Nalewka z borówki czarnej łagodzi objawy niestrawności i wspiera walkę z wysokim cholesterolem. Podajemy przepis na nalewkę z czarnych jagód

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Nalewka z borówki czarnej to zdrowotny trunek, który wspomaga leczenie pasożytniczego zakażenia układu pokarmowego.
Nalewka z borówki czarnej to zdrowotny trunek, który wspomaga leczenie pasożytniczego zakażenia układu pokarmowego. ChamilleBiały/Getty Images
Nalewka z borówki czarnej (potocznie nazywanej jagodami czarnymi lub leśnymi) to tradycyjny środek łagodzący objawy niestrawności, w tym ból i skurcze brzucha, zgagę i wzdęcia. Ten leczniczy trunek stanowi źródło antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Jagodówka wzmacnia również odporność i w łagodny sposób obniża stężenie „złego” cholesterolu (czyli frakcji LDL) we krwi. Podpowiadamy, dlaczego warto ją przygotować i podajemy przeciwwskazania do jej spożycia. Sprawdź prosty przepis na nalewkę z czarnych jagód.

Spis treści

Nalewka jagodowa. Poznaj tradycyjny przepis na nalewkę z borówki czarnej

Właśnie rozpoczął się sezon na borówki czarne (Vaccinium myrtillus), często nazywane po prostu jagodami czarnymi lub leśnymi. Są to cenne owoce, z których można przygotować wiele przetworów, w tym nalewki, kompoty, soki i dżemy.

Zrobienie nalewki z borówki czarnej jest niezwykle proste, a jedyną trudnością może być nazbieranie odpowiedniej ilości owoców. Do jej zrobienia potrzebujesz tylko 4 składników, a także gazę lub sito, słoik o pojemności 3 litrów i szklane butelki.

Składniki na nalewkę jagodową:

  • 2 kg borówki czarnej,
  • 600 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
  • 450 ml spirytusu rektyfikowanego,
  • 500 g cukru.

Jak przygotować nalewkę jagodową?

  1. Do nalewki zabiera się tylko dojrzałe i ciemnoniebieskie jagody.
  2. Należy oczyścić jagody z liści i dokładnie umyć kilka razy pod bieżącą wodą.
  3. Owoce trzeba wsypać do wyparzonego wcześniej słoika i delikatnie rozgnieść. Jagody zasypać cukrem i przykryć ściereczką lub gazą złożoną w kilka warstw. Warto przymocować gazę gumką recepturką, aby do środka nie dostały się muszki owocówki.
  4. Słoik odstawić w słoneczne miejsce na 5-6 dni, pamiętając o codziennym wstrząśnięciu nim. Ten krok jest bardzo ważny, ponieważ umożliwia szybsze rozpuszczenie się cukru i wypuszczenie soku przez owoce.
  5. Po tym czasie całość przecedzić przez sito lub grubą gazę, sok ponownie wlać do słoika, a następnie zalać alkoholem.
  6. Słoik zakręcić i ponownie odstawić na 4-5 dni. Po tym czasie należy ponownie przecedzić płyn.
  7. Powstałą miksturę rozlać do szklanych butelek, zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 5-7 miesięcy.

Nalewka z borówki czarnej na pasożyty i zatrucie pokarmowe

Sezon na czarne jagody niestety jest krótki i trwa tylko od początku lipca do połowy sierpnia. Owoce te są niskokaloryczne, ponieważ w porcji 100 g zawierają 45 kcal. Znajdziemy w nich również znaczne ilości błonnika pokarmowego (3,2 g na 100 g), który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego.

Sprawdź także: Jesz jagody prosto z krzaczka? Możesz zarazić się groźnym dla życia pasożytem. Mycie jagód jest konieczne. Zobacz, jak robić to prawidłowo

Borówka czarna obfituje w arbutynę, czyli glikozyd fenolowy o działaniu dezynfekującym, dlatego spożywanie nalewki jagodowej wspomaga leczenie zakażeń układu moczowego. Dodatkowo ten leczniczy trunek stanowi źródło polifenoli, które jako silne antyoksydanty chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, a także spowalniają proces starzenia się skóry.

