Spis treści
Przepis na tradycyjną nalewkę z szałwii lekarskiej
Szałwia lekarska (Salvia officinalis) to roślina, która występuje powszechnie na terenie naszego kraju. W średniowieczu uważano, że posadzenie jej przy drzwiach domu gwarantuje zdrowie i bezpieczeństwo jego mieszkańcom.
Najcenniejszym surowcem zielarskim są liście tej rośliny, które należy zbierać jeszcze przed kwitnieniem, dlatego pierwszy zbiór powinien odbywać się w maju, a drugi – na początku sierpnia. Z ziela szałwii można przygotować leczniczą nalewkę, napar, olejek do aromaterapii, a także płukankę do włosów.
Przygotowanie nalewki szałwiowej nie jest trudne i wymaga tylko kilku składników. Warto także zaopatrzyć się w duży słoik, gazę lub sitko do filtracji oraz szklane butelki.
Składniki na nalewkę z szałwii:
- 300 g świeżych lub suszonych liści szałwii lekarskiej,
- 500 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
- 300 ml spirytusu rektyfikowanego 90 proc.,
- 200 g cukru.
Jak przygotować nalewkę szałwiową?
- Zrywając szałwię, należy wybierać tylko zielone liście, bez uszkodzeń i rdzawych przebarwień.
- Liście umyć i wrzucić do wyparzonego wcześniej słoika o pojemności ok. 3 litrów. Można je również trochę ugnieść.
- Zasypać liście cukrem i zalać alkoholem, zakręcić szczelnie słoik, a następnie odstawić na 10-14 dni w ciemne miejsce, pamiętając o codziennym zamieszaniu jego zawartością.
- Po upływie dwóch tygodni całość przecedzić przez sito lub gazę.
- Rozlać nalewkę do butelek, zakręć i odstawić na kolejne 4 tygodnie.
- Po tym czasie nalewka szałwiowa jest gotowa do spożycia.
Nalewka szałwiowa na niestrawność i pasożytnicze zakażenie układu pokarmowego
Szałwia lekarska od wieków znana jest ze swoich zdrowotnych właściwości. Jej liście stanowią źródło witamin i związków mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Ziele tej rośliny obfituje w antyoksydanty, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i spowalniają proces starzenia się komórek organizmu.
Nalewka z szałwii lekarskiej stanowi źródło olejku eterycznego i garbników, które działając ściągająco, obkurczają naczynia krwionośne. Z tego względu ten leczniczy trunek często stosowany jest w przypadku zatruć pokarmowych.
Dodatkowo ziele tej rośliny zawiera kwasy organiczne, beta-karoten, witaminę C, a także śladowe ilości wapnia, magnezu, potasu, cynku i żelaza.
Jakie jeszcze właściwości wykazuje nalewka z szałwii? Ceniony fitoterapeuta dr Henryk Różański, podaje, że związki czynne tej rośliny, które przenikają do nalewki, wykazują właściwości:
- przeciwzapalne,
- antybakteryjne,
- przeciwwirusowe,
- przeciwgrzybicze,
- przeciwpasożytnicze,
- przeciwbiegunkowe,
- przeciwświądowe,
- przeciwwysiękowe,
- dezynfekujące,
- żółciopędne,
- przeciwpotliwe.
Nalewka szałwiowa charakteryzuje się również działaniem estrogennym, dlatego polecana jest w okresie menopauzy. Dodatkowo hamuje działanie androgenów, dzięki czemu wspiera walkę z przerostem gruczołu krokowego.