Spis treści
Jak zrobić własny syrop na przeziębienie?
Na przeziębienia i inne infekcje oddechowe warto zrobić domowy syrop, który łagodzi objawy i przyspiesza zdrowienie. By był skuteczny, warto uwzględnić w nim tzw. naturalne antybiotyki. To produkty znane z działania przeciwzapalnego i zwalczającego patogeny, a także wspierającego układ immunologiczny m.in. ze strony mikroflory jelitowej. Te składniki to zwłaszcza czosnek, cebula, imbir i kurkuma. To właśnie one stanowią najważniejszą część leczniczych receptur.
Polecane przez nas składniki w połączeniu z sokiem z cytryny i miodem pszczelim w naturalny sposób wspomogą walkę z infekcją i wesprą odporność organizmu na patogeny.
Są jednak warunki skutecznego działania naturalnych środków: trzeba zacząć zażywać je jak najszybciej po zauważeniu objawów rozwijającej się choroby oraz przyjmować regularnie – zwłaszcza, jeśli mają długofalowo wspomóc system immunologiczny.
Kto nie powinien pić domowych mikstur na przeziębienie? Przeciwwskazania
Domowe mikstury na przeziębienie są skuteczne, jednak nie każdy może po nie sięgać. Do spożywania niektórych z polecanych składników istnieją pewne przeciwwskazania. Warto pamiętać, że syropy i inne receptury z cebulą, czosnkiem czy imbirem nie są odpowiednie dla osób z ostrymi nieżytami żołądka i jelit. Składniki te mogą też nie być dobrym rozwiązaniem przy niskim ciśnieniu krwi, jak również w przypadku stosowania leków m.in. obniżających ciśnienie czy rozrzedzających krew, ponieważ ich składniki mogą nasilać to działanie.
W przypadku przewlekłego zażywania jakichkolwiek leków stosowanie silnie działających receptur naturalnych najlepiej skonsultować uprzednio z lekarzem.
Kuchenne składniki też wzmacniają odporność! Zobacz: 12 antywirusowych ziół i przypraw.
Jak przygotować domowe mikstury na kaszel i objawy oddechowe? Zobacz w galerii.