MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ten napój leczy jelita – dowodzą naukowcy. Wyniki mówią same za siebie. Tak zrobisz ten cudowny środek z zielonej herbaty

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
To chyba jedyny słodzony napój, który poprawia zdrowie. Działa zwłaszcza na jelita, dlatego sięgać po niego będą chciały zwłaszcza osoby z zaburzeniami trawienia, ale także te z nadwagą, które chcą wspomóc odchudzanie. Po raz pierwszy wykazano, jak picie kombuchy z zielonej herbaty może poprawiać objawy związane z nieszczelnym jelitem i jego dysfunkcjami, a także im zapobiegać.

Spis treści

Czy kombucha jest dobra na jelita?

Fermentowane napoje takie, jak kombucha, zyskują rosnącą popularność ze względu na potencjalne korzyści zdrowotne, w szczególności poprawę zdrowia jelit, regulację mikroflory jelitowej i zwalczenie zaburzeń równowagi metabolicznej.

Odchudzanie może być zdrowsze, a to dzięki pewnemu słodkiemu napojowi. Przygotujesz go w domu z zielonej herbaty
Odchudzanie może być zdrowsze, a to dzięki pewnemu słodkiemu napojowi. Przygotujesz go w domu z zielonej herbaty
ThePassenger/Getty Images

Kombucha, która jest wytwarzana ze słodzonej herbaty czarnej lub zielonej z dodatkiem symbiotycznych kultur bakterii i drożdży, to napój zawierający cenne związki bioaktywne, takie jak kwasy fenolowe, kwasy organiczne i witaminy.

Pomimo rosnącej konsumpcji kombuchy dokładne działanie na zdrowie człowieka, a zwłaszcza osób z nadmierną masą ciała, nie jest poznane. U ludzi z nadwagą często występują zaburzenia mikroflory jelita grubego wraz ze zmniejszeniem jej różnorodności i osłabieniem bariery jelitowej, co przyczynia się do stanu zapalnego i rozwoju chorób metabolicznych.

Badania na modelach zwierzęcych sugerują, że kombucha może zredukować dysbiozę jelita i poprawić stan tego narządu. Jednak do tej pory nie zweryfikowano działania tego produktu na parametry jelitowe i metabolity we krwi u ludzi, zwłaszcza w połączeniu z niskokaloryczną dietę.

Zajął się tym zespół naukowców z Brazylii, Hiszpanii i Włoch, który po raz pierwszy sprawdził, jak wpływa picie kombuchy z zielonej herbaty podczas odchudzania na kwestie zdrowotne takie, jak:

  • objawy żołądkowo-jelitowe,

  • przepuszczalność jelit,

  • skład mikroflory jelitowej,

  • zawartość metabolitów w surowicy krwi.

W badaniu opisanym na łamach „Foods” udział wzięły osoby z nadmierną wagą bez chorób metabolicznych czy chronicznych i nieprzyjmujące przewlekle suplementów diety, które nie sięgały regularnie po produkty fermentowane ani herbaty. Miały nadmierną masę ciała (wartości zaczynały się od BMI 27) i zbyt wysoką zawartość tkanki tłuszczowej.

Osoby z grupy kontrolnej stosowały zdrową dietę o zmniejszonej dawce energii, natomiast w drugiej grupie do tego samego menu dodano dzienną porcję 200 ml kombuchy z zielonej herbaty. Napój przygotowano na miejscu, a każda porcja zawierała probiotyki w ilości 1 mld CFU, czyli jednostek tworzących kolonie.

Osoby biorące udział w badaniu utrzymały swoje nawyki związane z aktywnością i jedzeniem przez okres badań, gdy powtarzano testy próbek czy badania ankietowe i antropometryczne.

Jak działa kombucha na odchudzanie i zaparcia?

Po 10 tygodniach badania schudły zarówno osoby z grupy kontrolnej, jak i te pijące kombuchę z zielonej herbaty, a skład ich ciał uległ poprawie. Choć nie zaobserwowano znacznych różnic pod tym względem, w grupie otrzymującej napój postępy dotyczyły oceny funkcjonowania fizycznego, bólu w ciele i ogólnej jakości życia.

U osób stosujących samą dietę odnotowano przy tym pogorszenie ważnych wskaźników zdrowia jelita. Była to zwiększona proporcja laktulozy do mannitolu – wskaźnik nieszczelności jelit, oraz zwiększony poziom zonuliny, białka będącego biomarkerem upośledzenia bariery jelitowej. Kombucha wydaje się więc chronić przez rozwojem takich zmian.

W obu grupach nastąpiło zmniejszenie objawów żołądkowo-jelitowych, ale poprawa była bardziej znacząca pod wpływem picia kombuchy z zielonej herbaty. Korzystne zmiany dotyczyły zwłaszcza występowania twardych stolców i niekompletnego wypróżniania jelit.

Uczestnicy zgłaszali także istotną poprawę konsystencji stolca i częstsze występowanie 4. typu w skali bristolskiej (jeden z dwóch normalnych typów pośród w sumie siedmiu).

Wykryto nieco inne zmiany w mikroflorze jelitowej pod wpływem napoju, a badania krwi wskazały 25 związków przemiany materii, głównie związanych z metabolizmem aminokwasów i kwasów tłuszczowych (składowe budujące odpowiednio białka i tłuszcze). Ich obecność powiązana jest z korzystnym działaniem metabolicznym, przeciwdziałającym otyłości, antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym.

Ze względu na charakter badania przeprowadzono je na niewielkiej grupie w sumie siedemdziesięciu pięciu osób, ale jego siłą jest rygorystyczna konstrukcja oraz wyniki wskazujące na potencjał poprawy zdrowia i jakości życia osób z nadwagą i otyłością.

Ponieważ jednak sklepowa kombucha często jest pasteryzowana, a ze względu na łańcuch dostaw nie dorównuje też świeżej, najbardziej polecanym i najtańszym rozwiązaniem jest przygotowanie napoju w domu.

Kombucha z zielonej herbaty – przepis

Aby zrobić kombuchę z zielonej herbaty, trzeba kupić tzw. grzybek herbaciany nazywany SCOBY, np. w sklepie internetowym (cena ok. 20 zł za grzybek i starter). Warto zwrócić uwagę na informację, na jaką porcję napoju jest przewidziany – zwykle to 2-3 litry.

Jak zrobić kombuchę z zielonej herbaty?

Składniki i akcesoria:

  • grzybek SCOBY i starter,

  • 3,75 l wody,

  • 1 szkl. cukru,

  • 2 pełne łyżki zielonej herbaty liściastej,

  • słój o pojemności 4 l,

  • zamykany zaparzacz do herbaty lub metalowe sitko,

  • butelki do fermentacji o pojemności w sumie 4 l.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę i ostudź do temperatury 80-90 stopni, dodaj zieloną herbatę w zaparzaczu, przykryj i odstaw na 10 min.

  2. Wyjmij zaparzone liście herbaty, dodaj cukier, wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do wystygnięcia.

  3. Gdy herbata osiągnie temperaturę pokojową, wlej ją do wyparzonego słoika o pojemności 4 l, dodaj szkl. startera (kombucha z poprzedniej partii albo z opakowania z grzybkiem) oraz SCOBY.

  4. Przykryj słój czystą ściereczką z gumką i odstaw na 7-10 dni. Po tym czasie próbuj napoju, by uzyskać preferowaną równowagę między słodkim i kwaśnym smakiem.

  5. Gdy kombucha będzie dobra, odlej szklankę jako kolejny starter i schowaj wraz z grzybkiem do lodówki.

  6. Resztę napoju przelej do zamykanej butelki wypełnionej dodatkami smakowymi (np. owoce, sok, zioła, przyprawy korzenne), zamknij szczelnie i odstaw na 3-4 dni.

  7. Gdy kombucha nabierze gazu i smaku (może to potrwać jeszcze kilka dni), schowaj ją w lodówce.

  8. Wstaw nową partię napoju.

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Dlaczego chce ci się siku, gdy jesteś zdenerwowany? Eksperci wyjaśniają

Dlaczego chce ci się siku, gdy jesteś zdenerwowany? Eksperci wyjaśniają

Nieoczywiste skutki otyłości. Te problemy nie przejdą same!

Nieoczywiste skutki otyłości. Te problemy nie przejdą same!

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia