Spis treści
Domowa nalewka z dzikiej róży – wypróbuj babciny przepis
Owoce dzikiej róży wykorzystywane były w celach leczniczych już w starożytnej Grecji i Rzymie w początkach naszej ery. Natomiast w czasie II wojny światowej w Wielkiej Brytanii, gdy nie było możliwe sprowadzanie owoców cytrusowych zalecano spożywanie owoców dzikiej róży, aby zapobiec szkorbutowi.
Owoce dzikiej róży są bowiem źródłem witaminy C, której zawierają sześćdziesiąt razy więcej niż cytrusy, w 100 g znajduje się aż 1250 mg. Dzienne zapotrzebowanie dla osoby dorosłej wynosi 60-90 mg (w zależności od płci i wieku).
Należy jednak pamiętać, że Podczas obróbki termicznej w wysokiej temperaturze owoce tracą znaczną ilość witaminy C. Aby więc zachować bogactwo tego składnika, warto więc przygotować nalewkę z owoców dzikiej róży w odpowiedni sposób. Ten leczniczy trunek wspiera odporność, działa przeciwzapalnie i wzmacnia organizm. Sprawdzi się w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, ale też chorób przewodu pokarmowego czy nadciśnienia.