x 20 kaps.

66,89 zł48,30 zł-28%
miejsce #6

Biocodex

Symbiosys Alflorex 30 kapsułek

40,62 zł
miejsce #7

Aflofarm

HepaSlimin 30 tabl.

8,48 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Jak żołnierz dawca ratuje ludzkie życie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie