Spis treści
Co najbardziej szkodzi wątrobie? Te produkty odradza hepatolog
Wątrobie szkodzi przede wszystkim przesada w diecie, a więc nadmierne ilości pewnych składników i zawierających je produktów. Niestety, takie nienaturalne proporcje dotyczą nie tylko przetworzonej żywności, ale też całej współczesnej diety.
Skutki nieprawidłowych nawyków kumulują się i z czasem prowadzą do zaburzeń pracy wątroby i występowania związanych z tym dolegliwości. Objawy niedomagania wątroby to m.in. dolegliwości związane z niestrawnością, uczucie przepełnienia i ciężkości po jedzeniu, zła tolerancja tłuszczu, alkoholu, nadwrażliwość na zapachy, nudności, obrzęk i bóle w prawej górnej części brzucha, złe samopoczucie, problemy ze snem.
Zobacz w naszej galerii, jakie produkty są szkodliwe dla wątroby.
Wątroba to największy organ wewnętrzny i jedyny, który może się w pełni zregenerować. A przy tym superważny – nie tylko przetwarza wszystko, co trafia do organizmu, ale też produkuje niezbędne do życia związki. Problem w tym, że współczesna dieta, styl życia i stosowane leki wcale jej tego nie ułatwiają, a wiele codziennych nawyków prowadzi z biegiem lat do rozwoju chorób wątroby.
Eksperci są dziś zgodni, że w kwestii utrzymania zdrowia wątroby nie ma naprawdę skutecznego sposobu leczenia poza dietą (choć wyjątkiem są choroby autoimmunologiczne i niektóre infekcje wirusowe tego narządu).
Główna zasada brzmi: przede wszystkim nie szkodzić, bo narząd ten ma niezwykłą moc samoleczenia. Warto zatem ograniczyć obciążające ją produkty i składniki, a także środki farmaceutyczne wydawane bez recepty. Sprawdź je w galerii.
Dieta wątrobowa. Co jeść na regenerację wątroby?
Jak podaje światowej sławy specjalista zdrowia wątroby, prof. Gabriel Perlmuter, dieta dla zdrowej wątroby to nic skomplikowanego – jego lista codziennych zakupów obejmuje następujące produkty:
Warzywa (w nieograniczonej ilości):
- wszystkie, świeże lub mrożone,
- surowa marchewka.
Świeże owoce (2-4 szt. dziennie):
- wszystkie, surowe lub gotowane bez cukru,
- migdały (garść od czasu do czasu).
Pieczywo (do 150 g dziennie, maks. 50 g w posiłku):
- chleb żytni,
- chleb pełnoziarnisty,
- pieczywo z otrębami (graham).
Inne produkty skrobiowe (najlepiej pełnoziarniste, bez łączenia różnych rodzajów w posiłku):
- płatki owsiane,
- ziemniaki (do 100 g dziennie),
- ryż, makaron, tapioka, pszenica (do 150 g po ugotowaniu dziennie),
- kukurydza, zielony groszek, polenta (do 150 g dziennie).
Zobacz także: Dieta lekkostrawna. To jedz przy problemach pokarmowych
Nasiona roślin strączkowych (150 g po ugotowaniu dziennie):
- soczewica,
- fasola,
- ciecierzyca,
- groch,
- bób.
Produkty mleczne:
- mleko półtłuste,
- ser biały lub naturalny serek homogenizowany (do 20 proc. tłuszczu),
- jogurt naturalny,
- sery do 45 proc. tłuszczu (porcja dziennie, dla osób z nadwagą – 3 porcje tygodniowo).
Mięso (ale nie codziennie), m.in.:
- chuda wołowina (rumsztyk, filet, łopatka, polędwica itp.)
- cielęcina,
- chuda wieprzowina (filet, polędwica),
- drób (m.in. kurczak, indyk).
Wędliny:
- szynka surowa lub gotowana, chuda,
- filet z bekonu.
Ryby i skorupiaki:
- wszystkie, najlepiej świeże lub mrożone.
Jajka:
- 2-3 szt. na tydzień.
Tłuszcze (najlepiej na surowo):
- masło,
- margaryna miękka,
- oliwa z oliwek,
- olej rzepakowy,
- śmietana do 15 proc. tłuszczu.
Cukier, słodycze i słodziki:
- cukier (jak najmniej),
- słodziki na bazie stewii (oszczędnie),
- gorzka czekolada (sporadycznie),
- kakao bez cukru.
Sprawdź: Jakie zioła na wątrobę?
Napoje:
- woda gazowana i niegazowana,
- kawa,
- herbata,
- herbatki ziołowe.
Autorem zaleceń jest francuski hepatolog prof. Gabriel Perlmuter, ordynator oddziału hepato-gastroenterologii i żywienia w szpitalu uniwersyteckim Antoine-Béclère, kierownik zespołu badawczego Inserm (Narodowy Instytut Zdrowia i Badań Medycznych), członek m.in. Krajowej Akademii Medycznej. W swojej publikacji w niezwykle przystępny sposób objaśnia, na czym polega praca wątroby, i jak jej nie zakłócać, tylko wspomagać, by oprócz lepszego zdrowia uzyskać też niższą masę ciała. Listę produktów niezalecanych i wskazanych podaje podaje w swojej książce „Nie wątp w wątrobę” (Amber).
Zadbaj o optymalne trawienie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?