Spis treści
Czy nalewka z wiśni to wiśniówka?
Nalewka z wiśni nazywa się wymiennie wiśniówką, choć w rzeczywistości przetwory te różnią się od siebie.
Nalewka z wiśni to napój, który stanowi alkoholowy wyciąg z owoców. Tak nazywane trunki przygotowuje się najczęściej w domu poprzez zalanie spirytusem owoców świeżych, ew. suszonych lub kwiatów. Tak samo nalewkami nazywa się receptury przygotowane z roślin prozdrowotnych, które spożywa się nie dla smaku, a jako lekarstwo. W przypadku nalewki wiśniowej aktualne są obie definicje, gdyż owoce te działają korzystnie na organizm.
Natomiast wiśniówka to nazwa likieru z wiśni, czyli napoju o wysokiej zawartości cukru oraz alkoholu (23-45 proc.). Charakteryzuje się intensywnym smakiem owoców, może być przygotowana z dodatkiem ziół czy przypraw korzennych. Jako napój bardzo słodki częściej spożywany jest dla przyjemności.
W praktyce podział taki jest jednak często pomijany, choć nie oznacza to, że oba napoje przygotujemy w jednakowy sposób. Przepisów na nalewki z wiśni jest tak wiele, że trudno podać ten najlepszy. Są na pewno metody mniej i bardziej praco- i czasochłonne, jednak więcej trudu włożonego w przygotowanie trunku pozwala zwykle cieszyć się jego lepszym smakiem.
Polecamy też:
Jak zrobić nalewkę z wiśni na spirytusie?
Wiśnie to owoce niezwykle wartościowe, ale bardzo kwaśne, dlatego do zrobienia z nich nalewki potrzebny jest spory dodatek cukru. Składnik ten, obok naturalnych owocowych związków i alkoholu, ma też działanie konserwujące. Dodatek cukru może być nieco mniejszy niż w przepisach, jednak zbyt wytrawna w smaku wiśniówka może nie być w pełni smaczna.
Ogólne zasady przygotowania nalewek z wiśni (i innych owoców) są proste:
- owoce należy umyć, osuszyć i rozgnieść lub drobno pokroić,
- na 1 kg owoców odmierzyć 1 l alkoholu 70 proc., 0,5 l wody i 0,5 kg cukru,
- owoce zalewa się alkoholem i pozostawia albo gotuje w wodzie z cukrem,
- wszystkie te składniki należy umieścić w zamkniętym naczyniu i trzymać min. 3 tygodnie w ciemnym miejscu (choć niektóre receptury wymagają miejsca nasłonecznionego),
- nalewkę odcedzić, przelać do butelek, zamknąć i odstawić na min. 3 tygodnie.
Sprawdź też:
Domowa wiśniówka – przepis z owoców z pestkami
Wiśniówka, czyli likier z wiśni, może być przygotowana w skrócony sposób – bez zasypywania owoców cukrem. Niektórzy nawet idą dalej i wytwarzają trunek, łącząc stuprocentowy, tłoczony sok z wiśni z alkoholem i odstawiają go do leżakowania, ale jest to metoda „na skróty”, która nie daje takich efektów, jak użycie owoców, zwłaszcza z nadającymi ciekawe nuty pestkami.
Wprawdzie pestki wiśni, tak jak innych owoców z roślin różowatych (oprócz słodkich migdałów) zawierają związki nazywane glikozydami cyjanogennymi, z których może wydzielać się cyjanek. Nie ma jednak obaw, by znaczące ilości tych związków przeniknęły poprzez grube pestki do napoju, niewielkie są natomiast nieszkodliwe.
Jak więc zrobić prostą wiśniówkę korzenną? Oto przepis.
Składniki:
- 1,5 kg wiśni,
- 1 l wody,
- 1/2 l spirytusu 70 proc. obj. alk.,
- 0,3-0,5 kg cukru,
- laska wanilii,
- 5 szt. goździków,
- kawałek cynamonu cejlońskiego.
Przygotowanie:
- Usuń z wiśni ogonki, umyj je, osusz i lekko zgnieć.
- Wsyp owoce do szklanego naczynia, np. słoja czy butki, dodaj przyprawy (opcjonalnie), zalej spirytusem i zamknij, po czym postaw na 3 tygodnie na nasłonecznionym parapecie okna.
- Po tym czasie zagotuj cukier z wodą i ostudź powstały syrop.
- Odcedź wiśnie przez płótno czy specjalny worek do filtracji moszczu i połącz płyn z syropem.
- Przelej nalewkę do butelek, zamknij je i odstaw na co najmniej tydzień.
