Spis treści
Ten ból oznacza problem z wątrobą
Wątroba znajduje się w górnej, prawej części jamy brzusznej, zaraz pod żebrami. Narząd ten pełni bardzo wiele ważnych funkcji m.in. oczyszcza organizm z toksyn, magazynuje witaminy i składniki mineralne, bierze udział w wytwarzaniu glukozy, białek i żółci. Choroby wątroby mogą rozwijać się latami nie dając żadnych objawów. Wątroba sama w sobie nie boli, ponieważ nie jest unerwiona. Ból w przebiegu chorób wątroby pojawia się zwykle dopiero w ich zaawansowanym stadium, gdy chory narząd powiększa się w wyniku obrzęku i uciska na sąsiadujące tkanki.
Ból brzucha oznaczający problemy z wątrobą pojawia się więc po prawej stronie brzucha. Może jednak promieniować także do lewej strony, przez co jest trudny do określenia jako oczywisty objaw chorej wątroby. Wyróżnia się jednak tym, że jest to tępy, gniotący ból w nadbrzuszu, zaraz pod żebrami i pojawia się zwykle na kilka godzin po zjedzeniu tłustego posiłku.
Taki ból często bagatelizujemy i leczymy za pomocą ziół lub leków na trawienie, zgagę czy niestrawność. Jeśli jednak często doświadczasz takiego rodzaju bólu brzucha nie lekceważ go, ponieważ może to doprowadzić do rozwoju chorób wątroby takich jak niealkoholowe stłuszczenie wątroby, marskość wątroby czy rak wątrobowokomórkowy.
Do innych objawów chorej wątroby, które powinny wzbudzić twoją czujność, należą:
- częste wzdęcia,
- odbijanie,
- odczuwanie gorzkiego posmaku w ustach,
- żółte zabarwienie białek oczu,
- przebarwienia na skórze,
- odczuwanie ciągłego zmęczenia,
- zmiana koloru moczu lub stolca na ciemniejszy, a nawet krwisty,
- obrzęki rąk, nóg, a także twarzy, szczególnie rano, po przebudzeniu,
- nadwrażliwość skóry na dotyk i skłonność do powstawania siniaków i wybroczyn
- świąd skóry,
- pajączki naczyniowe na szyi, dłoniach, ramionach, stopach i klatce piersiowej,
- rumień dłoni i stóp.
Jeśli pojawiają się u Ciebie te objawy, nie czekaj, tylko poinformuj o nich swojego lekarza, który zleci odpowiednie badania. W leczeniu chorób wątroby stosuje się terapie farmakologiczne, ale równie ważna jest zmiana diety i leczenie zaburzeń metabolicznych.
Jak zregenerować wątrobę? Wypróbuj ten prosty sposób
Wątroba jest jedynym narządem, który może się w pełni zregenerować. Nie jest jednak niezniszczalna i nie zrobi tego bez naszej pomocy, a kluczem jest właściwa dieta. W regeneracji wątroby pomoże więc lekka, pełnowartościowa dieta. Wątroba nie lubi tłustych i kalorycznych potraw szczególnie w dużej ilości. Unikaj więc przejadania się, czyli spożywania nadmiernej ilości kalorii w stosunku do zapotrzebowania.
Zrezygnuj również z tłustych mięs i pełnotłustego nabiału, białego pieczywa, dań typy fast-food i cukrów dodanych. Ten narząd niszczy również nadmierne spożywanie alkoholu oraz stosowanie leków, szczególnie leków przeciwbólowych, które zwykle uważamy za nieszkodliwe.
W regeneracji wątrobę wesprze także ten napój, który wspomoże jej oczyszczanie i odbudowę. Koktajl z buraka i marchewki jest bogaty w witaminy, flawonoidy, błonnik i antyoksydanty. Buraki wspierają układ krążenia, wspomagają filtrację krwi i dzięki temu pomagają pozbyć się toksyn z organizmu. Marchew jest źródłem beta-karotenu, który jest silnym antyoksydantem. Zwalcza więc wolne rodniki i niweluje stres oksydacyjny oraz zapobiega powstawaniu stanów zapalnych.
Znajdujące się w jabłkach pektyny wspomagają trawienie i usuwaniu kwasów żółciowych z organizmu. Cytryna pobudza wytwarzanie enzymów w wątrobie, a także zapobiega utlenianiu się składników aktywnych oraz wspomaga przyswajanie witamin i składników mineralnych z koktajlu. Imbir natomiast pomaga wątrobie trawić tłuszcze oraz działa przeciwzapalnie i silnie przeciwbólowo. Warto również stosować imbir zamiast tabletek przeciwbólowych, które szkodzą wątrobie.
Składniki na koktajl z buraków i marchwi:
- 1 burak,
- 2 jabłka,
- 3 marchewki,
- 6 liści jarmużu,
- 1,5 centymetra imbiru,
- sok z połowy cytryny.
Jak przygotować koktajl buraczano-marchwiowy?
- Wszystkie składniki umyj.
- Buraka i marchew obierz i pokrój razem z jabłkiem na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki umieść w sokowirówce lub wyciskarce wolnoobrotowej.
- Możesz użyć również miksera lub blendera. Po zmiksowaniu oddziel miąższ i odciśnij sam sok.