Gdzie leży wątroba i jakie są jej funkcje?
Wątroba to organ wewnętrzny znajdujący się w prawej górnej części jamy brzusznej. Gruczoł ten pełni ważne funkcje w procesie trawienia i przyswajania składników odżywczych z pokarmów oraz w procesach metabolicznych mających na celu usuwanie z organizmu toksyn. W wątrobie znajdują się także limfocyty i komórki gwiaździste (rodzaj neuronów), które są głównym regulatorem sygnalizacji międzykomórkowej. Ich zadaniem jest przekazywanie impulsów nerwowych na odległość.
W wątrobie gromadzony jest cukier zapasowy, czyli glikogen, który uwalniany jest do krwi podczas głodu między posiłkami. Pozwala to utrzymać właściwy poziom cukru we krwi. Wątroba pełni ważne role w przemianach tłuszczu, gdyż w pęcherzyku żółciowym zlokalizowanym przy wątrobie produkowana jest żółc ważna do procesów trawienia spożytych tłuszczy. W wątrobie wytwarzanych jest 85 procent białek obecnych w osoczu. W tym narządzie nadmiar spożytych węglowodanów i białek jest przekłtałcany do lipidów magazywnoanych w podskórnej tkance tłuszczowej. Ponadto wątroba to magazyn, w których gormadzone są zapasy związków odżywczych: witaminy B12, witamina D i A oraz żelazo.
Na czym polega marskość wątroby?
Marskość wątroby to bardzo poważne schorzenie o charakterze postępującym. Jeśli komórki wątroby są przez długi czas narażone na działanie substancji toksycznych, takich jak: alkohol, leki, toksyny zawarte w pożywieniu i wirusy, w narządzie tworzą się blizny, a w miarę postepu wątrobę zaczyna przerastać zwłókniała tkanka łączna. Zatyka ona połączenie między komórkami wątroby a naczyniami krwionośnymi dostarczającymi i odprowadzającymi składniki pokarmowe. Zwłóknienie wątroby uniemożliwia też prawidłowe krążenie żółci, niezbędnej do procesów metabolicznych. Tkanka łączna nie pełni funkcji właściwych dla narządu, dlatego funkcje wątroby sa powoli minimalizwane.