Borówki czarne to źródło gukokinin, które mogą obniżać stężenie cukru we krwi, dzięki czemu wspierają profilaktykę stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2.

Jagody obfitują również w pektyny i garbniki, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, dzięki czemu wspomagają leczenie zakażenia Salmonellą i gronkowcem złocistym. Dodatkowo garbniki wykazują działanie ściągające, czyli obkurczające naczynia krwionośne, dlatego nalewka z jagód może pomagać w przypadku zatrucia pokarmowego i biegunki.

Jakie właściwości ma nalewka z borówki czarnej? Według fitoterapeutów działa ona:

  • przeciwnowotworowo,
  • przeciwzapalnie,
  • przeciwbakteryjnie,
  • przeciwgrzybiczo,
  • przeciwbiegunkowo,
  • detoksykująco,
  • wzmacniająco,
  • pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego.

Ta lecznicza mikstura korzystnie wpływa również na układ sercowo-naczyniowy, ponieważ w łagodny sposób pobudza krążenie krwi i obniża stężenie cholesterolu frakcji LDL.

Nalewkę z borówki czarnej, ze względu na jej zdrowotne właściwości zaleca się spożywać przy różnych dolegliwościach, do których należą:

  • zatrucie pokarmowe,
  • niestrawność,
  • infekcje wirusowe,
  • biegunki,
  • nudności,
  • pasożytnicze zakażenie układu pokarmowego, a szczególnie w przypadku owsików i glisty ludzkiej,
  • stan przedcukrzycowy i cukrzycą typu 2,
  • zapalenie spojówek,
  • umiarkowane nadciśnienie tętnicze krwi,
  • obrzęki,
  • miażdżyca,
  • hemoroidy.

Nalewka jagodowa jest zdrowotną miksturą, dlatego nie powinno się przekraczać ustalonej dawki leczniczej, która wynosi maksymalnie 45 ml dziennie. Natomiast w przypadku osób z cukrzycą typu 2 lub stanem przedcukrzycowym nie powinno się pić więcej niż 20 ml dziennie.

Przeciwwskazania do spożywania nalewki jagodowej

Mimo dobroczynnych właściwości jagodówki nie wszyscy mogą bezpiecznie ją spożywać. W przypadku chorych na cukrzycę warto przed rozpoczęciem kuracji skonsultować się z lekarzem prowadzącym, ponieważ jagodówka może obniżyć stężenie glukozy we krwi i dodatkowo nasilać działanie leków przeciwcukrzycowych. Ze względu na zawartość alkoholu nie powinny pić jej kobiety ciężarne i karmiące, oraz dzieci i młodzież do ukończenia 18. roku życia.

Wśród innych przeciwwskazań do spożywania tej leczniczej mikstury można wymienić:

  • ostre i przewlekłe zapalenie trzustki,
  • alergię na alkohol lub jego nietolerancję.

Zawsze myj jagody przed spożyciem! Dzięki temu zmniejszysz ryzyko zarażenia bąblowicą

Zbierając jagody w lesie należy pamiętać, aby nie jeść nieumytych owoców, ponieważ na ich powierzchni mogą być pasożyty bąblowca jedno- lub wielojamowego. Zjedzenie zakażonych jagód grozi rozwojem poważnej choroby, czyli bąblowicy.

Jakie są objawy bąblowicy? Wśród najczęstszych symptomów można wymienić:

  • ból i skurcze brzucha,
  • nudności i wymioty,
  • biegunkę,
  • ból w klatce piersiowej i uczucie duszności,
  • ból głowy i napady lęku,
  • częste oddawanie moczu i ból podczas mikcji.

Aby zminimalizować ryzyko rozwoju tej choroby należy dokładnie myć borówki czarne i przestrzegać zasad higieny osobistej, w tym dokładnego mycia rąk po powrocie z lasu.

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia