Spis treści
Czy ser jest zdrowy? Jedzenie go ma wiele korzyści, ale też i kilka wad
Ser może być zdrowym elementem zrównoważonej diety, ale wszystko zależy od rodzaju sera, ilości jaką spożywamy oraz ogólnego stylu życia. Ser to produkt, który powstaje wyłącznie z mleka, warto więc zwrócić na to uwagę przy wyborze sera w sklepie. Sprawdzaj więc skład, bo na sklepowych półkach możesz trafić na wiele produktów „seropodobnych”, które w swoim składzie zawierają zbędne dodatki takie jak konserwanty, oleje roślinne, w tym olej palmowy czy sztuczne barwniki i aromaty.

Wybierając ser, który ma w swoim składzie wyłącznie mleko, sól, podpuszczkę i kultury bakterii masz pewność, że wybierasz produkt najlepszej jakości. Taki ser to bogactwo składników odżywczych, ponieważ jest doskonałym źródłem białka, które jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek oraz mięśni. Zawiera wapń, który jest kluczowy dla zdrowych kości i zębów. Wapń w serze jest łatwo przyswajalny przez organizm, co czyni go ważnym elementem diety, szczególnie dla dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży i osób starszych. Ser dostarcza też witaminy z grupy B, witaminę A i D oraz składniki mineralne, takie jak fosfor, cynk i selen.
Jednak ze spożyciem sera należy uważać, ponieważ jest to produkt wysokokaloryczny. Dlatego lepiej jedz go z umiarem, jeśli się odchudzasz lub dbasz o szczupłą sylwetkę. Wiele serów, zwłaszcza sery żółte, zawiera też dużo tłuszczów nasyconych, które mogą podnosić poziom cholesterolu we krwi i zwiększać ryzyko chorób serca. Niektóre sery mają także wysoką zawartość sodu, co może przyczyniać się do wzrostu ciśnienia krwi. Natomiast osoby z nietolerancją laktozy powinny unikać niektórych rodzajów sera.
Ser może być elementem zdrowej diety, ale pod warunkiem, że wybieramy odpowiednie rodzaje i spożywamy go w umiarkowanych ilościach. Jaki więc wybrać?
Jakie sery są najzdrowsze? Wybierz jeden z tych 5 rodzajów sera
Sery o niższej zawartości tłuszczu i sodu, a wyższej zawartości białka, wapnia i innych składników odżywczych, są uważane za zdrowsze.
Te sery są najzdrowsze:
Twaróg wiejski – jest doskonałym źródłem białka, które wspomaga wzrost i regenerację mięśni. Zawiera również wapń, selen i fosfor ważne dla zdrowia kości. Można go kupić w wersji bez soli i laktozy oraz o obniżonej zawartości tłuszczu.
Ricotta –ma niską zawartość tłuszczu i sodu w porównaniu do innych rodzajów sera. Jest bogata w białko, wapń, fosfor, witaminy z grupy B i cynk. Zawiera też witaminę A.
Mozzarella – ma niższą zawartość tłuszczów nasyconych w porównaniu do innych serów. Jest dobrym źródłem białka i wapnia, zwiera też witaminy z grupy B.
Sery kozie i owcze – mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają więcej cynku, żelaza i manganu niż mleko krowie. Są bogate w witaminy i minerały.
Twarde sery (parmezan, pecorino, gouda) –spożywane z umiarem, są dobrym źródłem wapnia. Mają mniej wody i są bardziej zbite, co sprawia, że łatwiej się nimi najeść.
Przy wyborze sera kieruj się tymi zasadami:
sery, nawet te zdrowe, są produktem wysokokalorycznym, dlatego należy spożywać je z umiarem,
osoby z nietolerancją laktozy powinny wybierać sery o obniżonej zawartości laktozy lub sery twarde, w których laktoza jest naturalnie rozkładana podczas procesu dojrzewania,
przy wyborze sera warto zwracać uwagę na etykiety i wybierać produkty o jak najkrótszym składzie, bez zbędnych dodatków. Wybieraj więc sery zawierające wyłącznie mleko (najlepiej bio), sól, podpuszczkę i kultury bakterii.