Czerwone daktyle na regenerację wątroby i odporność. Ten owoc kupisz suszony, inne nazwy to jujube i głożyna. Wystarczą 3 szt. dziennie

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 7 lat
Ten suszony owoc spożywa się jak lek na problemy z trawieniem czy metabolizmem. Chiński daktyl, zwany też czerwonym, jujubą albo głożyną, obfituje w związki o działaniu zbawiennym dla wątroby, krwiotwórczym i wspomagającym budowanie odporności. Zobacz, dlaczego warto sięgać po te niezwykłe owoce.

Spis treści

Jak smakuje jujube, inaczej głożyna pospolita albo chiński daktyl?

Jujube to owoce jujuby pospolitej (Ziziphus jujuba), które mają łagodny, słodki, ale bogaty smak z miodowymi nutami. Może przypominać jabłka, choć roślina nie jest z nim spokrewniona. Miąższ owoców jest jasny i nieco mączysty, okryty cienką czerwoną skórką.

Owoce jujuby pochodzą z Chin. Historia ich uprawy sięga 4 tysięcy lat, gdy ceniono je jako pożywienie i środek leczniczy
Owoce jujuby pochodzą z Chin. Historia ich uprawy sięga 4 tysięcy lat, gdy ceniono je jako pożywienie i środek leczniczy evening-tao/freepik.com

Owoce jujuby znane także jako głożyna pospolita dostępne są w postaci suszonej, głównie importowane z Chin, gdzie noszą nazwę da zao. Wśród popularnych określeń tych bakalii pojawia się także czerwony daktyl chiński. Roślina należy do rodziny szakłakowatych i jest spokrewniona m.in. z howenią słodką. Jej owoce likwidują kaca i ochotę na alkohol.

Owoc jujuby był jedzony i stosowany w Azji jako tradycyjny środek leczniczy od tysięcy lat. Występuje w odmianach o owocach okrągłych i przypominających gruszkę, może mieć wielkość wiśni albo dużej śliwki. Posiada cenne właściwości zdrowotne, z powodu których warto włączyć je do codziennej diety.

Czy czerwone daktyle są zdrowe? Właściwości

Czerwone daktyle to owoce znane z właściwości zdrowotnych i dostępne nawet w postaci sproszkowanej jako suplement diety. Powodem jest ich wysoka wartość odżywcza, w tym zawartość cennych mikroelementów i witamin, a także działanie wspierające organizm.

Według bazy danych USDA porcja 100 g (ok. 3 szt.) czerwonych daktyli chińskich zawiera:

  • 217 mg potasu,

  • 63 mg wapnia,

  • 5 mg żelaza,

  • 0,39 mg cynku,

  • 0,23 mg miedzi,

  • 31 mg manganu,

  • 218 mg wit. C.

Daktyle chińskie mają podobną kaloryczność do rodzynek (299 kcal) i prawdziwych daktyli, czyli owoców palmy (281,5 kcal). W 100 g suszonych owoców głożyny zapewnia 281 kcal, 72,5 g węglowodanów, 4,7 g białka, 0,5 tłuszczu i aż 6 g błonnika.

Czerwony daktyl zawiera sporo najzdrowszych związków należących do błonnika rozpuszczalnego w wodzie, w tym polisacharydów. W kontakcie z wodą zwiększają one swoją objętość i zamienia się w ochronny i odżywczy żel, który wspiera układ pokarmowy.

W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej doceniano zwłaszcza działanie uspokajające, odżywiające krew oraz wzmacniające śledzionę i żołądek owoców jujuby. Jest w tym wiele mądrości, co nie dziwi, gdyż zastosowanie kolejnych surowców w TCM wciąż zyskują potwierdzenie w badaniach.

Owoc jujuby obfituje także antyoksydanty takie, jak flawonoidy czy triterpeny.

Najbardziej obficie w chińskich daktylach występują polisacharydy, które mają wysoką aktywność biologiczną i niską toksyczność, wykazując właściwości antyrakowe, obniżające lipidy we krwi i ochronne dla wątroby. To ostatnie działanie mają także triterpeny. Tak, jak wymienione związki, również kwasy fenolowe mają potencjalne działanie lecznicze w przypadku uszkodzeń wątroby oraz chroniące skórę. Inna ważna grupa antyoksydantów w owocach jujuby to alkaloidy, które mają aktywność przeciwwirusową, antybakteryjną i hamującą neurotoksyczne działanie związków na mózg.

Zastosowanie czerwonych daktyli to zwłaszcza wspomaganie leczenia chorób: neurologicznych, sercowo-naczyniowych, nowotworowych (w stosunku do komórek raka jajnika, szyjki macicy, piersi, wątroby, jelita grubego i skóry), a także dotyczących wątroby, żołądka i jelit, stanów zapalnych, zakażeń, zespołu metabolicznego oraz otyłości.

Chińskie daktyle działają korzystnie przy stresie, demencji, problemach z trawieniem, zatruciu metalami ciężkimi, stanach zapalnych jelit i zatwardzeniu. Wspierają układ odpornościowy, przy czym oprócz wspomnianych polisacharydów ważną rolę w zwiększaniu liczby komórek immunologicznych odgrywają ligniny.

W badaniu klinicznym z udziałem osób z zespołem metabolicznym, przeprowadzonych przez naukowców z Iranu i Iraku, spożywanie 30 g sproszkowanych owoców jujuby w dwóch porcjach (o 10 i 16) przyczyniło się do poprawy ważnych parametrów:

  • obwód pasa zmniejszył się o 3,98 cm, podczas gdy w grupie placebo było to średnio 0,51 cm,

  • poziom trójglicerydów (TG) we krwi spadł o 24.96 mg/dl, a pod wpływem placebo spadek wyniósł tylko 0,73 mg/dl,

  • stężenie „dobrego” cholesterolu HDL wzrosło o 2,83 mg/dl, a bez przyjmowania owoców zwiększyło się o 0,40 mg/dl.

Dzienna porcja jujuby to zwykle 3 owoce, choć według niektórych źródeł dla zwiększenia korzyści można zjadać do 5-10 szt. na dobę.

Jak spożywać czerwone daktyle?

Czerwone daktyle można jeść jak owoce suszone na przekąskę, a także dodawać je do deserów, płatków zbożowych, jogurtów, a także sałatek owocowych, jak i wytrawnych oraz mięs.

Jujubę dodaje się także do zup oraz herbaty i właśnie ten sposób spożywania jest jednym z najbardziej popularnych, choć niektórzy dodają owoce także do kawy. Przygotowuje się także herbatkę z samych owoców, która jest szczególnie polecana w przypadku zaparć.

Owoce głożyny można też namoczyć w wodzie i zmiksować, po czym stosować jako zdrowy środek słodzący. W potrawach częste są połączenia owoców z jagodami goji, kaki, cytrusy, imbirem, cynamonem, kokosem, orzechami czy czekoladą.

Głożyna pospolita – środki ostrożności i przeciwwskazania

Jednym z tradycyjnych zastosowań daktyli chińskich jest wykorzystanie jego działania rozwalniającego. Właśnie z takim efektem związane są objawy niepożądane, jakie mogą pojawić się w przypadku spożycia ich w nadmiernej ilości.

Daktyl chiński jest produktem spożywczym i do jego jedzenia nie ma wielu przeciwwskazań. Mogą one dotyczyć leków. Ze względu na możliwe interakcje owoców jujuby nie należy łączyć z antydepresantami takimi, jak wenlafaksyna i inne leki z grupy SNRI (inhibitory zwrotnego wychwytu serotoniny i noradrenaliny). Może także niebezpiecznie nasilać działanie leków przeciwdrgawkowych stosowanych w padaczce takich, jak karbamazepina, fenobarbital i fenytoina.

Ze względu na azjatyckie pochodzenie owoców i przypadki nieprzestrzegania tam zaleceń odnośnie higieny i zanieczyszczeń warto kupować je od sprawdzonych firm. Najlepsze są w wersji ekologicznej, bo takie również są dostępne w sklepach z tzw. zdrową żywnością, w tym internetowych, oraz niektórych hipermarketach.

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia