Spis treści
Kiedy występuje zatrucie grzybami i czym może grozić?
Do zatrucia grzybami może dojść nie tylko w przypadku zjedzenia przedstawicieli trujących gatunków. Złe samopoczucie może pojawić się także wtedy, kiedy zjemy grzyba jadalnego, ale starego, zepsutego lub zbyt młodego.
Ze względu na rodzaj wywoływanych przez toksyny objawów, wyróżniamy zatrucia:
- cytotropowe – dochodzi do uszkodzenia narządów miąższowych np. wątroby,
- neurotropowe – dające objawy neuropsychologiczne,
- gastryczne – skutkujące ostrym objawami ze strony układu żołądkowo-jelitowego.
Objawy zatrucia mogą pojawić się kilka godzin po zjedzeniu grzybów, ale także nawet kilka dni później. Do najgroźniejszych skutków zalicza się:
- silne uszkodzenia wątroby, skutkujące koniecznością przeszczepu, a nawet prowadzące do śmierci,
- uszkodzenie nerek,
- uszkodzenie wzorku,
- rozpad czerwonych krwinek.
Takie objawy może dać zjedzenie trujących grzybów. Gdy je poczujesz, koniecznie wezwij służby ratunkowe
W zależności od rodzaju i ilości przyjętej toksyny skutki zatrucia grzybami mogą być jedynie nieprzyjemne i nie zostawić w organizmie żadnych śladów, bądź prowadzić do nieodwracalnych zmian, a nawet śmierci. Sprawdź w naszej galerii, jakie objawy mogą świadczyć o zatruciu grzybami.
Takie objawy daje zatrucie grzybami
Co na zatrucie grzybami jadalnymi? Pierwsza pomoc i leczenie
Przy wystąpieniu jakichkolwiek objawów zatrucia grzybami należy niezwłocznie skontaktować się ze służbami ratowniczymi pod numerem alarmowym 999 lub 112 albo przewieźć chorego do szpitala.
Przed przyjazdem karetki należy u chorego spowodować wymioty, aby usunąć z żołądka możliwe najwięcej toksycznej potrawy oraz podawać duże ilości wody, która rozrzedzi trujące substancje znajdujące się w organizmie.
Jak ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny, zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci. Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.
Leczenie zatrucia spowodowanego grzybami polega m.in. na płukaniu żołądka, przeprowadzonego pod nadzorem lekarza, podawaniu węgla aktywnego oraz uzupełnianiu płynów i elektrolitów, jeśli zachodzi taka potrzeba, włączane jest także leczenie objawowe.
Należy pamiętać o tym, że nie zaleca się jedzenia grzybów przez:
- kobiety w ciąży i karmiące,
- dzieci,
- osoby starsze,
- osoby z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.
Źródła:
- „Grzyby”, Aurel Dermek, Wydawnictwo „Sport i Turystyka”, Warszawa
- Dla miłośników zbierania grzybów, Główny Inspektorat Sanitarny