Spis treści
Nalewka z czarnej porzeczki. Wypróbuj domowy przepis babci na pyszną nalewkę
Czarne porzeczki to smaczne, słodkie, soczyste i bogate w witaminy oraz składniki odżywcze owoce sezonowe, na które sezon się właśnie rozpoczyna, ale nie trwa zbyt długo. Dlatego, aby zachować ich smak na dłużej, warto przygotować z nich przetwory takie jak dżemy, musy czy właśnie nalewki.
Czytaj także: Ten zapomniany owoc to letnia bomba witaminowa. Poznaj 5 powodów, dla których warto jeść agrest
Nalewka z czarnej porzeczki, zwana też „smorodinówką”, ma intensywnie bordowy kolor i głęboki, wyrazisty, słodki smak. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko czterech składników. Wykonanie nalewki jest bardzo łatwe i nie wymaga posiadania specjalnych sprzętów wystarczy duży, szklany słój, sitko lub gaza oraz szklane butelki.
Składniki na 1,5 litra gotowej nalewki:
- 1 kg owoców czarnej porzeczki,
- 500 ml spirytusu rektyfikowanego,
- 500 ml wódki 40 lub 45 proc.,
- 0,5 kg cukru.
Przygotowanie:
- Owoce wypłukać i usunąć łodyżki. Wsypać do czystego, wyparzonego szklanego słoja.
- Owoce zalać spirytusem i wódką, wymieszać, zakręcić i odstawić w nasłonecznione miejsce, np. na parapet na co najmniej miesiąc. Co kilka dni można lekko potrząsnąć słojem, żeby owoce szybciej się macerowały.
- Następnie należy odcedzić nalew, czyli powstały płyn z alkoholem, a owoce pozostawić w słoju i zasypać cukrem.
- Zamknąć słój i potrząsnąć nim, aby porzeczki wymieszały się z cukrem. Zostawić w słonecznym miejscu na ok. tydzień. Codziennie potrząsać słojem, żeby cukier szybciej się rozpuścił.
- Po tym czasie odcedzić powstały sok i połączyć z alkoholowym płynem.
- Powstałą nalewkę przecedzić przez kilka warstw gazy lub filtr do kawy do szklanych butelek. Zamknąć je szczelnie i pozostawić w chłodnym, ciemnym miejscu na ok. 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka jest gotowa!
Czarna porzeczka na przeziębienie, wzrok i gładką cerę
Owoce czarnej porzeczki to bogactwo witaminy C, mają jej aż 157 mg w 100 g. Wystarczy więc garść owoców czarnej porzeczki, aby pokryć dziennie zapotrzebowanie na witaminę C.
Czarna porzeczka zawiera także witaminę A (beta-karoten), E, P, K, B1, B2, wapń, żelazo, potas, magnez, kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy (kwercytrynę), antocyjany, rutynę, olejek eteryczny, błonnik pokarmowy i alkaloidy.
Zobacz też: Do sałatki, deseru, na suchą skórę i zniszczone włosy. Ten olej leczy, odmładza i pielęgnuje
Zawarte w porzeczkach antyoksydanty takie, jak witamina C czy flawonoidy zmniejszają stres oksydacyjny oraz likwidują stany zapalne, dzięki czemu hamują procesy starzenia się oraz zapobiegają rozwojowi nowotworów. Wzmacniają także odporność oraz chronią przed niekorzystnym działaniem patogenów.
Dzięki zawartości witaminy A porzeczka pozwala hamować rozwój chorób oczu, np. zaćmy oraz wpływa na poprawę ostrości wzroku. Owoce zawierają także kwercetynę, która działa przeciwalergicznie i moczopędnie. Rutyna zawarta w owocach wzmacnia naczynia krwionośne, reguluje ciśnienie krwi i chroni przed odkładaniem się złogów cholesterolu.
Czarna porzeczka działa:
- wzmacniająco,
- odtruwająco,
- moczopędnie,
- napotnie,
- przeciwgorączkowo,
- przeciwalergicznie,
- odżywczo,
- przeciwnowotworowo,
- przeciwwirusowo,
- antybakteryjnie,
- obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi,
- zmniejsza poziom cukru we krwi.