GIS wycofuje partię wędliny. Wykryto w niej groźne bakterie. Nie jedz, bo się rozchorujesz

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem popularnej wędliny. Wykryto w niej obecność groźnych bakterii, które mogą wywołać listeriozę. Partia boczku zostaje wycofana z obrotu na terenie całego kraju. Sprawdź, czy masz ten produkt w lodówce i nie spożywaj go.

Spis treści

GIS wycofuje boczek. Wykryto w nim groźne bakterie

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu na terenie całego kraju partii boczku wędzonego.

GIS wycofuje partię boczku. Wykryto w niej bakterie groźne dla kobiet w ciąży, noworodków, seniorów i osób z obniżoną odpornością.
GIS wycofuje partię boczku. Wykryto w niej bakterie groźne dla kobiet w ciąży, noworodków, seniorów i osób z obniżoną odpornością. freepik.com, Clker-Free-Vector-Images/pixabay.com

– W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii boczku wędzonego – czytamy w ostrzeżeniu opublikowanym przez GIS.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa produktu: Boczek Duński Wędzony

  • Numer partii: 24305001

  • Terminy przydatności do spożycia: 30.11.2024

  • Producent: Zakłady Mięsne "PEKPOL Ostrołęka" S.A., 07-410 Ostrołęka, Ławy, ul. Przemysłowa 31, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14150301.

– Producent ustalił wszystkich odbiorców kwestionowanego produktu i poinformował ich o konieczności wycofania go z obrotu. Organy Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadziły kontrolę urzędową w zakładzie produkcyjnym i wydały stosowane zalecenia w zakresie bezpieczeństwa żywności. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofania partii z obrotu – podaje GIS.

Czym grozi zjedzenie skażonego boczku i co to jest listerioza?

Jak podaje GIS spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Listerioza to choroba najbardziej zagrażająca kobietom w ciąży, noworodkom i osobom z obniżoną odpornością. Można się nią zakazić poprzez kontakt z wydzielinami zakażonych zwierząt takich jak bydło, owce czy drób lub spożycie skażonej żywności.

U osób dorosłych z prawidłową odpornością choroba może nie wywoływać żadnych objawów lub powodować symptomy grypopodobne takie jak gorączka, dreszcze i bóle mięśni, a także przypominające zatrucie pokarmowe m.in. biegunka, bóle brzucha, mdłości i inne objawy żołądkowo-jelitowe.

Listerioza w ciąży może prowadzić do obumarcia płodu i poronień lub wrodzonej listeriozy u noworodka. Natomiast u osób starszych i z obniżoną odpornością zakażenie może doprowadzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem – zaleca GIS.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia