Anyżówka, czyli korzenna nalewka – pomocna przy uporczywym kaszlu i objawach niestrawności. Podajemy prosty przepis na nalewkę z anyżu

Agata Siemiaszko
Anyżówka to lecznicza nalewka, która wspiera układ pokarmowy i zmniejsza uciążliwe objawy niestrawności, w tym ból brzucha, zgagę i wzdęcia. Jednak nie zaleca się spożywać jej więcej niż 25 kropel dziennie.
Anyżówka to lecznicza nalewka, która wspiera układ pokarmowy i zmniejsza uciążliwe objawy niestrawności, w tym ból brzucha, zgagę i wzdęcia. Jednak nie zaleca się spożywać jej więcej niż 25 kropel dziennie. SUNGSU HAN/Getty Images
Anyżówka, to lecznicza nalewka przygotowywana z owoców anyżu. Trunek charakteryzuje się dość specyficznym smakiem i aromatem, dlatego ma zarówno tyle samo zwolenników, jak i przeciwników. Nalewka z anyżu wspiera walkę z infekcjami układu oddechowego, niestrawnością, a nawet kandydozą, czyli grzybiczym zakażeniem organizmu. Podpowiadamy, w jakich dolegliwościach warto stosować anyżówkę i podajemy przeciwwskazania do jej spożycia. Wypróbuj tradycyjny przepis na nalewkę z anyżu.

Spis treści

Anyżówka – prosty przepis na nalewkę z anyżu

Pod nazwą anyżu występują dwie rośliny. Jedna z nich – anyż gwiaździsty (badian właściwy, Illicium verum) – to drzewo pochodzące z Dalekiego Wschodu. Jego kwiaty są intensywnie żółte, a owoce to małe zdrewniałe gwiazdki, które uznawane są za jedną z najbardziej aromatycznych przypraw na świecie. Drugą rośliną jest anyż biedrzeniec (Pimpinella anisum), czyli roślina zielna, która rośnie w krajach śródziemnomorskich, a uprawiać ją można również w Polsce. Obie rośliny, choć botanicznie różne, zawierają podobne substancje czynne i mają bardzo zbliżone działanie.

Anyż najczęściej stosowany jest w orientalnej kuchni jako dodatek do dań mięsnych, szczególnie z wołowiny i drobiu. Dodatkowo ta aromatyczna przyprawa często jest składnikiem wyrobów cukierniczych. Coraz bardziej popularna staje się również anyżówka, czyli korzenna nalewka o leczniczych właściwościach. Jej przygotowanie jest proste i wymaga tylko kilku produktów. Tutaj podajemy przepis na nalewkę z anyżu gwiaździstego.

Składniki na anyżówkę:

  • 30-40 gwiazdek anyżu,
  • 700 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
  • 400 ml spirytusu rektyfikowanego o 95-96 proc. zaw. alk.,
  • 400 g cukru,
  • 200 ml wody.

Zobacz: Przepis na leczniczy likier anyżkowy z nasion biedrzeńca

Jak przygotować nalewkę anyżową?

  1. Przygotować syrop cukrowy – zagotować cukier z wodą i mieszać do momentu uzyskania lekko gęstej konsystencji.
  2. Anyż wsypać do dużego słoika, zalać syrop cukrowym, dodać alkohol i dokładnie wymieszać.
  3. Odstawić na 2-3 miesiące w zaciemnione i chłodne miejsce, pamiętając, aby przynajmniej raz w tygodniu zamieszać słoikiem.
  4. Po tym czasie miksturę przefiltrować przez grubą gazę lub gęste sito.
  5. Płyn przelać do szklanych butelek, zakręcić i odstawić na kolejne 3-4 miesiące.
  6. Po tym czasie lecznicza nalewka anyżowa jest gotowa do spożycia.

Niektórzy do nalewki anyżowej dodają pieprz i ziele angielskie, dzięki czemu zyskuje ona nieco ostrzejszy smak, a także dodatkowe właściwości zdrowotne.

Dlaczego warto przygotować anyżówkę? W tych dolegliwościach pomaga nalewka z anyżu

Anyż to przyprawa korzenna obfitująca w cenny olejek eteryczny, który korzystnie wpływa na stan zdrowia organizmu. Według fitoterapeutów, działa on uspokajająco, dlatego wspiera leczenie ataków paniki i napadów lęku.

