Spis treści
Jak wybrać dobrego ananasa na nalewkę?
Smaczny, dojrzały ananas jest ciężki, jego dolna część będzie pachniała słodko, a liście będą ciemnozielone i sprężyste. Powinien być pozbawiony ciemnych plam i miękkich wgnieceń.
Przygotowanie z niego domowej nalewki jest naprawdę proste i nawet niedoświadczone osoby bez trudu sobie z tym poradzą. Jej dodatkowym plusem jest cena samego owocu, za który w wielu sklepach zapłacimy mniej niż 10 zł za sztukę.
Nalewka z ananasa – przepis na spirytusie i wódce
Planując nastawienie nalewki ananasowej oprócz czystego gąsiorka lub słoika, warto przygotować naprawdę ostry nóż, który jest niezbędny do pokrojenia ananasa. Odetnij nim górę i dół owocu, a następnie odetnij zewnętrzną skórkę i pokrój na kawałki.
Ananasowa nalewka z cynamonem i wanilią na spirytusie
Składniki:
- 0,5 kg dojrzałego ananasa,
- 1 litr spirytusu,
- 1 laska wanilii,
- 10 cm kawałek kory cynamonu,
- 50-70 g cukru,
- 1 szklanka wody.
Przygotowanie:
- Obierz ananasa ze skórki i pokrój miąższ na drobną kostkę.
- Włóż owoc do gąsiorka i zalej alkoholem.
- Zamknij szczelnie naczynie i pozostaw w chłodnym miejsce na dwa tygodnia.
- Po tym czasie zlej i przefiltruj nalewkę.
- Przygotuj syrop z cukru i wody gotując go z przyprawami.
- Wymieszaj syrop z nalewką i odstaw na kolejne dwa tygodnie.
- Rozlej do butelek i odstaw jeszcze na 2,5 miesiąca w ciemne miejsce.
Ananasówka na wódce
Składniki:
- 0,5 kg świeżego ananasa,
- 1 litr wódki,
- 0,25 kg cukru,
- 1/4 szklanki wody.
Przygotowanie:
- Obierz ananasa ze skórki i pokrój miąższ na drobną kostkę.
- Włóż owoc do gąsiorka i zalej alkoholem.
- Zamknij szczelnie naczynie i pozostaw w chłodnym miejsce na dwa miesiące.
- Po tym czasie zlej i przefiltruj nalewkę.
- Przygotuj syrop z cukru i wody.
- Wystudź i połącz z nalewką.
- Przelej do szczelnego naczynia i odstaw na pół roku, a następnie rozlej do butelek.
Jak zrobić likier z ananasa?
Likier z ananasa
Składniki:
- 1 świeży ananas,
- 3 litry spirytusu,
- 1 kg cukru,
- 3 g wanilii,
- 3 krople olejku cynamonowego.
Przygotowanie:
- Posiekaj ananasa bez skórki na drobne kawałki.
- Sparz miąższ wodą i pozostaw pod przykryciem na dobę.
- Zlej powstały płyn, dodając na jego jedną szklankę 1 litr spirytusu i 1 kg cukru.
- Resztę ananasa zalać 2 litrami spirytusu z dodatkiem 3 g wanilii i 3 kropli olejku cynamonowego.
- Trzymać w cieple przez 3 dni.
- Przefiltrować nalewkę i połączyć z powstałym wcześniej syropem.
- Poczekać kilka dni do sklarowania.
- Rozlać do butelek i odstawić na co najmniej 3 tygodnie.
Wypróbuj również przepis na: Nalewkę i likier z bananów
Domowa nalewka z ananasa. Dlaczego warto ją zrobić?
Ananasówkę warto nastawić nie tylko ze względów smakowych, ale także z uwagi na wyjątkowe właściwości zdrowotne. Trunek zawdzięcza je właściwościom owoców, które stanowią jego podstawę.
Czytaj także: Ten egzotyczny napój odchudza i odmładza. Swoje cenne właściwości zawdzięcza wyjątkowemu składnikowi
Świeży ananas ceniony jest za zawartość antyoksydantów – w tym witaminy C oraz innych substancji aktywnych, które przenikają do nalewki lub likieru. Są to m.in.:
- witaminy A, B6, E i K,
- wapń,
- kwas foliowego,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor,
- potas,
- cynk,
- mangan.
Zawarty w ananasach kwas askorbinowy sprawia, że nalewka i likier z ananasa, to trunki, po które warto sięgać w stanach obniżonej odporności. Dzięki zawartości innych przeciwutleniaczy m.in. flawonoidów i kwasów fenolowych, które zwalczają wolne rodniki uszkadzające komórki, dobrze wpływają także na nasz wygląd oraz samopoczucie.
Błonnik pokarmowy zawarty w ananasie oraz bromelaina (substancja odpowiadająca za jego przeciwkaszlowe i przeciwzapalne właściwości) nie rozpuszczają się w wodzie oraz alkoholu, dlatego nie znajdziemy ich w trunkach na bazie tych owoców.
Nalewka z ananasów nie powinna być spożywana przez osoby z przeciwwskazaniami do pica alkoholu, w tym ciężarne i karmiące piersią, a także dzieci oraz pacjenci przyjmujący określone leki. Powinni jej unikać także chorzy nadwrażliwością lub alergią na ananasa.
Należy również pamiętać, że ananas jest zawiera aż 10 g w 100 g, co sprawia, że osoby chore na cukrzycę i insulinooporność muszą być bardzo ostrożne we włączaniu go do swojej diety.
Źródła:
- Health Benefits of Pineapple WebMED
- Przepisy na podstawie: „Wielka księga nalewek”, Wydawnictwo Olesiejuk, rok wyd. 2009