Większość ludzi ma obecnie mniej lub więcej kilogramów, które dzielą ich od zdrowej masy ciała. Dlatego niemal każdy dorosły Polak przynajmniej raz w życiu spróbował jakiejś diety odchudzającej. Badania pokazują jednak bezlitośnie, że aż 40 proc. osób, którym udaje się zrzucić wagę, odzyskuje ponad połowę straconych kilogramów na przestrzeni kolejnych 2 lat. Im szybsze tempo chudnięcia, tym efekt jo-jo jest silniejszy. Co więc robić, by schudnąć szybko, ale wciąż w trwały sposób?
Spis treści
- Jakie choroby powoduje otyłość?
- Czym jest otyłość?
- Dlaczego wystarczy schudnąć 10 kg, by zmniejszyć zagrożenie chorobami?
- Jak szybko schudnąć 10 kg?
- Czy można schudnąć 10 kg w 2 tygodnie?
- Czy można schudnąć 10 kg w miesiąc?
- Jak skutecznie schudnąć 10 kg – sposoby, by pokonać efekt jojo
- Jaką dietę wybrać, gdy ktoś chce schudnąć 10 kg?
- Ile trzeba biegać, żeby schudnąć 10 kg?
Jakie choroby powoduje otyłość?
Ponieważ tkanka tłuszczowa uwalnia do krwiobiegu szkodliwe związki, m.in. zapalne czy wolne kwasy tłuszczowe, jej nadmiar jest poważnym czynnikiem ryzyka rozwoju zaburzeń metabolicznych, m.in. zespołu metabolicznego, cukrzycy, chronicznych chorób układu krążenia czy nowotworów. Problemów zdrowotnych związanych z otyłością jest już około dwustu i wciąż przybywa kolejnych.
Najbardziej znane powikłania otyłości to m.in.:
- insulinooporność – występuje wtedy, gdy poziom glukozy we krwi rośnie po posiłku i nie jest ona pobierana przez komórki organizmu, przez co zwiększona ilość nie znika z krwiobiegu, powodując stany zapalne i prowadząc do rozwoju cukrzycy drugiego typu,
- cukrzyca typu 2 – aż 90-95 proc. chorych na cukrzycę t. 2 to osoby z nadwagą i otyłością!
- dyslipidemia, czyli nieprawidłowe poziomy we krwi trójglicerydów i cholesterolu,
- nadciśnienie tętnicze,
- choroba wieńcowa serca,
- niewydolność serca,
- uszkodzenia i niewydolność nerek,
- kamica pęcherzyka żółciowego,
- dna moczanowa,
- zaburzenia hormonalne zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn,
- nowotwory hormonozależne, jelita grubego i pęcherzyka żółciowego,
- choroba zwyrodnieniowa stawów kolanowych, biodrowych i kręgosłupa,
- choroba zakrzepowo-zatorowa żył,
- obturacyjny bezdech senny.
Czym jest otyłość?
Otyłość to przewlekła choroba związana z nagromadzeniem w ciele nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej. Zawartość tłuszczu w ciele otyłych mężczyzn wynosi powyżej 25 proc. całkowitej masy ciała, a kobiet – powyżej 30 proc. masy ciała, a towarzyszy temu zbyt duża masa ciała.
Wskaźnik masy ciała BMI (body mass index, czyli masa ciała w kilogramach podzielona przez wzrost w metrach podniesiony do kwadratu) to przy otyłości wartości większe niż w przypadku nadwagi, dla której wynosi 25-29,9 (normalna masa ciała to BMI 18,5-24,5).
Wyróżnia się poszczególne rodzaje otyłości:
- otyłość pierwszego stopnia, czyli prosta, to BMI 30–34,9;
- otyłość drugiego stopnia to BMI wynoszące 35–39,9;
- otyłość kliniczna wiąże się z BMI powyżej 40 (otyłość trzeciego stopnia to BMI 40–49,9, skrajnie olbrzymia: BMI 50–59,9, superskrajnie olbrzymia: BMI 60+).
Dlaczego wystarczy schudnąć 10 kg, by zmniejszyć zagrożenie chorobami?
Wobec tak dużego zagrożenia zdrowotnego należałoby jak najszybciej pozbyć się nadmiaru kilogramów. O ile dokonanie tego bywa trudne, to utrzymanie niższej wagi jest jeszcze trudniejsze. W jednym z badań na otyłych uczestnikach aż 60 proc. z nich nie udało się zrzucić żadnych kilogramów. Dowiedziono, że ok. 90 proc. odchudzających się osób nie jest w stanie przestrzegać diety dłużej niż przez 2 miesiące, tylko kilkanaście procent utrzymuje szczuplejszą sylwetkę przez rok, a 2/3 tych odchudzonych odzyskuje w ciągu 4-5 lat więcej kilogramów niż pierwotnie zrzucili.