Zrób, póki trwa sezon! Nalewka z borówki czarnej na niestrawność i „zły” cholesterol. Wypróbuj prosty przepis na jagodówkę

Agata Siemiaszko
Wideo
od 16 lat
Nalewka jagodowa jest zdrowotną miksturą, dlatego nie powinno się przekraczać ustalonej dawki leczniczej, która wynosi maksymalnie 45 ml dziennie. Glasshouse Images/Getty Images/freepik
Nalewka z borówki czarnej (potocznie nazywanej jagodą czarną lub leśną) to tradycyjny środek łagodzący objawy niestrawności. Znakomicie sprawdza się na ból i skurcze brzucha, zgagę i wzdęcia. Jagodówka wzmacnia również odporność i w łagodny sposób obniża stężenie „złego” cholesterolu we krwi. Podpowiadamy, dlaczego warto ją przygotować i podajemy przeciwwskazania do jej spożycia. Sprawdź prosty przepis na nalewkę z czarnych jagód.

Spis treści

Nalewka jagodowa. Poznaj tradycyjny przepis na nalewkę z borówki czarnej

Właśnie rozpoczął się sezon na borówki czarne (Vaccinium myrtillus), często nazywane po prostu jagodami czarnymi lub leśnymi. Są to cenne owoce, z których można przygotować wiele przetworów, w tym nalewki, kompoty, soki i dżemy.

Zrobienie nalewki z borówki czarnej jest niezwykle proste, a jedyną trudnością może być nazbieranie odpowiedniej ilości owoców. Do jej zrobienia potrzebujesz tylko 4 składników, a także gazę lub sito, słoik o pojemności 3 litrów i szklane butelki.

Kryształowa butelka z nalewką i kieliszek, w kółku czarne jagody
Nalewka jagodowa jest zdrowotną miksturą, dlatego nie powinno się przekraczać ustalonej dawki leczniczej, która wynosi maksymalnie 45 ml dziennie. Glasshouse Images/Getty Images/freepik

Składniki na nalewkę jagodową:

  • 2 kg borówki czarnej,
  • 600 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
  • 450 ml spirytusu rektyfikowanego,
  • 500 g cukru.

Jak przygotować nalewkę jagodową?

  1. Do nalewki zabiera się tylko dojrzałe i ciemnoniebieskie jagody.
  2. Należy oczyścić jagody z liści i dokładnie umyć kilka razy pod bieżącą wodą.
  3. Owoce trzeba wsypać do wyparzonego wcześniej słoika i delikatnie rozgnieść. Jagody zasypać cukrem i przykryć ściereczką lub gazą złożoną w kilka warstw. Warto przymocować gazę gumką recepturką, aby do środka nie dostały się muszki owocówki.
  4. Słoik odstawić w słoneczne miejsce na 5-6 dni, pamiętając o codziennym wstrząśnięciu nim. Ten krok jest bardzo ważny, ponieważ umożliwia szybsze rozpuszczenie się cukru i wypuszczenie soku przez owoce.
  5. Po tym czasie całość przecedzić przez sito lub grubą gazę, sok ponownie wlać do słoika, a następnie zalać alkoholem.
  6. Słoik zakręcić i ponownie odstawić na 4-5 dni. Po tym czasie należy ponownie przecedzić płyn.
  7. Powstałą miksturę rozlać do szklanych butelek, zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 5-7 miesięcy.

Nalewka z borówki czarnej na pasożyty i zatrucie pokarmowe

Sezon na czarne jagody niestety jest krótki i trwa tylko od początku lipca do połowy sierpnia. Owoce te są niskokaloryczne, ponieważ w porcji 100 g zawierają 45 kcal. Znajdziemy w nich również znaczne ilości błonnika pokarmowego (3,2 g na 100 g), który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego.

Sprawdź także: Jesz jagody prosto z krzaczka? Możesz zarazić się groźnym dla życia pasożytem. Mycie jagód jest konieczne. Zobacz, jak robić to prawidłowo

Borówka czarna obfituje w arbutynę, czyli glikozyd fenolowy o działaniu dezynfekującym, dlatego spożywanie nalewki jagodowej wspomaga leczenie zakażeń układu moczowego. Dodatkowo ten leczniczy trunek stanowi źródło polifenoli, które jako silne antyoksydanty chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, a także spowalniają proces starzenia się skóry.

