Recepta na jesienne przeziębienie i nadciśnienie oraz eliksir młodości. Nalewkę tybetańską zrobisz z 2 składników. Wypróbuj babciny przepis

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Może się wydawać, że nalewka tybetańska to jakaś egzotyczna mikstura z niedostępnych dla nas składników. Tymczasem przepis na nią jest bardzo prosty, a główny składnik łatwo dostępny w Polsce przez cały rok. Nalewka tybetańska nazywana eliksirem młodości, dzięki zawartości antyoksydantów opóźnia procesy starzenia i hamuje rozwój nowotworów. Nalewka z czosnku sprawdzi się jako kuracja w czasie przeziębienia. Pomoże też na nadciśnienie, bezsenność i niestrawność. Nalewka czosnkowa musi być jednak odpowiednio dawkowana.

Spis treści

Nalewka tybetańska to eliksir młodości! Wypróbuj przepis na nalewkę z czosnku

Aby złagodzić nieprzyjemny zapach z ust można po jej spożyciu zjeść plasterek cytryny lub kawałek natki pietruszki.
Aby złagodzić nieprzyjemny zapach z ust można po jej spożyciu zjeść plasterek cytryny lub kawałek natki pietruszki. singkamc/123rf.com

Nalewka tybetańska nazywana jest również eliksirem młodości, a jej nazwa wzięła się stąd, że przepis na nią został odnaleziony w jednym z tybetańskich klasztorów. Jest on datowany na IV-V wiek p.n.e., ale mimo że eliksir pochodzi z tak odległego miejsca i czasu, to jednak jest go bardzo łatwo przygotować z naszego rodzimego warzywa, jakim jest czosnek.

Sprawdź też: Jaka nalewka na przeziębienie?

Do przygotowania nalewki tybetańskiej potrzebne są tylko 2 składniki:

  • 350 g obranego, świeżego czosnku (najlepiej polskiego),
  • 200 ml spirytusu najlepiej nalewkowego o 60-70 proc. zaw. alk.

Jak przygotować nalewkę tybetańską z czosnku?

  1. Czosnek obrać z łupinek i rozgnieść lub przecisnąć przez praskę. Pozostawić na 5-10 minut na powietrzu.
  2. Następnie przełożyć do szklanego słoja i zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 10 dni. Zamiast spirytusu nalewkowego można użyć 150 ml spirytusu 96 proc. i 50 ml wody.
  3. Codziennie lub co drugi dzień potrząsać słoikiem.
  4. Po tym czasie miksturę odcedzić i przelać do szklanych butelek.
  5. Odstawić na kolejne 4-5 dni tym razem w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Po tym czasie nalewka tybetańska jest gotowa do spożycia.

Dr Henryk Różański zaleca natomiast, aby nalewkę czosnkową przygotować z pół szklanki mielonych ząbków czosnku i 400 ml wódki. Po 14 dniach maceracji płyn odfiltrować i zażywać 3-4 razy dziennie po 1 łyżce. Nalewkę rozcieńczać w 200 ml ciepłego mleka z miodem.

Dawkowanie nalewki czosnkowej – przestrzegaj odpowiedniej ilości mikstury

Nalewkę według tradycyjnych zaleceń mnichów tybetańskich należy stosować w formie kuracji raz na rok. Zaczynamy od niewielkiej ilości kilku kropli stopniowo, z dnia na dzień zwiększając ich ilość aż do opróżnienia całej butelki nalewki z czosnku według poniższego schematu:

  • 1 dzień – 8 kropli,
  • 2 dzień – 12 kropli,
  • 3 dzień – 20 kropli,
  • 4 dzień – 30 kropli,
  • 5 dzień – 40 kropli,
  • 6 dzień – 50 kropli,
  • Przez kolejne dni pić po 60 kropli dziennie, aż do końca buteleczki.

Nalewkę należy pić na noc przed snem, 2 godziny po ostatnim posiłku. Można dodać ją do kwaśnego przetworu mlecznego takiego jak jogurt lub kefir lub nim popić. Aby zlikwidować nieprzyjemny zapach z ust, warto przegryźć natkę pietruszki lub plasterek cytryny.

Zobacz także: Nalewka z jemioły na nadciśnienie i miażdżycę. Wzmocni organizm i poprawi trawienie. Skorzystaj z właściwości jemioły i wypróbuj przepis

Nalewkę czosnkową można również pić przez miesiąc stopniowo zwiększając liczbę kropli, a po tym czasie zrobić przerwę na 2 tygodnie i znów pić kolejny miesiąc.

Właściwości zdrowotne nalewki z czosnku. W jakich dolegliwościach pomaga nalewka tybetańska?

Nalewka czosnkowa swoje cenne właściwości prozdrowotne zawdzięcza głównemu składnikowi, jakim jest czosnek. Dzięki temu wzmacnia ona odporność, regeneruje naczynia krwionośne, reguluje ciśnienie krwi, przyspiesza metabolizm, usprawnia trawienie i obniża poziom cholesterolu. Te właściwości sprawiają, że zmniejsza ona ryzyko miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca.

Właściwości nalewki tybetańskiej:

  • oczyszcza i regeneruje naczynia krwionośne,
  • wzmacnia odporność,
  • ułatwia zwalczanie infekcji,
  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo,
  • obniża poziom cholesterolu LDL,
  • odbudowuje właściwą florę układu pokarmowego,
  • oczyszcza organizm od toksyn,
  • usprawnia trawienie i przemianę materii,
  • zatrzymuje rozrost komórek nowotworowych,
  • działa antyoksydacyjnie i odmładza organizm,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • poprawia wzrok,
  • ułatwia zasypianie i poprawia jakość snu.

Czytaj także: Dlaczego warto jeść szczypiorek? Pozytywnie działa na mózg, wzrok i kości. Te korzyści cię zaskoczą. Sięgaj po niego nie tylko na wiosnę

Kto nie powinien stosować nalewki tybetańskiej?

Ze względu na zawartość alkoholu nalewki nie mogą stosować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Nie powinno się jej również podawać dzieciom do 18. roku życia.

Czytaj także: Na Dzień Babci i Dziadka podaruj zdrowy prezent od serca. Domowe nalewki sprawdzą się idealnie

Nalewka tybetańska jest również przeciwwskazana w przypadku niewydolności wątroby, wrzodów żołądka i poważnych schorzeń układu pokarmowego.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia