Spis treści
Shot na odporność, trawienie i oczyszczenie. Z czego zrobione jest jamu? Wypróbuj przepis
Jamu to indonezyjski, tradycyjny napój na odporność i trawienie znany od setek lat, który powstaje z różnorodnych leczniczych ziół, a jego podstawowe składniki to kurkuma i imbir. Tymczasem shoty na odporność i trawienie z kurkumą i imbirem w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Możesz je kupić w sklepie, ale dużo taniej będzie zrobić je w domu. Wystarczy do tego zaledwie 6 składników, które są łatwo dostępne w polskich sklepach:
25 g świeżej kurkumy,
kawałek imbiru,
4 szklanki wody kokosowej,
2 łyżki miodu,
3 łyżki soku z cytryny,
szczypta pieprzu.
Jak zrobić jamu – shot na odporność?
Kurkumę i imbir (bez skórki) pokrój na cienkie plasterki.
Przełóż do blendera, dodaj wodę kokosową i szczyptę pieprzu. Zblenduj na gładką masę.
Masę przełóż do garnka, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 20 minut.
Do wystudzonej masy dodaj sok z cytryny i miód i wymieszaj.
Miksturę przecedź przez sito o drobnych oczkach i rozlej do małych pojemników lub buteleczek.
Przechowuj w lodówce do tygodnia.
Pij po pół szklanki dziennie rano lub między posiłkami na trawienie i odporność. W czasie infekcji możesz pić 2-3 razy dziennie.
Odmładza lepiej niż luksusowy krem. Wypróbuj koktajl młodości na gładką i jędrną cerę
Chcesz wyglądać młodziej, mieć gładką skórę i promienną cerę? Pij ten koktajl codziennie, a już po kilku dniach zauważysz efekty. Poczujesz się też lepiej i będziesz mieć więcej energii. Dzięki składn...
Dlaczego jamu jest zdrowe? Poznaj lecznicze właściwości indonezyjskiej mikstury na odporność
Jamu znane jest w Indonezji i cenione od setek lat, a co najmniej od VIII w., kiedy było stosowane na dworze królewskim. Następnie leczono nim także ludność wiejską. Swoje cenne właściwości lecznicze napój zawdzięcza działaniu przeciwzapalnemu i antyoksydacyjnemu kurkuminy, która jest składnikiem kurkumy. Działa ona także przeciwbólowo, zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu i przyczyniające się do rozwoju wielu chorób w tym nowotworowych. Kurkuma ma także działanie wspierające trawienie (zwłaszcza tłuszczów), łagodzi wzdęcia, zgagę i niestrawność, wspiera pracę wątroby.
Imbir natomiast zwalcza wirusy, łagodzi stan zapalny i wzmacnia odporność. Wspiera także trawienie, przyspiesza metabolizm i wspomaga spalanie tłuszczu, ponieważ podnosi temperaturę ciała. Dzięki temu wspomaga także odchudzanie i poprawia krążenie krwi. Ma też właściwości przeciwwymiotne i łagodzące nudności szczególnie u kobiet w ciąży.
Woda kokosowa uzyskiwana z niedojrzałych, zielonych orzechów kokosowych nawadnia i odżywia. Jest uznawana za naturalnyizotonik, ponieważ zawiera sód, wapń, potas, fosfor i magnez. Uzupełnia niedobór elektrolitów, wspomaga układ nerwowy, łagodzi stres i reguluje ciśnienie krwi. Warto więc pić jamu profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić odporność, a także podczas infekcji, aby przyspieszyć powrót do zdrowia.
Odmładza lepiej niż luksusowy krem. Wypróbuj koktajl młodości na gładką i jędrną cerę
Chcesz wyglądać młodziej, mieć gładką skórę i promienną cerę? Pij ten koktajl codziennie, a już po kilku dniach zauważysz efekty. Poczujesz się też lepiej i będziesz mieć więcej energii. Dzięki składn...