Borówki czarne to źródło gukokinin, które mogą obniżać stężenie cukru we krwi, dzięki czemu wspierają profilaktykę stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2.

Jagody obfitują również w pektyny i garbniki, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, dzięki czemu wspomagają leczenie zakażenia Salmonellą i gronkowcem złocistym. Dodatkowo garbniki wykazują działanie ściągające, czyli obkurczające naczynia krwionośne, dlatego nalewka z jagód może pomagać w przypadku zatrucia pokarmowego i biegunki.

Jakie właściwości ma nalewka z borówki czarnej? Według fitoterapeutów działa ona:

  • przeciwnowotworowo,
  • przeciwzapalnie,
  • przeciwbakteryjnie,
  • przeciwgrzybiczo,
  • przeciwbiegunkowo,
  • detoksykująco,
  • wzmacniająco,
  • pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego.

Ta lecznicza mikstura korzystnie wpływa również na układ sercowo-naczyniowy, ponieważ w łagodny sposób pobudza krążenie krwi i obniża stężenie cholesterolu frakcji LDL.

Nalewkę z borówki czarnej, ze względu na jej zdrowotne właściwości zaleca się spożywać przy różnych dolegliwościach, do których należą:

  • zatrucie pokarmowe,
  • niestrawność,
  • infekcje wirusowe,
  • biegunki,
  • nudności,
  • pasożytnicze zakażenie układu pokarmowego, a szczególnie w przypadku owsików i glisty ludzkiej,
  • stan przedcukrzycowy i cukrzycą typu 2,
  • zapalenie spojówek,
  • umiarkowane nadciśnienie tętnicze krwi,
  • obrzęki,
  • miażdżyca,
  • hemoroidy.

Nalewka jagodowa jest zdrowotną miksturą, dlatego nie powinno się przekraczać ustalonej dawki leczniczej, która wynosi maksymalnie 45 ml dziennie. Natomiast w przypadku osób z cukrzycą typu 2 lub stanem przedcukrzycowym nie powinno się pić więcej niż 20 ml dziennie.

Przeciwwskazania do spożywania nalewki jagodowej

Mimo dobroczynnych właściwości jagodówki nie wszyscy mogą bezpiecznie ją spożywać. W przypadku chorych na cukrzycę warto przed rozpoczęciem kuracji skonsultować się z lekarzem prowadzącym, ponieważ jagodówka może obniżyć stężenie glukozy we krwi i dodatkowo nasilać działanie leków przeciwcukrzycowych. Ze względu na zawartość alkoholu nie powinny pić jej kobiety ciężarne i karmiące, oraz dzieci i młodzież do ukończenia 18. roku życia.

Wśród innych przeciwwskazań do spożywania tej leczniczej mikstury można wymienić:

  • ostre i przewlekłe zapalenie trzustki,
  • alergię na alkohol lub jego nietolerancję.

Zawsze myj jagody przed spożyciem! Dzięki temu zmniejszysz ryzyko zarażenia bąblowicą

Zbierając jagody w lesie, należy pamiętać, aby nie jeść nieumytych owoców, ponieważ na ich powierzchni mogą być pasożyty bąblowca jedno- lub wielojamowego. Zjedzenie zakażonych jagód grozi rozwojem poważnej choroby, czyli bąblowicy.

Jakie są objawy bąblowicy? Wśród najczęstszych symptomów można wymienić:

  • ból i skurcze brzucha,
  • nudności i wymioty,
  • biegunkę,
  • ból w klatce piersiowej i uczucie duszności,
  • ból głowy i napady lęku,
  • częste oddawanie moczu i ból podczas mikcji.

Aby zminimalizować ryzyko rozwoju tej choroby, należy dokładnie myć borówki czarne i przestrzegać zasad higieny osobistej, w tym dokładnego mycia rąk po powrocie z lasu.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia