Spis treści
Czym są antyoksydanty?
Antyoksydanty, nazywane też przeciwutleniaczami, to obszerna grupa związków o podobnym działaniu, ale całkowicie zróżnicowanej budowie i dodatkowych funkcjach w organizmie.
Zobacz także: Są zdrowsze niż same warzywa. To skoncentrowana bomba wartości odżywczych
Związki te charakteryzuje zdolność zakańczania w organizmie reakcji utleniania (oksydacji) wywołanych przez wolne rodniki – niestabilne i niezwykle reaktywne cząstki, które zapoczątkowują w komórkach lawinowe reakcje niszczące ich struktury i budujące związki. W ten sposób zwalczają tzw. stres oksydacyjny.
Do przeciwutleniaczy należą dobrze znane witaminy A, C i E, niektóre związki mineralne czy wielonienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. z rodziny omega-3, choć w świecie roślin istnieją też setki tysięcy innych związków o działaniu antyoksydacyjnym. Co ważne, powinny być one spożywane wraz z minimalnie przetworzoną żywnością. Dostarczanie ich w formie suplementów diety nie przynosi tak korzystnych efektów, a najczęściej związane jest z występowaniem skutków ubocznych. Dowiedziono, że oczyszczone źródła przeciwutleniaczy i ich syntetyczne formy zwłaszcza przy zwiększonych dawkach mogą nasilać rozwój chorób, w tym również raka!
Które związki o działaniu antyksydacyjnym warto spożywać szczególnie często, najlepiej codziennie? Badania wskazują na wiele korzystnych rodzajów, my jednak wybraliśmy 10 najbardziej polecanych związków.
Sprawdź, jak działają antyoksydanty i jakie produkty są ich źródłem!
Jakie właściwości mają przeciwutleniacze i co działają?
Antyoksydanty są często odpowiedzialne są za kolor produktów spożywczych – są to tzw. pigmenty roślinne: zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony czy fioletowy. Ich rolą je zabezpieczanie roślin przed niekorzystnymi czynnikami, np. promieniowaniem UV, choć wykazują też cenne działania w organizmie. Podobne właściwości ma też jednak wiele związków bezbarwnych, a także aromatycznych czy smakowych.
Antyoksydanty pełnią przede wszystkim funkcję ochronną w ustroju. Jedną z ważniejszych przyczyn starzenia się organizmu, a także rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, zapalenia stawów, demencji, osteoporozy czy niektórych nowotworów jest przewlekła reakcja zapalna w organizmie. Wywołują je tzw. oksydanty, które są źródłem wolnych rodników.
Sprawdź też:
Bądź zawsze w formie
Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?