Co się stanie, gdy będziesz codziennie jeść imbir? Podejmij wyzwanie, gdy masz: reumatyzm, cukrzycę lub nadwagę

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Rozgrzewa, zabija wirusy i bakterie, działa przeciwwymiotnie. Ten aromatyczny i ostry w smaku korzeń stosujemy coraz chętniej, a szczególnie przyda on się w okresie jesiennym, bo świetnie wspomaga odporność i działa przeciwzapalnie. Czy codziennie można jeść imbir i jak działa na twój organizm?

Spis treści

Czy codziennie można jeść imbir? Poznaj zdrowotne właściwości imbiru

Imbir swoje lecznicze właściwości zawdzięcza przede wszystkim obecności silnego przeciwutleniacza, jakim jest gingerol. Działa on przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwbólowo. Jemu też imbir zawdzięcza swój specyficzny ostry i palący smak. W korzeniu imbiru znajdziemy także witaminy A, C, E i K, z grupy B oraz fosfor, żelazo, potas i wapń.

Niepozorny korzeń imbiru to skarbnica składników przeciwzapalnych i antybakteryjnych. Wspomaga odporność, spala tłuszcz i zabija zarazki.
Niepozorny korzeń imbiru to skarbnica składników przeciwzapalnych i antybakteryjnych. Wspomaga odporność, spala tłuszcz i zabija zarazki. mDragana Gordic/freepik.com

Codzienne spożywanie imbiru może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, szczególnie dla układu trawiennego, serca oraz w redukcji stanów zapalnych. Jednak warto zachować umiar i obserwować reakcje organizmu, a w razie wątpliwości skonsultować się z lekarzem. Zobacz, co może się stać, jeśli codziennie będziesz jeść imbir.

Codziennie jedz imbir na trawienie i nudności

Imbir wspomaga produkcję enzymów trawiennych i perystaltykę jelit, co może poprawić trawienie oraz zapobiegać problemom takim jak wzdęcia czy niestrawność. Regularne spożywanie może również łagodzić nudności, w tym związane z chorobą lokomocyjną lub porannymi nudnościami w ciąży.

Imbir zmniejszy objawy reumatyzmu i bólu stawów

Imbir ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające dzięki zawartości związków bioaktywnych, takich jak gingerol. Jest też bogaty w antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Codzienne spożywanie go może pomóc w zmniejszaniu stanów zapalnych w organizmie, co jest korzystne przy chorobach przewlekłych, takich jak zapalenie stawów i chorób zwyrodnieniowych stawów.

Imbir to naturalny antybiotyk na odporność

Codzienne spożywanie imbiru może wspierać układ odpornościowy, pomagając organizmowi skuteczniej bronić się przed infekcjami. Imbir działa antybakteryjnie i antywirusowo oraz antyseptycznie. To skuteczny naturalny antybiotyk, który zabija drobnoustroje i odkaża układ pokarmowy, a także cały organizm.

Stosuj go więc w czasie przeziębienia, COVID-19, grypy i innych infekcji, w których przebiegu występuje ból gardła, katar czy kaszel, a także ból głowy, mięśni czy stawów. Badania naukowe udowodniły, że zawarty w imbirze gingerol zwalcza także bakterie E. coli, Shigella i wirusa RSV.

Reguluje poziom cukru we krwi

Badania sugerują, że imbir może pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie korzystne dla osób z cukrzycą typu 2. Jednak w tym przypadku warto skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem codziennego spożycia większych ilości.

Imbir na odchudzanie – spala tłuszcz i wspomaga utratę wagi

Imbir może wspierać utratę wagi, ma właściwości termogeniczne, pomaga przyspieszyć metabolizm i zwiększa spalanie tłuszczu. Może też zwiększać uczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza apetyt i zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami. Dzięki temu ułatwia utratę zbędnych kilogramów.

Imbir działa przeciwbólowo

Dzięki właściwościom przeciwbólowym imbir może pomóc w łagodzeniu bólu mięśni oraz bólu menstruacyjnego. Regularne spożycie może zmniejszać odczuwanie bólu, zwłaszcza jeśli wynika ono z przewlekłego stanu zapalnego.

Obniża cholesterol i poprawia zdrowie serca

Imbir może obniżać poziom cholesterolu, ciśnienie krwi oraz wspierać krążenie, co korzystnie wpływa na zdrowie serca. Regularne spożywanie imbiru może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Czy imbir w nadmiarze szkodzi? Skutki uboczne jedzenia imbiru

Choć imbir jest generalnie bezpieczny, jego nadmierne spożycie (powyżej 4-5 gramów dziennie) może prowadzić do:

  • podrażnienia żołądka – szczególnie u osób z wrażliwym żołądkiem, może prowadzić do zgagi lub bólów brzucha,

  • rozrzedzenia krwi – imbir może wpływać na zdolność krzepnięcia krwi, co jest ważne dla osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe,

  • zbyt dużego obniżenia poziomu cukru – imbir może obniżać poziom cukru, więc osoby z cukrzycą powinny monitorować swoje spożycie.

Zalecana dzienna dawka imbiru to 3-4 gramy, czyli 3-4 łyżeczki startego świeżego korzenia imbiru lub 1,5-2 łyżeczki imbiru w proszku.

Imbiru nie mogą spożywać dzieci poniżej 2. roku życia, natomiast kobiety w ciąży powinny spożywać maksymalnie 1 gram dziennie po konsultacji ze swoim lekarzem ginekologiem.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia