Jak zdrowie jelit wpływa na wątrobę? Naukowcy z Australii dowodzą, że nieszczelność śluzówki sprzyja uszkodzeniom kluczowego narządu

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Choć sama wątroba nie boli, przykre dolegliwości wywołuje jej powiększenie i stan zapalny. Dolegliwości są częstsze u osób z zespołem nieszczelnego jelita, który nasila zachodzące w wątrobie procesy chorobowe
Choć sama wątroba nie boli, przykre dolegliwości wywołuje jej powiększenie i stan zapalny. Dolegliwości są częstsze u osób z zespołem nieszczelnego jelita, który nasila zachodzące w wątrobie procesy chorobowe belchonock/123RF
Nawet normalna mikroflora jelit może szkodzić wątrobie, jeśli w tym miejscu układu pokarmowego zachodzą procesy chorobowe. Gdy na skutek zatruć czy stanów zapalnych dojdzie do przerwania ciągłości błony śluzowej jelita, nasi bakteryjni sprzymierzeńcy mogą stać się wrogami. Zależność prowadzącą do zastoju żółci w wątrobie wraz z jego powikłaniami opisali naukowcy australijscy.

Gdy mikroflora jelitowa wydostaje się poza swoje terytorium

Prawidłowa mikroflora jelit pomaga trawić pokarm, wchłaniać związki odżywcze i chronić organizm przed patogenami. O równowadze mikroflory jelita grubego mówi się w sytuacji, gdy w jej składzie przeważają różnorodne probiotyczne bakterie, utrzymując w jelicie grubym swoisty stan równowagi.

Nawet korzystne bakterie mogą stać się jednak groźne, gdy znajdą się w niewłaściwym miejscu, a tak bywa w sytuacji, gdy przez uszkodzoną błonę śluzową jelit przedostaną się do krwiobiegu.

To właśnie dlatego choroby jelit – od zwykłych zakażeń, zwanych zatruciami pokarmowymi, po schorzenia autoimmunologiczne, gdzie układ odpornościowy atakuje swoje własne komórki – powodują spustoszenia stwierdzane daleko poza układem trawienia.

Jednym z takich miejsc, gdzie pod wpływem obcych bakterii zachodzą niebezpieczne zmiany, jest wątroba – organ oczyszczający krew o wielu innych kluczowych funkcjach. Jedną z nich jest wytwarzanie żółci, która umożliwia trawienie tłuszczów, powodując ich wstępne rozbicie.

Polecamy też:

Wątroba uszkadzana przez żółć zwłaszcza pod obecność nieprawidłowych bakterii

Badając związki między zdrowiem wątroby i jelit naukowcy już wcześniej stwierdzili, że mikroflora jelit jest nie tylko odmienna, ale też mniej zróżnicowana u osób z cholestazą, czyli zastojem żółci w wątrobie. Powodem tego stanu jest jej zablokowany odpływ do woreczka żółciowego, który stanowi jej „podręczny” magazyn.

Cholestaza to częste powikłanie przewlekłego zapalenia wątroby, a skutkiem jest niszczenie komórek tego narządu przez nadmiar żółci. W wyniku tych zmian wątroba stopniowo traci swoje funkcje, prowadząc do rozwoju niewydolności. W ostrym jej stanie śmiertelność wśród sięga 30-80 procent.

Które produkty najbardziej szkodzą wątrobie? Zobacz, czego unikać w diecie lub ograniczyć w diecie, by ją wspomóc. Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Te produkty wykańczają wątrobę. Hepatolog mówi, czego nigdy ...

U niektórych pacjentów z zastojem żółci obserwuje się też zespół nieszczelnego jelita i nieswoistych chorób zapalnych jelit (ang. IBD), co skłoniło naukowców z australijskiego Quadram Institute do zbadania związków między tymi schorzeniami. Wyniki swoich prac udostępnili oni w piśmie „Hepatology”.

Odkryto, że w wątrobach z cholestazą obecne w nich bakterie, których nie powinno tam być, są źródłem endotoksyn. Związki te uwrażliwiają komórki tego narządu na toksyczne działanie żółci i przyczyniają się do ich szybszego obumierania.

Co więcej, stwierdzono też zależność odwrotną – cholestaza okazała się przyczyniać do rozszczelnienia jelita. Kwestię tę zbadano na myszach ze sterylnymi jelitami, a także tych normalnych. Na tej podstawie badacze zauważyli, że obecność bakterii nasila niszczycielskie procesy w układzie trawienia. Uszkodzenia jelita rozwijały się na tle zapalnym, co wskazuje na udział układu odpornościowego.

I rzeczywiście, sprawcą zmian okazały się makrofagi – białe krwinki, które usuwają wrogie komórki drobnoustrojów, nowotworowe czy inne obce czynniki. Pod ich nieobecność żółć nie powodowała uszkodzeń wątroby!

Chociaż prace prowadzono na wyizolowanych komórkach wątroby i gryzoniach, były to standardowe modele dla takich badań, co świadczy o ich użyteczności w odniesieniu do ludzi. Rozwiniecie tych poszukiwań może pomóc w opracowaniu skutecznych terapii zastoju żółci, zwłaszcza z wykorzystaniem określonych bakterii.

Tymczasem warto zwrócić uwagę na wnioski z badania i znając możliwe powikłania potraktować wszelkie choroby jelit za priorytet, jeśli chodzi o prewencję i leczenie. Dobrze więc nie tylko zapobiegać infekcjom pokarmowym, ale też podejmować ich szybką terapię, a ponadto nie zwlekać z wykonaniem badań prowadzących do ustalenia terapii w przypadku nietolerancji i alergii pokarmowych, przewlekłych zaburzeń trawienia czy nieustępujących biegunek.

Zobacz także:

ZOBACZ: Bakterie probiotyczne – jakie mają właściwości?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia