Naturalne antyoksydanty w żywności – zobacz top 10 najważniejszych związków. Gdzie występują te przeciwutleniacze i jakie mają działanie?

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Antyoksydanty to związki chroniące przed stresem oksydacyjnym, który uszkadza komórki i przyczynia się do rozwoju szerokiej grupy chorób cywilizacyjnych. Jest ich bardzo wiele, ale niektóre zostały poznane lepiej niż inne.Zobacz, które przeciwutleniacze warto spożywać codziennie, jakie maja właściwości i w jakich produktach występują. Przesuwaj zdjęcia gestem, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Antyoksydanty to związki chroniące przed stresem oksydacyjnym, który uszkadza komórki i przyczynia się do rozwoju szerokiej grupy chorób cywilizacyjnych. Jest ich bardzo wiele, ale niektóre zostały poznane lepiej niż inne.Zobacz, które przeciwutleniacze warto spożywać codziennie, jakie maja właściwości i w jakich produktach występują. Przesuwaj zdjęcia gestem, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. tolikoffphotography/Pexels
Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze, to związki o działaniu ochronnym w stosunku do tkanek i elementów komórek w organizmie, a także innych składników. Zabezpieczając je przed rozkładem spowodowanym działaniem wolnych rodników, antyoksydanty przeciwdziałają procesom degeneracji, także tym związanym ze starzeniem się i rozwojem chorób cywilizacyjnych. Zobacz 10 najbardziej znanych przeciwutleniaczy, które nie są przy tym witaminami. O tych związkach mówi się dużo, warto więc wiedzieć, jak działają i gdzie je znaleźć.

Spis treści

Czym są antyoksydanty?

Antyoksydanty, nazywane też przeciwutleniaczami, to obszerna grupa związków o podobnym działaniu, ale całkowicie zróżnicowanej budowie i dodatkowych funkcjach w organizmie.

Związki te charakteryzuje zdolność zakańczania w organizmie reakcji utleniania (oksydacji) wywołanych przez wolne rodniki – niestabilne i niezwykle reaktywne cząstki, które zapoczątkowują w komórkach lawinowe reakcje niszczące ich struktury i budujące związki. W ten sposób zwalczają tzw. stres oksydacyjny.

Do przeciwutleniaczy należą dobrze znane witaminy A, C i E, niektóre związki mineralne czy wielonienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. z rodziny omega-3, choć w świecie roślin istnieją też setki tysięcy innych związków o działaniu antyoksydacyjnym. Co ważne, powinny być one spożywane wraz z minimalnie przetworzoną żywnością. Dostarczanie ich w formie suplementów diety nie przynosi tak korzystnych efektów, a najczęściej związane jest z występowaniem skutków ubocznych. Dowiedziono, że oczyszczone źródła przeciwutleniaczy i ich syntetyczne formy zwłaszcza przy zwiększonych dawkach mogą nasilać rozwój chorób, w tym również raka!

Które związki o działaniu antyksydacyjnym warto spożywać szczególnie często, najlepiej codziennie? Badania wskazują na wiele korzystnych rodzajów, my jednak wybraliśmy 10 najbardziej polecanych związków.

Sprawdź, jak działają antyoksydanty i jakie produkty są ich źródłem!

Jakie właściwości mają przeciwutleniacze i co działają?

Antyoksydanty są często odpowiedzialne są za kolor produktów spożywczych – są to tzw. pigmenty roślinne: zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony czy fioletowy. Ich rolą je zabezpieczanie roślin przed niekorzystnymi czynnikami, np. promieniowaniem UV, choć wykazują też cenne działania w organizmie. Podobne właściwości ma też jednak wiele związków bezbarwnych, a także aromatycznych czy smakowych.

Antyoksydanty pełnią przede wszystkim funkcję ochronną w ustroju. Jedną z ważniejszych przyczyn starzenia się organizmu, a także rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, zapalenia stawów, demencji, osteoporozy czy niektórych nowotworów jest przewlekła reakcja zapalna w organizmie. Wywołują je tzw. oksydanty, które są źródłem wolnych rodników.

Sprawdź też:

Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Katastrofa śmigłowca pod Kijowem. Zginęło kierownictwo MSW Ukrainy

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie