Spis treści
Jakie właściwości ma imbir lekarski?
Kłącze imbiru (nazywane także korzeniem) to lecznicza przyprawa i suplement diety o wielu ważnych zastosowaniach. To także jeden z niewielu efektywnych ziołowych produktów odpowiedni dla kobiet w ciąży i nieco starszych dzieci.
Dzięki zawartości olejku eterycznego bogatego w gingerol, zingeron i szogaol, imbir ma niezwykle korzystne właściwości, m.in.:
- zmniejsza mdłości i wymioty spowodowane chorobą lokomocyjną, ciążą i chemioterapią,
- usprawnia trawienie,
- poprawia krążenie krwi i rozgrzewa,
- łagodzi zburzenia żołądkowe,
- zwalcza wirusy i bakterie,
- hamuje stan zapalny,
- redukuje ból stawów,
- działa rozkurczowo w bólach menstruacyjnych,
- łagodzi bóle mięśniowe, w tym przy przeciążeniu,
- zmniejsza migrenowy ból głowy,
- chroni układ sercowo-naczyniowy, m.in. poprzez poprawę profilu lipidowego krwi, zmniejszenie krzepliwości i obniżenie poziomu cukru we krwi, który ma niekorzystny wpływ zwłaszcza na układ krążenia.
Sprawdź też: Przyprawy na reumatyzm. Mają potwierdzoną skuteczność
Te właściwości imbiru sprawiają, że jest często spożywany w ramach napojów i posiłków, a także niektórych prozdrowotnych „mikstur”. Tymczasem jednak nie wszyscy powinni sięgać po ten produkt, bo do jego jedzenia jest sporo przeciwwskazań i środków ostrożności.
Zobacz w naszej galerii, jak jeść imbir zwłaszcza na surowo, by nie powodował nieprzyjemnych działań ubocznych.
Kto nie może jeść imbiru?
Imbiru nie należy podawać dzieciom w wieku poniżej 2 lat. Dawkowanie warto skonsultować z lekarzem lub skorzystać z preparatu dedykowanego najmłodszym. Kobiety ciężarne powinny ograniczyć się do dawki 1 g dziennie.
Zobacz także: Co się stanie, gdy będziesz codziennie jeść imbir? Podejmij wyzwanie, gdy masz reumatyzm, cukrzycę, nadwagę
Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem. Tylko za takim porozumieniem po imbir mogą sięgać też osoby z cukrzycą, chorobami serca i zaburzeniami krzepliwości.
Imbiru nie powinny jeść osoby, u których występują następujące przeciwwskazania:
- alergia na imbir, objawiająca się dyskomfortem i wysypką w jamie ustnej po jego spożyciu,
- podrażnienie śluzówki jamy ustnej, przełyku lub żołądka,
- kamienie żółciowe, o według niektórych źródeł imbir może nadmiernie zwiększać produkcję kwasów żółciowych,
- okres 2 tygodni przed planowanym zabiegiem chirurgicznym i tyle samo po nim.
Nadmiar imbiru może szkodzić
Osoby dorosłe nie powinny przekraczać dawki 4 g imbiru dziennie, włączając z to jego źródła w diecie (np. pasty curry i suche mieszanki przypraw). W literaturze naukowej podaje się też maksymalne dawkowanie w przedziale 3-5 g.
Typowe zalecane ilości imbiru w przypadku dolegliwości bólowych to np. dawka 100-250 mg trzy razy dziennie, a więc znacznie mnie. Tak precyzyjnie można przyjmować tylko suplementy diety. W przypadku imbiru świeżego dobrze nie przekraczać porcji 1 łyżeczki dziennie po rozdrobnieniu (4 g), a suszonego – 1,5 łyżeczki.
Zjedzenie nadmiernej ilości świeżego kłącza może wywołać ostre dolegliwości, jak i spowodować problemy w przypadku osób nadwrażliwych i pacjentów zażywających określone leki.
Czy imbir ma skutki uboczne? Ważne środki ostrożności
Działania niepożądane imbiru pojawiają się zwłaszcza przy większych dawkach kłącza na surowo, przy czym indywidualna tolerancja może być różna i zmieniać się w czasie.
Skutki uboczne jedzenia zwłaszcza świeżego imbiru to podrażnienie jamy ustnej, lekka zgaga, odbijanie się, ból brzucha i biegunka.
Najwięcej działań ubocznych ma przyjmowanie samego imbiru, np. w roztworze z wodą albo leczniczej mieszance (zwłaszcza z podrażniającym żołądek czosnkiem). Aby je ograniczyć, warto jeść tę przyprawę w daniach, np. domowej paście kanapkowej, sosie do sałatki, koktajlu smoothie. Słabsze działanie drażniące na błonę śluzową układu trawienia (ale także zdrowotne) ma imbir gotowany wraz z potrawami oraz suszony, a także marynowany (do sushi).
Zobacz, jak jeść imbir w potrawach, by uniknąć działań niepożądanych.
Można tego uniknąć również poprzez łykanie imbiru kapsułkowanego, ale koniecznie standaryzowanego na zawartość gingeroli, w dawkach zalecanych przez producenta i również do posiłków.
Czego nie łączyć z imbirem?
Należy pamiętać, że związki aktywne imbiru wchodzą też w interakcje z innymi ziołami, suplementami diety, a także lekami. Efektem może być niebezpieczne osłabienie lub nasilenie ich działania.
Przeciwwskazania dotyczą szczególnie jednoczesnego przyjmowania leków rozrzedzających krew, takich, jak warfaryna czy kwas salicylowy (aspiryna) – imbir sprzyja np. wystąpieniu krwotoku, a także kardiologicznych (losartan, nifedypina).
Ostrożność należy zachować przy lekach hipoglikemizujących na cukrzycę i obniżających ciśnienie tętnicze w postaci blokerów kanałów wapniowych, bo imbir też ma takie działanie i spadek tych parametrów może być zbyt duży. Sięganie po imbir wymaga wtedy dopasowania dawek leków wraz z lekarzem. Inne możliwe interakcje zachodzić mogą z cyklosporyną i metronidazolem.
Zioła, których nie należy łączyć z imbirem, bo również zmniejszają krzepliwość krwi, to m.in. czosnek, chili i kapsaicyna, kurkuma, wierzba, mniszek lekarski, czerwona koniczyna, miłorząb japoński, żeń szeń i palma sabałowa.
Dodatkowo ze względu na działanie obniżające glikemię imbiru nie należy łączyć z suplementami diety zawierających chrom i kwasem alfa-liponowy, babką płesznik i błonnikiem witalnym, a także czarcim pazurem i kozieradką.
Źródła:- Ginger – Uses, Side Effects, And More WebMD
- Ginger Mount Sinai