Spis treści
Przepis na prostą nalewkę z żurawiny ze świeżych, ale przemrożonych owoców
Owoce żurawiny zbiera się jesienią i jest to najlepszy czas na przygotowywanie trunków z tych niezwykle zdrowych owoców. Warto wybierać te zbierane po pierwszych przymrozkach, ponieważ tracą charakterystyczną cierpkość. Przechowywane w warunkach chłodniczych długo zachowują świeżość i jędrność.
Składniki do przygotowania żurawinówki:
- 1 kg świeżych owoców żurawiny,
- 1 litr spirytusu 70 proc. obj. alk.,
- 500 ml wódki 40 lub 45 proc. obj. alk.,
- 0,5 kg cukru,
- ½ laski wanilii.
Przygotowanie nalewki z żurawiny:
- Owoce włożyć na dwa dni do zamrażalnika, a następnie rozmrozić i zmielić w maszynce lub zmiksować.
- Powstałą masę zalać spirytusem i wódką, dodać cukier i wanilię, wymieszać, zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej miesiąc. Co kilka dni lekko potrząsnąć słojem.
- Przecedzić i odcisnąć owce, a następnie przefiltrować płyn i rozlać go do butelek.
- Zamknąć je szczelnie i pozostawić w chłodnym, ciemnym miejscu na ok. 3 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Zdrowia codziennie. Obserwuj StronaZdrowia.pl!
Nalewkę można także przygotować bez zamrażania owoców, zalewając żurawinę w słoju litrem spirytusu i odstawiając na dwa tygodnie. Po zlaniu owoce należy utrzeć w makutrze i dokładnie odcisnąć. Następnie połączyć obydwa płyny i dosłodzić syropem powstałym ze szklanki wody i szklanki cukru.
Dla zachowania właściwości leczniczych nalewki nie powinno się jej pić w ilości większej niż 25 ml na dobę.
Żurawina – właściwości. To prawdziwa skarbnica witaminy C!
W 100 gramach surowych owoców niesłodzonej żurawiny znajdziemy zaledwie 46 kcal oraz:
- 0,4 grama białka,
- 12,2 grama węglowodanów,
- 4 gramy cukru,
- 4,6 grama błonnika,
- 0,1 grama tłuszczu.
Żurawina ceniona jest za obecność dużej ilości kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Jest on przeciwutleniaczem niezbędnym do utrzymania zdrowej kondycji skóry, mięśni i kości. Te drobne owoce obfitują także w mangan, który ma wpływ na wzrost, metabolizm i układu antyoksydacyjny organizmu. Znajdziemy w nich również witaminy E i K1 oraz miedź.
Żurawina jest bogatym źródłem różnych bioaktywnych związków roślinnych. Niektóre z nich, takie jak proantocyjanidyny typu A, mogą pomóc w zapobieganiu zapaleniu układu moczowego.
Zawarte w niej substancje aktywne pomagają jednocześnie w zwalczaniu infekcji bakterią E. coli i zwiększają obecność Bacteroidaceae, zdrowej bakterii jelitowej, która zdaniem naukowców wspiera prawidłowe działanie układu trawiennego.
Na co pomaga nalewka z żurawiny?
Wśród głównych właściwości zdrowotnych żurawiny wymienia się zmniejszanie stanu zapalnego oraz ograniczanie zdolności bakterii do przyklejania się do błon śluzowych układu moczowego i żołądka. Prowadzi to do zmniejszania liczby bakterii przechowywanych w pęcherzu i przewodzie pokarmowym, które mogą prowadzić do zapaleń tych układów.
Jak pokazują badania, produkty żurawinowe, mogą pomagać w zapobieganiu nawrotom zapalenia układu moczowego u kobiet z historią ZUM (zakażenia układu moczowego), osób starszych, przebywających w domach opieki oraz u zdrowych dzieci.
Picie nalewki z żurawiny może być więc pomoce przy bakteryjnych infekcjach układu moczowego – pomaga w skuteczny wypłukiwaniu patogenów i zmniejsza ich zdolność do przebywania w naszym organizmie.
Działanie bakteriobójcze żurawiany znajduje swoje zastosowanie także przy hamowaniu rozwoju zakażenia Helicobacterem pylori, czyli bakterią zwiększającą ryzyko rozwoju wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Spożywanie niewielkich ilości trunki może również pomóc w utrzymaniu zdrowej pracy serca i regulowaniu poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki zawartości przeciwzapalnych polifenoli żurawina usprawnia przepływ krwi i zapobiega utlenianiu się cholesterolu LDL, a tym samym rozwojowi miażdżycy.
Kto powinien unikać spożywania żurawiny i jej przetworów?
Spożywanie żurawiny nie jest wskazane osobom przyjmującym leki przeciwzakrzepowe, ponieważ związki zawarte w owocach mogą zaburzyć wpływ warfaryny na organizm, co może prowadzić do wystąpienia krwotoku. Owoce mają wysoką zawartość szczawianów dlatego, borykający się z kamicą nerkową powinni skonsultować się z lekarzem przed spożywaniem większej ilości żurawiny i jej przetworów.
Nalewka z żurawiny nie jest polecana także dla:
- osób uczulonych na alkohol lub żurawinę,
- kobiet w ciąży i karmiących piersią,
- nieletnich,
- osób będących po rozległych zabiegach operacyjnych,
- chorych w trakcie leczenia nowotworowego za pomocą chemioterapii i radioterapii,
- pacjentów przyjmujących leki wchodzące w interakcje z alkoholem.
Źródła:
- Cranberries 101: Nutrition Facts and Health Benefits Healthline
- „Kuchnia polska”, Elżbieta Adamska, Wydawnictwo Olesiejuk