Spis treści
Nalewka z czarnej porzeczki – domowy przepis babci na pyszną nalewkę
Czarne porzeczki to smaczne, słodkie, soczyste i bogate w witaminy oraz składniki odżywcze owoce sezonowe, na które sezon się właśnie rozpoczyna, ale nie trwa zbyt długo. Dlatego, aby zachować ich smak na dłużej, warto przygotować z nich przetwory takie jak dżemy, musy czy właśnie nalewki.
Nalewka z czarnej porzeczki, zwana też „smorodinówką”, ma intensywnie bordowy kolor i głęboki, wyrazisty, słodki smak. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko czterech składników. Wykonanie nalewki jest bardzo łatwe i nie wymaga posiadania specjalnych sprzętów wystarczy duży, szklany słój, sitko lub gaza oraz szklane butelki.
Składniki na 1,5 litra gotowej nalewki:
- 1 kg owoców czarnej porzeczki,
- 500 ml spirytusu rektyfikowanego,
- 500 ml wódki 40 lub 45 proc.,
- 0,5 kg cukru.
Przygotowanie:
- Owoce wypłukać i usunąć łodyżki. Wsypać do czystego, wyparzonego szklanego słoja.
- Owoce zalać spirytusem i wódką, wymieszać, zakręcić i odstawić w nasłonecznione miejsce, np. na parapet na co najmniej miesiąc. Co kilka dni można lekko potrząsnąć słojem, żeby owoce szybciej się macerowały.
- Następnie należy odcedzić nalew, czyli powstały płyn z alkoholem, a owoce pozostawić w słoju i zasypać cukrem.
- Zamknąć słój i potrząsnąć nim, aby porzeczki wymieszały się z cukrem. Zostawić w słonecznym miejscu na ok. tydzień. Codziennie potrząsać słojem, żeby cukier szybciej się rozpuścił.
- Po tym czasie odcedzić powstały sok i połączyć z alkoholowym płynem.
- Powstałą nalewkę przecedzić przez kilka warstw gazy lub filtr do kawy do szklanych butelek. Zamknąć je szczelnie i pozostawić w chłodnym, ciemnym miejscu na ok. 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka jest gotowa!
Czarna porzeczka na przeziębienie, wzrok i gładką cerę
Owoce czarnej porzeczki to bogactwo witaminy C, mają jej aż 157 mg w 100 g. Wystarczy więc garść owoców czarnej porzeczki, aby pokryć dziennie zapotrzebowanie na witaminę C.