Sprawdź przepisy na najbardziej popularne nalewki:
Nalewka z wiśni zasypanych cukrem
Na tę nalewkę trzeba czekać do zimy, a najlepiej – do następnego sezonu na wiśnie. Warto więc przygotować ją w większej ilości, by później nie żałować, że do kolejnych zbiorów pozostało wiele miesięcy.
Nalewka z wiśni wyborowa
Składniki:
- ok. 5 litrów dojrzałych wiśni (na balon szklany o pojemności 5 l), umytych, osuszonych i przygniecionych,
- ok. 2 litrów spirytusu 70 proc. obj.
- ok. 1 litra wody,
- ok. 2-2,5 kg cukru.
Przygotowanie:
- Napełnij wiśniami gąsior, po czym napełnij w 2/3 spirytusem, a resztę uzupełnij wodą (podane ilości tych składników są orientacyjne).
- Zamknij balon i odstaw na kilka miesięcy w słoneczne miejsce, najlepiej aż do późnej jesieni.
- Wtedy zlej powoli płyn do innego naczynia i sprawdź, jaką ma objętość, natomiast owoce w gąsiorze zasyp cukrem, licząc 0,5 kg tego składnika na każdy litr płynu.
- Ostaw balon w ciepłe miejsce i regularnie potrząsaj jego zawartością, by cukier się rozpuścił.
- Gdy to się stanie, zlej syrop i połącz z płynem zawierającym alkohol.
Przygotowanie tej nalewki można uprościć i zamiast zasypywać owoce cukrem, można do niesłodzonej nalewki dodać ostudzony syrop cukrowy z 0,5 kg cukru oraz 1 litra wody – taka porcja przypada na każdy litr płynu. W ten sposób otrzymamy też nieco słabszy procentowo napój.
Warto wiedzieć, że dokładnie w ten sam sposób można przygotować nalewkę z czereśni, przy czym dla poprawy smaku warto na każdy jej litr dodać sok z całej cytryny.
Sprawdź także inne receptury na lecznicze nalewki:
Na co pomaga nalewka z wiśni? Właściwości prozdrowotne trunku i dawkowanie
Wiśnie to owoce o niskiej zawartości cukru, a wysokim stężeniu kwasów owocowych, które mają niezwykle korzystne działanie na organizm. Po pierwsze są one rozkładane do związków alkalicznych, przez co mają właściwości odkwaszające. Kwasy ułatwiają też trawienie i przyswajanie składników mineralnych, a ich odpowiedni poziom w diecie pomaga chronić się przed powstawaniem kamieni nerkowych.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Zdrowia codziennie. Obserwuj StronaZdrowia.pl!
W wiśniach zawarte są spore ilości witaminy C (ok. 12 mg w 100 g) i beta-karotenu (240 mcg), z którego w ustroju powstaje witamina A. Inne bogactwa tych owoców to potas, wapń i żelazo, a ponadto intensywne w kolorze barwniki z grupy polifenoli, zwłaszcza antocyjany. Udowodniono, że związki te stymulują w organizmie produkcję tlenku azotu, który działa rozkurczająco na naczynia krwionośne i w ten sposób obniża ciśnienie tętnicze. To samo działanie odpowiada za łagodzenie zakwasów mięśni tuż po treningu. Przeciwzapalne substancje obecne w owocach mają działanie przeciwbólowe, które potwierdzono także w przypadku zapalenia stawów. Wykazano, że związki z wiśni zmniejszają także ich sztywność.
Składnikiem wiśni jest też naturalna melatonina – hormon wytwarzany też przez ludzką szyszynkę, który umożliwia zapadanie w sen. Picie wieczorem niesłodzonego soku z wiśni jest więc skutecznym sposobem na poprawę jakości snu.
Należy jednak pamiętać, że korzystne działanie składników wiśni jest zmniejszone przez wysoki dodatek cukru. Dotyczy to zwłaszcza działania na układ krążenia. Z powodu zawartości alkoholu napój taki nie służy lepiej przespanym nocom, a także osobom z przeciwwskazaniami, np. przyjmującym leki. Po nalewki (i wszelkie inne napoje alkoholowe) bezwzględnie nie powinny sięgać kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także dzieci i osoby niepełnoletnie.
Pomimo tego wiśniówka wciąż stanowi źródło cennych przeciwzapalnych związków, których brakuje w diecie zwłaszcza zimą i wczesną wiosną. Tak, jak inne niektóre nalewki z bogatych odżywczo owoców, wspomaga też organizm w stanach przeziębienia, zwłaszcza że wiśnie zawierają związki obniżające gorączkę i rozrzedzające śluz w drogach oddechowych.
Dawkowanie wiśniówki to porcja wynosząca maksymalnie 45-50 ml dziennie, natomiast w przypadku osób z dną moczanową jest to 15-20 ml ze względu na zawartość alkoholu.