Spis treści
Nalewka z pokrzywy – poznaj przepis na babciną nalewkę z liści i korzeni pokrzywy
Pokrzywa to popularna roślina, której ziele stanowi znakomite źródło cennych witamin i związków mineralnych, dlatego często wykorzystywane jest do przygotowania naparów, toników do twarzy i wzmacniających płukanek do włosów.
Mniej popularna, ale równie wartościowa jest też nalewka z liści lub ziela pokrzywy. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga dużej liczby składników. Warto jednak pamiętać, aby zbierać pokrzywę w miejscach oddalonych od centrum miast i ruchliwych ulic.
Sprawdź również: Na dnę moczanową, nadciśnienie i trawienie. Nie musisz czekać do wakacji. Kwiatową nalewkę zrobisz już teraz
Składniki na nalewkę z korzenia pokrzywy:
- 500 g korzeni pokrzywy,
- 500 ml wódki 40-procentowej,
- 200 ml spirytusu rektyfikowanego,
- 45 g miodu.
Jak przygotować nalewkę z korzenia pokrzywy?
- Korzenie należy dokładnie umyć, osuszyć, a następnie pokroić.
- Rozdrobnione korzenie włożyć do słoika i zalać alkoholem, dodać miód i dokładnie wymieszać.
- Słoik należy szczelnie zamknąć i odstawić na minimum 3 miesiące, pamiętając, aby raz w tygodniu dokładnie wymieszać miksturę.
- Po tym czasie nalewkę należy przecedzić, rozlać do butelek i pozostawić w ciemnym miejscu na kolejne 2 miesiące.
Czytaj też: Szukasz niebanalnego prezentu dla mamy? Na Dzień Matki podaruj zdrowie zamknięte w butelce
Składniki na nalewkę z liści pokrzywy:
- 0,5 l soku z pokrzywy,
- 500 ml wódki 40-procentowej,
- 450 ml spirytusu rektyfikowanego,
- 50 g płynnego miodu.
Jak zrobić nalewkę z liści pokrzywy?
- Chcąc zrobić nalewkę z liści pokrzywy, należy najpierw przygotować sok. Aby uzyskać 0,5 litra soku trzebazerwać 1 kg świeżych liści (2 pełne torebki), dokładnie zblendować, a następnie przefiltrować przez gazę.
- Eksperci medycyny naturalnej zlecają połączyć sok z wódką, spirytusem i miodem, a następnie odstawić na minimum 3 tygodnie.
- Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
Sprawdź: Spotkanie z nią może źle się skończyć. Czy poparzenie pokrzywą jest zdrowe?
Fitoterapeuci zalecają spożywanie tych leczniczych nalewek w ilości nie większej niż 20 kropel dziennie przez okres maksymalnie dwóch miesięcy. Po tym czasie należy zrobić miesięczną przerwę i można ponownie rozpocząć kurację.
Nalewka z pokrzywy na nadciśnienie, dnę moczanową i niestrawność
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) jest znakomitym źródłem witamin i łatwo przyswajalnych związków, w tym żelaza, potasu i manganu. Dodatkowo jej ziele stanowi bogactwo witaminy C, która jako silny antyoksydant chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.
Nalewka z pokrzywy jest źródłem kwasów: bursztynowego, kawowego i kumarynowego, które wykazują właściwości antyoksydacyjne, a dzięki temu chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.
Jakie właściwości ma nalewka z pokrzywy? Doktor Henryk Różański, ceniony fitoterapeuta sugeruje, że bioaktywne związki tej rośliny, które przenikają do nalewki, wykazują właściwości:
- moczopędne,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwgrzybicze,
- pobudzające wydzielanie soków trawiennych,
- przyspieszające przemianę materii,
- przeciwalergiczne.
Dodatkowo ta lecznicza mikstura stanowi źródło steroli roślinnych, czyli związków obniżających poziom cholesterolu frakcji LDL. Fitoterapeuci zaznaczają, że dzięki fitosterolom, regularne spożywanie 20 kropel nalewki z pokrzywy może w pewnym stopniu zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
Nalewkę z pokrzywy, ze względu na swoje zdrowotne właściwości zaleca się spożywać przy różnych dolegliwościach, do których należą:
- niestrawność,
- biegunki,
- obrzęki,
- zakażenia układu pokarmowego,
- zakażenia układu moczowego,
- anemia z niedoboru żelaza,
- umiarkowane nadciśnienie tętnicze krwi,
- podwyższone stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
- zwyrodnienie stawów,
- dna moczanowa, czyli artretyzm.
Mimo dobroczynnych właściwości nie wszyscy mogą cieszyć się zdrowotnymi właściwościami nalewki z pokrzywy. Przeciwwskazaniami do jej spożywania są ciąża i laktacja, alergia na ziele pokrzywy i stosowanie leków przeciwcukrzycowych.