Nalewka z ananasa – poczuj smak lata, gdy za oknem słota. Doda energii i poprawi nastrój. Możesz przygotować ją albo pyszny likier

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Kiedy dni stają się chłodne i szare, często tęsknimy za letnimi wspomnieniami. Chcesz przywołać ich smak? Zamknij w butelce kawałki świeżego ananasa! Ten egzotyczny owoc nie tylko zachwyca smakiem, ale także dostarcza cennych przeciwutleniaczy, minerałów i witamin, które przenikają do nalewki. Oto przepis na ananasówkę w dwóch wersjach oraz na pyszny likier ananasowy, który umili zimne wieczory.

Spis treści

Jak wybrać dobrego ananasa na nalewkę?

Smaczny, dojrzały ananas jest ciężki, jego dolna część będzie pachniała słodko, a liście będą ciemnozielone i sprężyste. Powinien być pozbawiony ciemnych plam i miękkich wgnieceń.

Przygotowanie z niego domowej nalewki jest naprawdę proste i nawet niedoświadczone osoby bez trudu sobie z tym poradzą. Jej dodatkowym plusem jest cena samego owocu, za który w wielu sklepach zapłacimy mniej niż 10 zł za sztukę.

Nalewkę z ananasa można podawać jako aperitif lub jako dodatek do deseru.
Nalewkę z ananasa można podawać jako aperitif lub jako dodatek do deseru. igorr1/GettyImages/Freepik

Nalewka z ananasa – przepis na spirytusie i wódce

Planując nastawienie nalewki ananasowej oprócz czystego gąsiorka lub słoika, warto przygotować naprawdę ostry nóż, który jest niezbędny do pokrojenia ananasa. Odetnij nim górę i dół owocu, a następnie odetnij zewnętrzną skórkę i pokrój na kawałki.

Ananasowa nalewka z cynamonem i wanilią na spirytusie
Składniki:

  • 0,5 kg dojrzałego ananasa,
  • 1 litr spirytusu,
  • 1 laska wanilii,
  • 10 cm kawałek kory cynamonu,
  • 50-70 g cukru,
  • 1 szklanka wody.

Przygotowanie:

  1. Obierz ananasa ze skórki i pokrój miąższ na drobną kostkę.
  2. Włóż owoc do gąsiorka i zalej alkoholem.
  3. Zamknij szczelnie naczynie i pozostaw w chłodnym miejsce na dwa tygodnia.
  4. Po tym czasie zlej i przefiltruj nalewkę.
  5. Przygotuj syrop z cukru i wody gotując go z przyprawami.
  6. Wymieszaj syrop z nalewką i odstaw na kolejne dwa tygodnie.
  7. Rozlej do butelek i odstaw jeszcze na 2,5 miesiąca w ciemne miejsce.

Ananasówka na wódce
Składniki:

  • 0,5 kg świeżego ananasa,
  • 1 litr wódki,
  • 0,25 kg cukru,
  • 1/4 szklanki wody.

Przygotowanie:

  1. Obierz ananasa ze skórki i pokrój miąższ na drobną kostkę.
  2. Włóż owoc do gąsiorka i zalej alkoholem.
  3. Zamknij szczelnie naczynie i pozostaw w chłodnym miejsce na dwa miesiące.
  4. Po tym czasie zlej i przefiltruj nalewkę.
  5. Przygotuj syrop z cukru i wody.
  6. Wystudź i połącz z nalewką.
  7. Przelej do szczelnego naczynia i odstaw na pół roku, a następnie rozlej do butelek.

Jak zrobić likier z ananasa?

Likier z ananasa
Składniki:

  • 1 świeży ananas,
  • 3 litry spirytusu,
  • 1 kg cukru,
  • 3 g wanilii,
  • 3 krople olejku cynamonowego.

Przygotowanie:

  1. Posiekaj ananasa bez skórki na drobne kawałki.
  2. Sparz miąższ wodą i pozostaw pod przykryciem na dobę.
  3. Zlej powstały płyn, dodając na jego jedną szklankę 1 litr spirytusu i 1 kg cukru.
  4. Resztę ananasa zalać 2 litrami spirytusu z dodatkiem 3 g wanilii i 3 kropli olejku cynamonowego.
  5. Trzymać w cieple przez 3 dni.
  6. Przefiltrować nalewkę i połączyć z powstałym wcześniej syropem.
  7. Poczekać kilka dni do sklarowania.
  8. Rozlać do butelek i odstawić na co najmniej 3 tygodnie.

Wypróbuj również przepis na: Nalewkę i likier z bananów

Domowa nalewka z ananasa. Dlaczego warto ją zrobić?

Ananasówkę warto nastawić nie tylko ze względów smakowych, ale także z uwagi na wyjątkowe właściwości zdrowotne. Trunek zawdzięcza je właściwościom owoców, które stanowią jego podstawę.

Czytaj także: Ten egzotyczny napój odchudza i odmładza. Swoje cenne właściwości zawdzięcza wyjątkowemu składnikowi

Świeży ananas ceniony jest za zawartość antyoksydantów – w tym witaminy C oraz innych substancji aktywnych, które przenikają do nalewki lub likieru. Są to m.in.:

  • witaminy A, B6, E i K,
  • wapń,
  • kwas foliowego,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • cynk,
  • mangan.

Zawarty w ananasach kwas askorbinowy sprawia, że nalewka i likier z ananasa, to trunki, po które warto sięgać w stanach obniżonej odporności. Dzięki zawartości innych przeciwutleniaczy m.in. flawonoidów i kwasów fenolowych, które zwalczają wolne rodniki uszkadzające komórki, dobrze wpływają także na nasz wygląd oraz samopoczucie.

Błonnik pokarmowy zawarty w ananasie oraz bromelaina (substancja odpowiadająca za jego przeciwkaszlowe i przeciwzapalne właściwości) nie rozpuszczają się w wodzie oraz alkoholu, dlatego nie znajdziemy ich w trunkach na bazie tych owoców.

Nalewka z ananasów nie powinna być spożywana przez osoby z przeciwwskazaniami do pica alkoholu, w tym ciężarne i karmiące piersią, a także dzieci oraz pacjenci przyjmujący określone leki. Powinni jej unikać także chorzy nadwrażliwością lub alergią na ananasa.

Należy również pamiętać, że ananas jest zawiera aż 10 g w 100 g, co sprawia, że osoby chore na cukrzycę i insulinooporność muszą być bardzo ostrożne we włączaniu go do swojej diety.

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia