Objawy zaburzeń pracy wątroby to między innymi uczucie ciężkości, obrzęki ciała, niski poziom energii czy wahania nastroju. Gdy złe samopoczucie staje się codziennością, warto zająć się zdrowiem tego narządu. Kondycja wątroby wpływa na wszystkie aspekty funkcjonowania organizmu, ponieważ narząd przetwarza każdy składnik dostający się do krwi, jest jej filtrem, a także producentem witamin i wielu niezbędnych do życia związków.
Istnieje wiele naturalnych związków roślinnych, które poprawiają kondycję wątroby – do szczególnie cennych należą te zawarte w ziołach, takich jak m.in.: ostropest plamisty (Silybum marianum), karczoch zwyczajny (Cynara scolymus), opornik łatkowaty – kudzu (Pueraria lobata), tarczyca bajkalska (Scutellaria baicalensis), cytryniec chiński (Schisandra chinensis) czy ostryż długi – kurkuma Curcuma longa.
Zioła na wątrobę to jednak tylko wspomaganie, a podstawą regeneracji i ochrony tego narządu jest odpowiedni sposób żywienia – nie tylko zbilansowany, ale też wzbogacony w przyjazne mu pokarmy. Najlepiej takie, które znamy i lubimy.
Zobacz, jakie produkty powinny znaleźć się w diecie wspomagającej regenerację wątroby!
- What foods protect the liver? Medical News Today
- A Comprehensive Review of Natural Products against Liver Fibrosis: Flavonoids, Quinones, Lignans, Phenols, and Acids Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine