Jaki ser jest najzdrowszy? Te sery są najlepsze dla twojego organizmu. Kieruj się tymi zasadami przy wyborze sera

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Ser to podstawowy produkt, który stosujemy na co dzień. Sprawdzi się na kanapki, do pracy, szkoły czy na wyjazd, dlatego jest tak chętnie wybierany. Jednak ze względu na wysoką zawartość soli i tłuszczu nie każdy rodzaj sera jest dobry dla naszego zdrowia. Który więc wybrać? Te sery są najzdrowsze, a na ich czele wcale nie znajduje się ser żółty.

Spis treści

Czy ser jest zdrowy? Jedzenie go ma wiele korzyści, ale też i kilka wad

Ser może być zdrowym elementem zrównoważonej diety, ale wszystko zależy od rodzaju sera, ilości jaką spożywamy oraz ogólnego stylu życia. Ser to produkt, który powstaje wyłącznie z mleka, warto więc zwrócić na to uwagę przy wyborze sera w sklepie. Sprawdzaj więc skład, bo na sklepowych półkach możesz trafić na wiele produktów „seropodobnych”, które w swoim składzie zawierają zbędne dodatki takie jak konserwanty, oleje roślinne, w tym olej palmowy czy sztuczne barwniki i aromaty.

Jaki ser jest najzdrowszy? Wybierz jeden z tych 5 rodzajów i nie jedz go za często, aby cieszyć się dobrym zdrowiem.
Jaki ser jest najzdrowszy? Wybierz jeden z tych 5 rodzajów i nie jedz go za często, aby cieszyć się dobrym zdrowiem.
freepik.com

Wybierając ser, który ma w swoim składzie wyłącznie mleko, sól, podpuszczkę i kultury bakterii masz pewność, że wybierasz produkt najlepszej jakości. Taki ser to bogactwo składników odżywczych, ponieważ jest doskonałym źródłem białka, które jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek oraz mięśni. Zawiera wapń, który jest kluczowy dla zdrowych kości i zębów. Wapń w serze jest łatwo przyswajalny przez organizm, co czyni go ważnym elementem diety, szczególnie dla dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży i osób starszych. Ser dostarcza też witaminy z grupy B, witaminę A i D oraz składniki mineralne, takie jak fosfor, cynk i selen.

Jednak ze spożyciem sera należy uważać, ponieważ jest to produkt wysokokaloryczny. Dlatego lepiej jedz go z umiarem, jeśli się odchudzasz lub dbasz o szczupłą sylwetkę. Wiele serów, zwłaszcza sery żółte, zawiera też dużo tłuszczów nasyconych, które mogą podnosić poziom cholesterolu we krwi i zwiększać ryzyko chorób serca. Niektóre sery mają także wysoką zawartość sodu, co może przyczyniać się do wzrostu ciśnienia krwi. Natomiast osoby z nietolerancją laktozy powinny unikać niektórych rodzajów sera.

Ser może być elementem zdrowej diety, ale pod warunkiem, że wybieramy odpowiednie rodzaje i spożywamy go w umiarkowanych ilościach. Jaki więc wybrać?

Jakie sery są najzdrowsze? Wybierz jeden z tych 5 rodzajów sera

Sery o niższej zawartości tłuszczu i sodu, a wyższej zawartości białka, wapnia i innych składników odżywczych, są uważane za zdrowsze.

Te sery są najzdrowsze:

  1. Twaróg wiejski – jest doskonałym źródłem białka, które wspomaga wzrost i regenerację mięśni. Zawiera również wapń, selen i fosfor ważne dla zdrowia kości. Można go kupić w wersji bez soli i laktozy oraz o obniżonej zawartości tłuszczu.

  2. Ricotta ma niską zawartość tłuszczu i sodu w porównaniu do innych rodzajów sera. Jest bogata w białko, wapń, fosfor, witaminy z grupy B i cynk. Zawiera też witaminę A.

  3. Mozzarella – ma niższą zawartość tłuszczów nasyconych w porównaniu do innych serów. Jest dobrym źródłem białka i wapnia, zwiera też witaminy z grupy B.

  4. Sery kozie i owcze – mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają więcej cynku, żelaza i manganu niż mleko krowie. Są bogate w witaminy i minerały.

  5. Twarde sery (parmezan, pecorino, gouda) spożywane z umiarem, są dobrym źródłem wapnia. Mają mniej wody i są bardziej zbite, co sprawia, że łatwiej się nimi najeść.

Przy wyborze sera kieruj się tymi zasadami:

  • sery, nawet te zdrowe, są produktem wysokokalorycznym, dlatego należy spożywać je z umiarem,

  • osoby z nietolerancją laktozy powinny wybierać sery o obniżonej zawartości laktozy lub sery twarde, w których laktoza jest naturalnie rozkładana podczas procesu dojrzewania,

  • przy wyborze sera warto zwracać uwagę na etykiety i wybierać produkty o jak najkrótszym składzie, bez zbędnych dodatków. Wybieraj więc sery zawierające wyłącznie mleko (najlepiej bio), sól, podpuszczkę i kultury bakterii.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia