Spis treści
Czym jest dieta wątrobowa?
Dieta nazywana wątrobową to sposób żywienia stosowany w chorobach wątroby i innych stanach, charakteryzujących się niedożywieniem organizmu. Jej skład zależy przede wszystkim od stopnia ograniczenia lub wyłączenia określonych czynności tego narządu. Od jej stanu zależy zalecana zawartość białka w menu. Zawsze powinien to być jednak jadłospis lekkostrawny i pozbawiony tzw. pustych kalorii, czyli produktów o niewielkiej wartości odżywczej. Bardziej szczegółowe zalecenia diety zmieniają się zwykle wraz ze stanem pacjenta.
Przeczytaj także:
Wskazania do diety wątrobowej
Dieta zalecana w schorzeniach wątroby to lecznicza dieta bogatobiałkowa o tak dobranym składzie, by umożliwiała utrzymanie prawidłowego odżywienia organizmu lub usunięcia niedoborów pokarmowych i regenerację komórek wątroby, przy jednoczesnym odciążeniu tego narządu w przypadku upośledzenia jego czynności.