Spis treści
Przepis na tradycyjną nalewkę z szałwii lekarskiej
Szałwia lekarska (Salvia officinalis) to roślina, która występuje powszechnie na terenie naszego kraju. W średniowieczu uważano, że posadzenie jej przy drzwiach domu gwarantuje zdrowie i bezpieczeństwo jego mieszkańcom.
Najcenniejszym surowcem zielarskim są liście tej rośliny, które należy zbierać jeszcze przed kwitnieniem, dlatego pierwszy zbiór powinien odbywać się w maju, a drugi – na początku sierpnia. Z ziela szałwii można przygotować leczniczą nalewkę, napar, olejek do aromaterapii, a także płukankę do włosów.
Przygotowanie nalewki szałwiowej nie jest trudne i wymaga tylko kilku składników. Warto także zaopatrzyć się w duży słoik, gazę lub sitko do filtracji oraz szklane butelki.
Składniki na nalewkę z szałwii:
- 300 g świeżych lub suszonych liści szałwii lekarskiej,
- 500 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
- 300 ml spirytusu rektyfikowanego 90 proc.,
- 200 g cukru.
Jak przygotować nalewkę szałwiową?
- Zrywając szałwię, należy wybierać tylko zielone liście, bez uszkodzeń i rdzawych przebarwień.
- Liście umyć i wrzucić do wyparzonego wcześniej słoika o pojemności ok. 3 litrów. Można je również trochę ugnieść.
- Zasypać liście cukrem i zalać alkoholem, zakręcić szczelnie słoik, a następnie odstawić na 10-14 dni w ciemne miejsce, pamiętając o codziennym zamieszaniu jego zawartością.
- Po upływie dwóch tygodni całość przecedzić przez sito lub gazę.
- Rozlać nalewkę do butelek, zakręć i odstawić na kolejne 4 tygodnie.
- Po tym czasie nalewka szałwiowa jest gotowa do spożycia.
Nalewka szałwiowa na niestrawność i pasożytnicze zakażenie układu pokarmowego
Szałwia lekarska od wieków znana jest ze swoich zdrowotnych właściwości. Jej liście stanowią źródło witamin i związków mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Ziele tej rośliny obfituje w antyoksydanty, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i spowalniają proces starzenia się komórek organizmu.
Nalewka z szałwii lekarskiej stanowi źródło olejku eterycznego i garbników, które działając ściągająco, obkurczają naczynia krwionośne. Z tego względu ten leczniczy trunek często stosowany jest w przypadku zatruć pokarmowych.
Dodatkowo ziele tej rośliny zawiera kwasy organiczne, beta-karoten, witaminę C, a także śladowe ilości wapnia, magnezu, potasu, cynku i żelaza.
Jakie jeszcze właściwości wykazuje nalewka z szałwii? Ceniony fitoterapeuta dr Henryk Różański, podaje, że związki czynne tej rośliny, które przenikają do nalewki, wykazują właściwości:
- przeciwzapalne,
- antybakteryjne,
- przeciwwirusowe,
- przeciwgrzybicze,
- przeciwpasożytnicze,
- przeciwbiegunkowe,
- przeciwświądowe,
- przeciwwysiękowe,
- dezynfekujące,
- żółciopędne,
- przeciwpotliwe.
Nalewka szałwiowa charakteryzuje się również działaniem estrogennym, dlatego polecana jest w okresie menopauzy. Dodatkowo hamuje działanie androgenów, dzięki czemu wspiera walkę z przerostem gruczołu krokowego.
Ze względu na zdrowotne właściwości nalewkę zaleca się stosować przy różnych dolegliwościach, do których należą:
- stany zapalne jamy ustnej – afty, pleśniawki i nadżerki (z roztworu przyrządza się też płukankę),
- niestrawność,
- biegunka,
- ból i skurcze brzucha,
- zatrucie pokarmowe,
- pasożytnicze zakażenie układu pokarmowego,
- trądzik hormonalny,
- nadmierne pocenie się,
- łojotok.
Fitoterapeuta radzi wcierać nalewki z szałwii również w miejsca ugryzienia przez gzy, komary i meszki.
Dawkowanie nalewki szałwiowej i przeciwwskazania do jej stosowania
Nalewka jest leczniczą miksturą i nie powinno się przekraczać ustalonej dawki, która wynosi maksymalnie 40 ml dziennie. Ze względu na zawartość cukru chorzy na cukrzycę, insulinooporność lub stan przedcukrzycowy nie powinni spożywać jej więcej niż 20 ml.
Mimo korzystnego działa na organizm, nie wszyscy mogą bezpiecznie rozpocząć kurację nalewką szałwiową. Ze względu na zawartość alkoholu nie powinny jej stosować kobiety ciężarne i karmiące, a także dzieci i młodzież do 18. roku życia. Dodatkowo ze względu na działanie estrogenowe, nalewka szałwiowa bezwzględnie nie może być stosowana u pań z nowotworami hormonozależnymi – rakem piersi, szyjki macicy i jajnika.
Do innych przeciwwskazań do spożywania tej leczniczej mikstury należą:
- alergia na szałwię,
- alergia na alkohol lub jego nietolerancja,
- stosowanie leków, które wchodzą w reakcję z alkoholem,
- stosowanie leków przeciwdepresyjnych,
- stosowanie leków przeciwzakrzepowych.
Źródło: Szałwia lekarska – Salvia officinalis L. współcześnie Medycyna Dawna i Współczesna