Dodatkowo biedrzeniec anyż oraz anyż gwiaździsty w swoim składzie zawierają również flawonoidy, które jako silne przeciwutleniacze chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, zmniejszają stan zapalny w organizmie, a także spowalniają proces starzenia się komórek.

Anyżówka stanowi również źródło kwasu anyżowego i protokatechowego oraz rutozydu, który uszczelnia naczynia krwionośne, a dzięki temu wspiera układ odpornościowy i zmniejsza podatność organizmu na infekcje.

Ten leczniczy trunek zawiera również gorzkie substancje roślinne, dzięki czemu pobudza wydzielanie kwasu solnego i żółci, a tym samym może wspomagać leczenie niestrawności. Warto także wspomnieć, że anyżówka wykazuje właściwości hipoglikemizujące, czyli obniżające stężenie cukru we krwi.

Jakie jeszcze właściwości wykazuje nalewka z anyżu? Eksperci medycyny naturalnej sugerują, że działa ona:

  • antyoksydacyjnie,
  • rozkurczowo,
  • wiatropędnie,
  • pobudzająco na wydzielanie śliny i soków trawiennych,
  • przeciwwymiotnie,
  • moczopędnie,
  • łagodnie hipotensyjnie, czyli obniża ciśnienie tętnicze krwi,
  • bakteriobójczo,
  • wirusobójczo,
  • wykrztuśnie,
  • rozrzedzająco na zalegającą w płucach wydzielinę,
  • łagodnie przeciwbólowo.

Fitoterapeuci sugerują, że nalewka anyżowa może służyć jako naturalny afrodyzjak, a dzięki temu zwiększać libido zarówno u mężczyzn jak i kobiet.

W jakich jeszcze dolegliwościach pomaga anyżówka? Stosowanie dawki leczniczej może wspierać leczenie:

  • zakażeń i stanów zapalnych układu oddechowego,
  • kaszlu,
  • kataru,
  • chrypki,
  • zapalenia tchawicy i krtani, do przygotowania płukanki z wodą w proporcji 1:1,
  • zapalenia oskrzeli,
  • zapalenia opłucnej,
  • infekcji bakteryjnych,
  • kandydozy, czyli zakażenia grzybami z rodzaju Candida,
  • niestrawności,
  • wzdęć,
  • nudności,
  • zaparć.

Henryk Różański, znany i ceniony fitoterapeuta zaleca również stosowanie okładów nasączonych anyżówką na miejsca ze skłonnością do grzybicy, a także smarowanie miejsc po ukąszeniu komarów, much końskich i meszek.

Dawkowanie i przeciwwskazania do stosowania anyżówki

Nalewka z anyżu jest leczniczą miksturą, dlatego powinna być spożywana tylko w momencie pojawienia się nieprzyjemnych dolegliwości. Nie zaleca się spożywania więcej niż ustalonej dawki leczniczej, która wynosi maksymalnie 25 kropel dziennie. Jednak w przypadku osób z zaburzeniami glukozy (cukrzyca, stan przedcukrzycowy i insulinooporność) maksymalna dawka wynosi 15 kropel dziennie. Warto dodać, że nalewkę anyżową można stosować tylko przez 14 dni, po czym trzeba zrobić przynajmniej czterotygodniową przerwę.

Kto powinien unikać nalewki anyżowej? Do głównych przeciwwskazań należą:

  • ciąża i karmienie piersią,
  • wiek poniżej 18. roku życia,
  • alergia na alkohol lub jego nietolerancja,
  • alergia na anyż,
  • ze względu na możliwość reakcji krzyżowych, osoby z alergią na szparagi, kolendrę, kminek, seler i koper włoski,
  • ze względu na działanie estrogenne nie powinny go stosować kobiety z rakiem macicy, rakiem jajnika, rakiem piersi oraz endometriozą,
  • stosowanie antykoncepcji hormonalnej,
  • przyjmowanie tamoksyfenu, czyli leku stosowanego w terapii raka sutka,
  • ostry nieżyt żołądka i jelit,
  • choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy,
  • niewydolność nerek.
Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia