Spis treści
GIS wycofuje boczek. Wykryto w nim groźne bakterie
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu na terenie całego kraju partii boczku wędzonego.
– W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii boczku wędzonego – czytamy w ostrzeżeniu opublikowanym przez GIS.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Boczek Duński Wędzony
Numer partii: 24305001
Terminy przydatności do spożycia: 30.11.2024
Producent: Zakłady Mięsne "PEKPOL Ostrołęka" S.A., 07-410 Ostrołęka, Ławy, ul. Przemysłowa 31, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14150301.
– Producent ustalił wszystkich odbiorców kwestionowanego produktu i poinformował ich o konieczności wycofania go z obrotu. Organy Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadziły kontrolę urzędową w zakładzie produkcyjnym i wydały stosowane zalecenia w zakresie bezpieczeństwa żywności. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofania partii z obrotu – podaje GIS.
Czym grozi zjedzenie skażonego boczku i co to jest listerioza?
Jak podaje GIS spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Listerioza to choroba najbardziej zagrażająca kobietom w ciąży, noworodkom i osobom z obniżoną odpornością. Można się nią zakazić poprzez kontakt z wydzielinami zakażonych zwierząt takich jak bydło, owce czy drób lub spożycie skażonej żywności.
U osób dorosłych z prawidłową odpornością choroba może nie wywoływać żadnych objawów lub powodować symptomy grypopodobne takie jak gorączka, dreszcze i bóle mięśni, a także przypominające zatrucie pokarmowe m.in. biegunka, bóle brzucha, mdłości i inne objawy żołądkowo-jelitowe.
Listerioza w ciąży może prowadzić do obumarcia płodu i poronień lub wrodzonej listeriozy u noworodka. Natomiast u osób starszych i z obniżoną odpornością zakażenie może doprowadzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
– Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem – zaleca GIS.
Źródło: Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii boczku wędzonego Główny Inspektorat Sanitarny