Spis treści
Tradycyjna śliwowica – przepis na nalewkę ze śliwek węgierek
Śliwa zwyczajna (Prunus domestica) to drzewo pospolicie występujące w Polsce. Do naszego kraju najprawdopodobniej została sprowadzona z Węgier, stąd też jej polska nazwa – śliwka węgierka. Jej ciemnoniebieskie owoce są niezwykle aromatyczne i słodkie, dlatego często przygotowuje się z nich nalewki, dżemy, a także soki.
Zrobienie śliwowicy jest niezwykle proste i wymaga tylko 4 składników, a także dużego słoika, gazy lub sita do filtracji i szklanych butelek.
Składniki na nalewkę ze śliwek węgierek:
- 1,5 kg śliwek węgierek,
- 500 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
- 500 ml spirytusu rektyfikowanego o 96 proc. zaw. alk.,
- 500 g cukru.
Jak przygotować śliwowicę?