Spis treści
Te tanie warzywa zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy i insulinooporności
Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę choruje ok. 2 mln osób. Wiele osób nie jest tego świadoma, ponieważ choroba nie jest u nich zdiagnozowana. Tymczasem na cukrzycę typu 2 może zachorować każdy. Do rozwoju choroby prowadzi utrzymujący się zbyt wysoki poziom cukru we krwi, który powstaje, gdy organizm nie produkuje wystarczającej ilości hormonu zwanego insuliną lub gdy wytwarzana insulina nie działa prawidłowo. Taka sytuacja to insulinooporność, która może prowadzić do rozwoju cukrzycy. Wysoki poziom cukru we krwi przyczynia się także do rozwoju innych poważnych problemów zdrowotnych takich jak zawał serca czy udar mózgu. Uszkadza też narządy m.in. nerki, serce czy oczy.

Naukowcy z Uniwersytetu Semmelweisa w Budapeszcie (Węgry) odkryli, że popularne i tanie warzywa pomagają kontrolować poziom cukru we krwi, a także mogą pomóc w zapobieganiu insulinooporności i cukrzycy oraz wspomagać ich leczenie. Autorzy badania opublikowanego w czasopiśmie naukowym „Journal of Molecular Sciences” podkreślają, że prawidłowe odżywianie jest w stanie zapobiegać wystąpieniu wielu chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, ale też otyłość, choroby układu krążenia i nowotwory. Może też łagodzić ich nasilenie.
Jakie grzyby obniżają poziom cukru we krwi? Kupisz je w każdym sklepie
Węgierscy naukowcy odkryli, że powszechnie występujące odmiany grzybów – takie jak pieczarki białe, shiitake i boczniaki – dostępne w większości sklepów spożywczych – są bogate w substancje chemiczne, które mogą pomóc w poprawie wrażliwości komórek na insulinę. Grzyby te zawierają takie korzystnie działające na organizm składniki jak polisacharydy, terpenoidy, związki fenolowe i białka bioaktywne, a także niezbędne witaminy i minerały.
Zawarte w grzybach niestrawne polisacharydy odżywiają pożyteczne bakterie jelitowe, które wspomagają wchłanianie składników odżywczych. Związki zawarte w grzybach mogą pomóc w regulacji enzymów w jelitach, spowalniając tempo przedostawania się glukozy do krwiobiegu i zapobiegając gwałtownym skokom poziomu cukru we krwi. Zmniejszają one także przewlekły stan zapalny, który towarzyszy insulinooporności.
Polisacharydy redukują także wchłanianie cukru i tłuszczu, a więc wspomagają odchudzanie i pomagają w kontrolowaniu masy ciała. Z kolei dbanie o prawidłową wagę i utrzymywanie smukłej sylwetki pomaga w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy.
– Grzyby jadalne, w tym grzyby lecznicze, stanowią ważny element odżywiania. Są dobrym źródłem błonnika, witamin, aminokwasów i pierwiastków śladowych, ale najwięcej badań poświęcono kompozytom rozpuszczalnym w wodzie: polisacharydom. Polisacharydy mają złożony wpływ na organizm człowieka. Korzystnie modulują mikrobiotę jelitową, homeostazę glukozy i lipidów, a także układ odpornościowy, a ich łączone działanie może zmniejszyć insulinooporność. Dzięki tym efektom grzyby, zwłaszcza grzyby lecznicze, mogą stanowić potencjalny element terapii uzupełniającej leczenie otyłości i powiązanych z nią chorób, takich jak cukrzyca typu 2 – napisali naukowcy.
Główna autorka badania, dr Zsuzsanna Németh, biolog z Wydziału Medycyny Wewnętrznej i Onkologii Uniwersytetu Semmelweisa podkreśla jednak, że osoby chorujące na cukrzycę typu 2 nie powinny polegać wyłącznie na grzybach w leczeniu swojej choroby. W takim przypadku należy je spożywać w ramach zbilansowanej diety i pod nadzorem lekarza.
Źródło: The Importance of Edible Medicinal Mushrooms and Their Potential Use as Therapeutic Agents Against Insulin ResistanceJournal of Molecular Sciences